De werkkleding van een echoscopiste

Lisette de Bruijn is 32 jaar oud en er is een kleine kans dat je haar stiekem al kent. Zij is namelijk recent in het nieuws geweest met haar blog Lisetteschrijft. Op deze website plaats ze namelijk hilarische parodieën op de foto’s van Sylvie Meis, met bijbehorende brief onder de naam ‘Lieve Syl’. Daarnaast blogt zij met veel humor en zelfspot over haar leven als moeder, tuindersvrouw en echoscopiste. Voor dit artikel heb ik haar geïnterviewd over de kleding die zij draagt op het werk. Want dit keer gaat het interview over de werkkleding van een echoscopiste.

 

Is er speciale werkkleding voor echoscopistes?

”Nee, dat is er eigenlijk niet. Ik werk freelance voor verschillende verloskundigepraktijken in het westen van het land en mag altijd zelf kiezen wat ik draag.”

De werkkleding van een echoscopiste

 

Zou speciale werkkleding een meerwaarde zijn in jouw beroep?

”Ik vraag me wel eens af of echoscopisten toch niet een soort witte jas aan moeten. Echoscopisten in het ziekenhuis hebben dat wel en we doen precies hetzelfde werk. Het lijkt alsof cliënten meer aannemen van iemand met een witte jas aan. Aan de andere kant zou ik me dan minder mezelf voelen, dus voorlopig wil ik niets veranderen.”

 

Als je dat zou willen, zou je dit kunnen veranderen of bespreekbaar maken?

”Ik denk er wel eens aan om dit aan te kaarten. Ik weet dat er in sommige echocentra wel speciale werkkleding wordt gedragen. Maar ik werk veel in verloskundigenpraktijken en daar is toch een iets huiselijkere sfeer. Daar past eigen kleding beter bij, het zou dan gek zijn om als enige een witte jas aan te hebben. Mocht ik merken dat ik echt niet serieus genomen word, dan kan ik dat altijd nog overwegen.”

 

Voel jij je dan ook vrij om alles aan te trekken wat je wilt of heb jij voor jezelf wel bepaalde regels? Zijn er bijvoorbeeld kledingstukken die je nooit tijdens je werk zou dragen?

”Ik vind het ongepast om ‘sexy’ kleding te dragen. Denk hierbij aan te strakke kleding, met een diep decolleté of een kort rokje. Ik ben er  voor de zwangere en haar partner en niet om de aandacht naar mij toe te trekken.

Verder komen bij mij cliënten met allerlei religies en ik wil niet dat ze aanstoot nemen aan mijn uiterlijk, daar hou ik op deze manier ook rekening mee. Ik vind het ook gewoon gepast om niet teveel bloot te laten zien, omdat dat een algemeen heersende norm is. Maar ook voor mensen die niet religieus zijn natuurlijk.”

 

Hoe ver ga jij in het aanpassen van je uiterlijk in verband met religie?

”Ik draag geen hoofddoek ofzo. Dat gaat te ver. Dat kunnen ze niet van een zorgverlener verwachten. Als er bij mij een compleet gesluierde mevrouw komt zal die kleding toch uit moeten als ze een echo krijgt! Gelukkig is dat nooit een probleem.”

De werkkleding van een echoscopiste

 

Je mag dragen wat je wilt. Maar zijn er bepaalde dingen die jij alsnog lastig vindt wanneer het gaat om werkkleding?

”Ik draag meestal donkere kleuren omdat ik vaak met echo gel zit te knoeien. Mijn hele rechterkant zit eigenlijk onder de gel aan het einde van de dag. Dat ziet er anders heel slordig uit. Ik ben gezegend met een goede voorgevel dus bloesjes zijn onhandig, zeker als ik met mijn werk mijn armen flink gebruik, dan barst ik eruit.

Ooit had ik trouwens het geweldige idee een leuk rokje aan te doen. Maar voor mijn werk zit ik op een stoel  in een soort zadelvorm(zie foto). Dat is echt niet te doen met een rokje, dat doe ik dus nooit meer!
Dat vind ik jammer. Ik zou af en toe best een leuke maar nette jurk aan willen. Of in de zomer een gezellig jurkje met een legging eronder. Dat kan nu niet omdat die jurk dan helemaal omhoog kruipt op die stoel.  Kortom, ik eindig altijd met een spijkerbroek en trui.”

 

Wil jij ook een meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje naar contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘ De werkkleding van..’.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge