Dames pakken

Een mooi basic pak. Het lijkt misschien meer iets voor zakelijke mannen maar ook voor veel vrouwen is het een onmisbaar item in de kleding kast. Maar waar kun je ze kopen en waar moet je op letten? Welkom in de wereld van dames pakken….

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een dames pak?

Het colbert

 • Boven lijf: Natuurlijk moet het colbert goed om je lijf vallen. Maar wanneer valt een colbert goed? Dit is eigenlijk per persoon verschillend. Er zijn veel vrouwen die bijvoorbeeld een colbert bewust een maat kleiner kopen omdat ze deze graag open willen dragen. Dit heb ik in het verleden ook wel eens gedaan maar daar ben ik van af gestapt. Wie een colbert zakelijk wilt dragen kan het beste een goed model kopen die gewoon past. Ook al draag je het colbert vaak open, het is wel fijn als deze dicht kan. En met dicht kan bedoel ik dat het ook echt past, niet dat je de buik moet inhouden en het knoopje op springen staat. Helaas zie ik laatst genoemde heel vaak. Dames proppen zich in een colbert en vervolgens ontstaan er onnodig allemaal horizontale vouwen. Jammer! Dit maakt je optisch dikker en het zit ook nog eens niet zo lekker. Een colbert hoort juist ruim te vallen. Je moet er een blouse met gemak onder kunnen dragen en ook moet je er in kunnen bewegen. Laat ik zeggen dat er ongeveer 1,5-2 cm speelruimte moet zijn als je het colbert dicht doet. Dit kun je testen door je colbert aan te trekken, te sluiten en vervolgens aan de voorkant te kijken of je hand er tussen kan. Als dit mogelijk is (het mag wel een beetje strak zitten met de hand er tussen) dan heb je voldoende ruimte en is het model qua bovenlijf goed.
 • Split: Wie ze regelmatig past en koopt weet dat een colbert met een rechte achterkant nooit perfect zal zitten. Onze ruggen zijn natuurlijk niet helemaal kaars recht en zeker niet aan de onderkant waar de billen beginnen. Om die reden maken ontwerpers aan de achterkant vaak een split. Meestal zit de split in het midden en soms krijgt het colbert twee keer een split ter hoogte van de heupen. Een alternatief hier voor is om het model aan de onderkant iets meer naar buiten te laten lopen. Je krijgt dan een soort ‘rokje’ aan je colbert. Als je weinig billen hebt dan heb je aan een kleine split vaak voldoende terwijl grotere billen vragen om een diepere split op de heupen of in het midden. Door verschillende colbertjes te passen kom je er achter wat bij jou het mooiste staat.
 • Schouders: de schouder naad moet precies op de bovenste hoek van je schouder vallen. Dit kun je testen door de naad op je schouders te drukken. Als deze nu precies tegen het botje op de hoek van je schouder drukt dan zit deze precies goed. Als de naad aan de zijkant tegen je arm drukt(je voelt dus geen bot)  dan is deze te groot. De mouw is te klein als de naad op je schouder zit in plaats van de hoek van je schouder. Daarnaast is het ook belangrijk dat er ruimte in de mouw zit. Een colbert hoort niet strak om je lijf te vallen en zeker bij je armen moet je voldoende kunnen bewegen. Pas een colbert dus altijd met een T-shirt of blouse met lange mouwen. Op die manier kun je gelijk voelen of er voldoende ruimte in de mouwen zit.
 • Mouwen: De lengte van de mouw is bepalend voor de uitstraling van het colbert. En ik weet dat het voor veel dames moeilijk is om een colbert te vinden met de juiste mouw lengte. Vaak zit het colbert bij de romp goed en is de mouw vervolgens te kort of te lang.  Weinig dames hebben de ‘ideale’ mouw lengte en dus kun je hier het beste creatief mee om gaan. Als je bijvoorbeeld een te lange rechte mouw hebt zonder knopen dan zou je kunnen overwegen om deze dubbel te slaan. Doe dit al tijdens het passen en niet pas thuis. Bij het omslaan zie je namelijk de voering en als deze afwijkt van de rest van het colbert is dit een aandachtspunt. Wil je het colbert wel kopen als er bijvoorbeeld een knal groene voering onder je mouwen vandaan komt terwijl het hele colbert verder zwart is?

De pantalon

 • Bij de aanschaf van een pantalon is de lengte één van de belangrijkste zaken waar je op moet letten. Wat de meest ideale lengte is hangt af van de hak hoogte die je draagt. Hoe lager de hak, des te korter de broekspijp moet zijn. En omdat de schoenen en daarmee de hak hoogtes vaak per dag verschillen, is het moeilijk om hier een strakke richtlijn aan te geven. Je kunt het beste een pantalon kopen die tot ongeveer je enkels valt. Als je lage schoenen draagt dan zou je een broek kunnen kopen die nog iets korter is maar kijk hiermee uit. Als je de huid boven je schoenen kan zien dan is die echt te kort. Aan de andere kant moet je ook voorkomen dat de broek te lang is. Dit zie je als de broekspijp aan de voorkant gaat ophopen. Ga vooral niet de broekspijpen omslaan. Dit kan heel sportief en leuk staan bij een spijkerbroek maar is geen gezicht bij een pantalon. Daarnaast is de gladde stof hier niet voor geschikt. De kans is groot dat de omslag niet blijft zitten en jij met uitgezakte broekspijpen loopt.
 • Zoals ik al eerder aan gaf in een shop advies artikel raad ik aan om een hoog model te kopen. Een hoge pantalon is veel makkelijker te combineren en staat daarnaast ook een stuk netter dan een laag model. Het voorkomt dat je bij bukken of uitrekken een stukje van de buik of rug ziet en dat is natuurlijk niet erg charmant. Daarnaast kun je bij een hoge pantalon kiezen of je de blouse er wel of niet in draagt. Bij een laag model heb je die keuze niet. Dan kun je alleen de blouse over de pantalon dragen.

 

Waar koop je een dames pak?

Net zoals met veel zaken kun je ook bij een dames pak net zoveel geld uitgeven als je wilt. En je budget is weer bepalend voor waar je het beste heen kunt gaan. Vanaf een paar honderd euro kun je een pak op maat laten maken in Nederland maar voor de helft kun dit ook in het buitenland doen. Alles wordt opgemeten, het model wordt besproken en ook de stoffen en details kun je uitzoeken. Het is maar net wat je wilt.

In praktijk zullen de meeste dames een pak gaan kopen in confectie winkels. Gewoon, lekker in de stad. En waarom ook niet? Helaas hangen dames pakken vaak wel erg verborgen in de kleding winkels. Je ziet ze niet snel in de etalages en ook in de winkel zou je even moeten zoeken. Toch hebben de meeste confectie winkels één of meerdere pakken. En gelukkig zijn er ook merken die begrijpen dat hier vraag naar is. Zo heeft Vanilia op hun website de categorie ” modern-business ” waarin je diverse pakken kunt bekijken en kopen. Smaakvol, stijlvol en chique: precies wat je zoekt in een pak.

Ook H&M doet met ” Modern Classics ” een poging. Helaas is de uitstraling van de kleding in deze categorie wat minder zakelijk en ook klassiek kun je het niet noemen. Gezien de prijs is het een poging waard maar bedenk wel dat de kwaliteit hier ook naar is. En ook C&A laat wat steken vallen in hun ” business fashion ” categorie. De pagina wordt naast de pakken veel opgevuld met sex-loze coltruien en vormloze vesten. Toch bied C&A wel een aantal mooie basic pakken waar ook de dames met een klein budget blij van zullen worden.

Helaas blijven webshops als Wehkamp en V&D nog steeds hun collectie sorteren op kleding type en niet (ook) op stijl (lees: pakken). Terwijl zij gewoon pakken verkopen! Jammer, zo is mijn mening. Waar mannen bijna altijd kunnen klikken op het knopje ”pakken of kostuums” moeten de dames toch echt dieper de winkels in duiken voor deze kleding.

Maar een beetje speurwerk loont zeker en voor je het weet heb jij je eerste power-suit te pakken!

 

Groetjes,

Aileen

3 Comments

 1. Misschien gekke vraag. Maar wat vind jij. Moet een pantalon altijd wat losser vallen of mag het wel wat aansluitend zijn.
  Ik heb best wel een goede billen partij.. dus het het zit daargewoon altijd strakker dan bij de rest.. Heb nu een pantalon die gewoon mooi staat. Maar weet niet of hier een regel voor is.

  • Dat is zeker geen gekke vraag hoor. Het hangt ook erg van je smaak af. Wat vind jij zelf mooi? Ik begrijp dat je met een goede bilpartij weinig keus hebt. Het zit dan snel wat strakker bij de billen. Als jij dat zelf geen probleem vindt, dan is dat natuurijk oké. Ik heb zelf ook geen kleine billen en bij mij zit de pantalon vaak ook wat strakker op dat gebied.
   aileen onlangs geplaatst…De perfecte damespantalonMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge