Als vakantiekleding je carrière gaat beïnvloeden

Wat je in je vrije tijd draagt, dat moet je lekker zelf weten. Tenminste, dat is wat veel mensen hier in Nederland denken. Maar niet in alle landen is men zo flexibel. Zeker niet wanneer jij op je werk bekend staat als iemand met strikte ideeën over kleding en je dit in je vrije tijd aan je laars lapt. Maar wat als vakantiekleding je carrière gaat beïnvloeden? Is het je eigen schuld of moeten mensen niet zo zeuren?

 

Geen bedekking

Het is Azadeh Namdari (32) overkomen, een Iraanse televisie presentatrice. Eind juli doken ineens onderstaande beelden op in de media. Hierop is zij te zien tijdens een vakantie met haar familie in Zwitserland.

Naast bovenstaande foto’s zijn er ook beelden bekend waarop Namdari het biertje drinkt dat naast haar op de tafel staat. Voor ons zijn deze beelden niet schokkend, maar wel voor de Iraanse bevolking.

Deze vrouw staat namelijk bekend om haar conservatieve gedachten rondom Islamtische kleding. Zo is ze bijvoorbeeld een voorstander van de zwarte chador, een gewaad waarbij alleen het gezicht van de vrouw zichtbaar is. Voor de helderheid: deze kleding is niet verplicht in Iran. Het wordt door vooral veel oudere, conservatieve vrouwen gedragen. Maar juist Namdari, het boegbeeld van dit kledingstuk, is nu gespot op vakantie zonder hoofddoek, chador en aan het bier. Dat laatste is trouwens strikt verboden in Iran. Moslims mogen daar geen alcohol drinken.

De verklaring

Wie de foto’s en video’s heeft gemaakt is tot op heden nog steeds niet bekend. Wel heeft Namdari inmiddels gereageerd door middel van een video. Hierin vertelt ze dat ze in aanwezigheid was van haar familie en maharem. Laatstgenoemde zijn mannen binnen de familie waar een Iraanse vrouw zich volgens de wet niet voor hoeft te bedekken. Later gaf ze aan dat ze een sjaal droeg, maar dat deze van haar hoofd af was gegleden. Als je de foto’s bekijkt, dan valt dit te betwijfelen. Je ziet geen sjaal op haar schouders of überhaupt in de buurt van haar liggen.

In de video is ze verder niet ingegaan op het biertje. Op de beelden is ook niet te zien of het om gewone of alcoholvrij bier gaat. Die vraag houdt de media ook erg bezig op dit moment.

 

En nu?

Het hele verhaal is wat mij betreft heel dubbel. Aan de ene kant is het natuurlijk niet goed te praten wanneer een publiekelijk persoon zijn of haar eigen ideeën niet eens naleeft. Zo af en toe zie je het wel eens gebeuren en het is een enorme aanslag op je geloofwaardigheid. Want hoe serieus moeten mensen jou wel niet nemen?

Ik denk ook echt wel dat dit de carrière van Namdari zal beïnvloeden. Of ze wel of niet haar werk kan blijven doen, het is een rel die altijd op haar naam blijft staan. Niet in de laatste plaats omdat het niet dragen van een hoofddoek in Iran een serieuze overtreding is. Er zijn zelfs speciale undercover agenten die zich bezig houden met het ‘jagen’ op mensen die zich niet houden aan de kledingvoorschriften. Het lastige is dat er geen concrete straf bestaat voor het niet of niet juist naleven van deze regels. De agenten mogen zelf bepalen hoe ernstig een overtreding is. Op het internet wordt veel gespeculeerd dat zij 72 zweepslagen kan krijgen voor haar overtredingen.

Aan de andere kant laat ze met deze actie ook heel goed zien waar de Iraanse vrouwen mee te maken hebben. Want hoe je het ook bekijkt, ze leven gewoon in een dubbele wereld. Naar de buitenwereld moeten ze zichzelf bedekken, maar thuis bij familie hoeft dit weer niet. En om het nog ingewikkelder te maken, zouden deze regels ook wel eens anders geïnterpreteerd kunnen worden wanneer de vrouw op vakantie is. Want hoe werken de regels in een ander land? Mogen vrouwen vervolgens dan wel gestraft worden in hun eigen land omdat ze de regels in een ander land hebben overtreden?

Stiekem hoop ik dat de discussie rondom Namdari verder zal gaan dan enkel over de vrouw zelf. Dat er gesproken zal worden over de positie waar vrouwen zich in bevinden, over de vrijheid of beter gezegd de beperking daarvan. En dat ze op die manier ook iets kan betekenen voor de emancipatie. Het is wellicht een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is wel een druppel.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: NOS en Instagram

Eén reactie

  1. In Iran is het gebruikelijk dat vrouwen in het openbaar in het zwart en helemaal bedekt zijn. Privé, in huis en ook in de disco kunnen de dames wel ‘los’. Maar in het openbaar op vakantie slechts alleen tussen westerlingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge