Bizarre kledingvoorschriften

Op 1 januari j.l. schreef ik een artikel over de grenzen op het gebied van kledingvoorschriften. In Nederland hebben we wetten waardoor onze leidinggevende niet altijd maar kan eisen wat hij of zij wil. Zo mag er geen inbreuk worden gedaan op o.a. godsdienst, geslacht of nationaliteit. En als er eisen worden gesteld dan moet er een directe link zijn met het uitoefenen van jouw functie.

Maar wereldwijd zijn er genoeg bedrijven die door middel van hun regels iedere vorm van een afwijkend gedrag willen voorkomen. Zij hebben kledingvoorschriften waar menig persoon zijn of haar wenkbrauwen voor op zal trekken. En dit zijn de meest bizarre voorschriften op het gebied van zakelijke kleding.

 

UBS bank: tot in detail

Eind 2010 behaalde de Zwitserse bank UBS het nieuws met hun kledingvoorschriften die zij in 44(!) pagina’s hadden omschreven. In dit document heeft het bedrijf de voorschriften opgedeeld in aparte hoofdstukken voor mannelijke en vrouwelijke medewerkers. Binnen deze hoofdstukken wordt ieder aspect van het uiterlijk apart behandeld. Er staat exact in hoe je o.a. sieraden, riemen, pantalons, kostuums, parfum en deodorant moet dragen. De reden? “De reputatie van UBS is ons waardevolste bezit” , zo gaf de woordvoerder van UBS aan.

Hier volgen de meest opvallende regels:

    • De heren dienen iedere maand naar de kapper te gaan.
    • Om de levensduur van schoenen te verlengen moet je bij het aantrekken altijd een schoenlepel gebruiken. Nadat je de schoenen een dag hebt gedragen moet je ze de ‘ rust’ gunnen om te kunnen drogen.
    • Doordeweeks mag je geen knoflook of uien eten omdat je hier nooit naar mag ruiken.
    • Je colbert dient recht te zijn gesneden en 2 knopen te hebben. En je mag je jasje alleen open dragen wanneer je zit. Wanneer je loopt of staat moeten de knopen dicht zijn.
    • Dames dragen vleeskleurig ondergoed, terwijl de heren iets meer keuzevrijheid hebben. Bij hen is het van belang dat het ondergoed zorgvuldig is geselecteerd, een goede kwaliteit heeft en eenvoudig te wassen is. Bij zowel de heren als de dames mag het ondergoed niet zichtbaar zijn.
    • Vrouwen mogen maximaal 7 sieraden dragen en de mannen maximaal 3.
    • Je moet je teennagels goed bijhouden door ze op tijd te knippen en te vijlen. Op die manier verleng je de levensduur van je sokken en panty’s.
    • De overhemden dien je nooit zelf te wassen of te strijken.

 

Ook wordt aangegeven dat een stijlvol kapsel de persoonlijke populariteit verhoogt en dat een horloge je een betrouwbare en punctuele uitstraling geeft.

Deze voorschriften hebben voor veel (inter)nationale commotie gezorgd. Begin 2011 liet de bank dan ook in een reactie weten dat ze het document zullen aanpassen.

 

Harrods: full make-up

Het luxe Londense warenhuis Harrods hanteerd minder kledingvoorschriften dan UBS maar is met 13 pagina’s toch nog redelijk streng.  Vooral wanneer het aankomt op make-up is Harrods zeer kritisch. De dames dienen in ieder geval de volgende make-up te gebruiken:

    • foundation
    • blush
    • mascara
    • eyeliner (maar niet teveel)
    • lipstick
    • lip potlood
    • lipgloss

 

Deze eisen zorgde in juli 2011 voor ophef toen een medewerkster om deze reden ontslag nam.  De dame in kwestie weigerde make-up te dragen en sloeg ook het aanbod van een workshop cosmetica af. Na 5 dienstjaren kreeg zij te horen dat zij zonder make-up enkel nog in het magazijn mocht werken. Nadat zij een boze brief had geschreven aan de directie besloot ze om op te stappen.

Buiten de eisen die worden gesteld aan het personeel komt ook niet iedere klant zomaar binnen.  Zo mag je tijdens het winkelen geen korte of kapotte broek dragen en moet al je kleding schoon en toonbaar zijn. Ook zijn schokkende teksten of afbeeldingen verboden.

 

Overheid: hoerige kleding en masker

Naast bedrijven kunnen overheden soms ook behoorlijk ver gaan wanneer er een poging wordt gedaan om d.m.v. kledingvoorschriften maatschappelijke doelen te bereiken…

De Daily Mirror berichten op 27 maart j.l. dat Frankrijk bezig is met een wet om ‘ hoerige’  kleding’  te verbieden. Op die manier wil de overheid de hoerenbuurten schoonvegen en prostituees dwingen om zich casual te kleden. Frankrijk spreekt over ‘ passieve prostitutie’. Wat het eerste bij mij opkomt is de vraag hoe ze dat gaan handhaven en wie bepaald wat hoerig is…

 

Op 16 mei j.l. haalde de Chinese overheid het nieuws door maskers, rare kostuums en flashmobs in de metro te verbieden. Door de grote hoeveelheid flashmobs is de overheid namelijk bang dat er mensen niet opletten of juist in paniek kunnen raken. En in de overvolle metro’s kan dit zorgen voor onveilige situaties. Om te voorkomen dat overtreders hier mee weg komen is daarom besloten om naast de flashmobs ook maskers en rare kostuums te verbieden.

 

Wat is bizar?

De vraag is natuurlijk waar de grens ligt. Wanneer kun je iets wel of niet vragen van je medewerkers? Als je solliciteert bij een werkgever zoals Harrods dan weet je dat make-up verplicht is. Kun je dan alsnog een boze brief schrijven naar de directie om aan te geven dat je het er niet mee eens bent? Wellicht zorgt het ervoor dat het bedrijf de regels gaat herzien. Of zul je jezelf er gewoon bij neer moeten leggen?

Persoonlijk vind ik dat je best een klacht kunt indienen of bespreekbaar maken wanneer de regels worden aangepast als je al in dienst bent van het bedrijf. Maar als je bij je sollicitatie al bekend bent met de kledingvoorschriften dan vind ik dat je als medewerker niet moet klagen. Aan de andere kant is het ook niet verkeerd om kritisch te zijn wanneer je van mening bent dat de kledingvoorschriften te ver gaan. Ik vind het een moeilijke kwestie. Hoe denken jullie hier over? Wanneer is iets bizar en mag je achteraf klagen?

 

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge