100 Suits haalt mannen uit criminaliteit

Dat een representatief uiterlijk belangrijk is wanneer je gaat solliciteren, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat trek je aan wanneer je geen geld hebt voor nette kleding? Kevin Livingston uit Queens (Amerika) bedacht hier een mooie en duurzame oplossing voor. Met 100 Suits for 100 men heeft hij inmiddels talloze jonge mannen uit achterstandswijken in New York geholpen met een gratis pak. Zijn concept wordt aan alle kanten omarmt. Inmiddels krijgt hij hulp van verschillende artiesten én de overheid. Maar als je het verhaal leest, dan snap je dat ook wel…

Het aankleden van de achterbuurt

Kevin Livingston uit Queens groeide op in een achterbuurt. Als kleine jongen vond hij het leuk om zichzelf te verkleden in een pak en door de buurt te lopen. Vooral de manier waarop mensen naar hem keken fascineerde hem.

Toen hij ouder werd kreeg hij uiteindelijk een baan bij een bank. Iedere dag liep hij vanaf zijn huis naar het werk en zag hij hoe vele jongeren op straat hingen en er onverzorgd uitzagen. Op een bepaald moment was er een vrouw in de buurt die een foto maakte van een jongen met een afgezakte broek. Deze foto plaatste ze op internet en daarbij maakte ze hem belachelijk vanwege zijn uiterlijk. Dit frustreerde Livingston. Hij vond dat deze jongeren juist hulp nodig hadden en niet belachelijk gemaakt moesten worden.

Dus hij kwam in actie. Hij vroeg de klanten bij de bank of zij pakken wilde doneren zodat hij deze kon aanbieden aan de jongens op straat. Omdat er naast zijn huis een bende was met 100 mannen had hij voor zichzelf het doel gesteld om 100 pakken te verzamelen. Op die manier kon hij alle mannen een pak geven en zo ontstond 100 suits for 100 men.

Doorgaan

Nadat hij alle 100 mannen had aangekleed, wilde hij het concept doorzetten en verder ontwikkelen. Hij verzamelde vrijwilligers, zorgde voor donateurs (die zowel geld als pakken gaven) en zette een programma op waarmee hij de heren die een pak kregen ook verder kon helpen. Zo konden zij les krijgen op het gebied van solliciteren en bijbehorende sociale vaardigheden. Zijn doel was om zoveel mogelijk jonge mannen uit achterstandswijken weer terug in de maatschappij te zetten.

De meeste organisaties die dit deden, daar moesten mensen zelf bij aankloppen. Livingston wist dat dit niet ging werken en besloot daarom om zelf op de mannen af te stappen. In achterstandswijken zette hij midden op de stoep zijn kraam neer en sprak de mannen op straat aan. Hij vroeg ze simpelweg of ze nog moesten solliciteren en wanneer ze knikte, nam hij ze mee naar de kraam. Hij bood ze een pak aan en liet ze een formulier invullen waardoor hij in contact kon blijven met deze mannen. Althans, in het begin waren het alleen mannen. Later besloot hij ook de dames een pak aan te bieden.

Hetzelfde deed hij ook met mensen die op weg waren naar de rechtbank. Hij zette zijn kraam vlakbij de rechtbank en benaderde de mensen die richting het gebouw liepen met de vraag of ze een zitting hadden. Ook deze mensen konden van hem een gratis pak ontvangen en zich aansluiten bij zijn programma.

Professionalisering

Inmiddels is hij hier alweer zo’n 7 jaar mee bezig en is de stichting behoorlijk gegroeid. Bekende mensen zoals rapper Snoop Dogg en presentator Steve Harvey doneren op maat gemaakte pakken.

Maar ook krijgt hij steun vanuit verschillende overheidsinstanties die zich bezighouden met het terugdringen van criminaliteit. Door met hen samen te werken worden mensen die vanuit de gevangenis terugkeren naar de maatschappij ook geholpen. Hij zorgt ervoor dat ze een pak krijgen voordat ze thuis zijn zodat ze zelfverzekerd terug kunnen keren, en direct zijn aangesloten bij zijn programma.

Dit programma is inmiddels flink uitgebreid. Deelnemers krijgen nu ook een gratis knipbeurt door een kapper en daarnaast kunnen ze een cursus over financiën en ondernemerschap volgen. Maar ook wordt er gesproken over het effect dat geweld heeft op een gemeenschap.  Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het coachen van jongeren kunnen sinds kort een training volgen over de methodiek die wordt toegepast bij 100 Suits for 100 men. Maar hier blijft het niet bij. Ze zijn op dit moment bezig met nog meer cursussen en programma’s zodat er meer mensen geholpen kunnen worden.

Ik vind het een prachtig concept en hoop dat de stichting nog lang zal voortbestaan. En wellicht, hopelijk, zal het ooit ook overwaaien naar Nederland…

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Wat je in nederlands heb is https://www.dressforsuccess.nl
    Wanneer je een sollicitatie hebt, maar geen goede kleding dan kan je hiernaar toe gaan en een set kleding, soms zelfs incluis schoenen halen.
    Je mag de kleding houden.
    En volgens mij, wanneer je de baan hebt, mag je nog een keer terug komen en nog een set uitzoeken zodat je twee sets hebt om de eerste maand door te komen en zo jezelf goed op het werk te kunnen presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge