Buiten werken: 5 tips om het goed voor te bereiden

Nu is sinds een half jaar fulltime aan het bloggen ben, merk ik dat ik met mooi weer graag in de tuin werk. Het klinkt heerlijk om met een laptop in het zonnetje te zitten en zo je dagen door te brengen. Het is een enorme luxe en daar ben ik mij van bewust. Maar hoe zorg ik er nu voor dat ik in die tijd ook écht mijn werk af krijg en niet ga liggen luieren in de zon? Dat vraagt om de juiste voorbereiding. Wat ik precies doe, dat deel ik vandaag in het artikel over buiten werken: 5 tips om het goed voor te bereiden.

Buiten werken: 5 tips om het goed voor te bereiden

 

1. Maak een relaxte start

Heb je de kans om buiten te werken en wil je vandaag lekker veel doen? Voorkom dat je gehaast begint aan je werkdag. Je wilt misschien meteen in de ochtend al snel aan de slag en hard werken zodat je alles in een korte tijd af hebt. Het klinkt verleidelijk maar ik ben er achter dat dit niet werkt. Tenminste, voor mij niet. Het is goed om de dag relaxed te beginnen.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar kom even tot jezelf voordat je de laptop of ander soort werk erbij pakt. Je kunt er voor kiezen om een stukje hard te lopen, de hond uit te laten of een kwartiertje te mediteren. Zelf doe ik sinds een paar weken yoga in de tuin voordat ik begin. Met behulp van de YouTube filmpjes van Yoga with Adrianne ben ik twintig minuten bezig met mijn lichaam voordat aan het werk ga. Ik leg mijn yoga mat in de tuin, zet de laptop op een kleedje op de grond en volg zo haar online lessen. Heerlijk! Ik hoef even niet na te denken, ik kom volledig tot rust en ondertussen zorg ik er ook voor dat mijn lichaam soepel blijft.

Tip: wil je morgen buiten gaan werken? Stop dan alvast je telefoon en laptop de avond van te voren in de oplader. Ben je dat vergeten? Zorg er dan voor dat je voorafgaande aan jouw rustmoment standaard checkt of alle batterijen van de apparaten die jij gaat gebruiken zijn opgeladen. Meestal heb je in de tuin niet echt een stopcontact om de hoek en zul je met verlengsnoeren te werk moeten gaan om je spullen van stroom te kunnen voorzien. Niet zo handig dus. Ik stop zelf standaard mijn laptop en computer aan de oplader voordat ik begin met yoga. Ook dit zorgt voor een relaxte start.

 

2. Begin niet te laat

Het is verleidelijk om eerst even lekker in de zon te gaan zitten en daarna pas te beginnen met werken. Ik raad je aan om dit vooral niet te doen. Hoe later het wordt, des te feller de zon gaat schijnen en hoe moeilijker het wordt om jezelf aan het werk te zetten. Je kunt jezelf beter aan het einde van de dag belonen door bijvoorbeeld iets eerder te stoppen. Je hebt dan de hele dag de tijd gehad om te werken en eventueel je werk zo efficiënt te doen waardoor je sneller klaar bent.  Dat geeft ook meteen een voldaan gevoel en je krijgt geen last van uitstelgedrag.

 

3. Eten, drinken en andere noodzakelijke dingen

Zorg dat je eten en drinken hebt staan voordat je begint met werken. Wanneer ik in de ochtend buiten aan mijn laptop ga werken, dan heb ik echt een heel bureau gecreëerd met alles er op en er aan. Naast mijn laptop staat er ook een kopje koffie, fruit, een glaasje en een karaf water op tafel. En natuurlijk mijn telefoon, niet te vergeten.

Afhankelijk van het weer en de omgeving liggen er ook flesjes zonnebrand (ik maak een onderscheid tussen zonnebrand voor het gezicht en voor het lichaam), oordopjes en mijn planner op tafel. Wanneer ik dit allemaal heb liggen dan hoef ik later niet meer op te staan omdat ik iets ben vergeten. Natuurlijk zal ik tussendoor wel even naar de toilet gaan, lunchen en de karaf water vullen. Maar die momenten probeer ik wel te beperken.

 

4. Vermijd directe zon én regen

De kans is groot dat je alleen buiten gaat werken wanneer de zon schijnt en het lekker warm is. Natuurlijk, dat is ook logisch. Maar wees je ervan bewust dat het ook ineens kan gaan regenen. Om die reden bekijk ik altijd van te voren naar de weersverwachting op de Buienradar app. Zo kan ik precies zien of het nog gaat regenen. Schijnt de zon in de ochtend maar gaat het regenen in de middag? Dan ruim ik op tijd mijn spullen op en ga ik binnen verder werken.

Maar we leven in Nederland en het weer is heel wisselvallig. Het is niet raar als er midden op de dag in eens een paar spetters vallen. Om die reden zet ik altijd aan het begin van de dag de parasol neer. Of ik nu achter een tafel een artikel schrijf of op loungebank even mijn mail check, er hangt altijd een parasol boven mijn hoofd. Ik vind een paar spetters regen geen probleem maar mijn laptop wel. Natuurlijk moet er geen enorme bui over de tuin trekken want dan ga ik binnen verder werken. En wat dacht je van directe zon? Ook dit kan heel slecht zijn voor je laptop én je huid. Daarnaast zal felle zon er ook voor zorgen dat je eerder een wat slomer gevoel krijgt. Niet handig dus.

Wil je toch graag in de zon zitten? Verplaats dan de parasol op zo’n wijze dat alleen je benen wat zon opvangen. En vergeet ze natuurlijk niet in te smeren met zonnebrand.

 

5. Doelen en planningen

Zoals je inmiddels hebt gelezen is buiten werken echt niet altijd zo relaxt. Je hebt niet alles standaard bij de hand, de zon zorgt voor verleiding en je moet ook je apparatuur voorbereiden. Het zijn allemaal zaken die kunnen zorgen voor afleiding. Het ligt misschien wat voor de hand maar het stellen van doelen en maken van planningen is van essentieel belang wanneer jij je werkdag productief buiten wilt doorbrengen.

Bedenk aan het begin van de dag voor jezelf wat je die dag wilt doen en vooral wat het allerbelangrijkste is. Aan de hand van deze doelen zijn kun je een planning maken. Planningen zien er voor iedereen anders uit maar hebben één ding gemeen: het zorgt ervoor dat je gefocust blijft.

Vind jij het lastig om gedurende de dag gefocust te blijven? Morgen om 19.00 staat er weer een nieuw artikel online en hierin zal ik mijn tips delen die er voor zorgen dat je het ook echt een een dag lang kunt volhouden.

Groetjes,

Aileen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge