Hoe schoon is de werkkleding van je collega’s?

We hebben allemaal wel zo een collega die nét even wat sneller ruikt naar transpiratie, een toiletbezoek of een andere onaangename geur. Ik schreef recent nog een artikel over hoe je hem of haar hier anoniem op aan kunt spreken. Meestal heeft het te maken met persoonlijke verzorging zoals voldoende douchen en het gebruik van deodorant. Maar een onaangename geur kan ook ontstaan wanneer mensen hun kleding niet voldoende wassen en bacteriën zich ophopen. Je denkt er vaak niet over na, maar hoe schoon is de werkkleding van je collega’s?

 

Hoe schoon is de werkkleding van je collega's?

Onderzoek

Initial en de European Textile Services Association (ETSA) hebben in 4 Europese landen onderzocht hoe schoon de werkkleding daar is.  Het onderzoek werd uitgevoerd in België, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië. De respondenten waren werkzaam in verschillende sectoren; in de bouw, openbare diensten, gezondheidszorg, bouwkunde, voedsel- en drankensector, detailhandel en supermarkten, landbouw en tuinbouw, chemie en petrochemie, wegwerkzaamheden en visserij. Het betreft hier dus voornamelijk sectoren waar hygiëne en bacteriën een belangrijke rol spelen.

 

Samen of toch apart wassen?

Wat opvalt is dat 25% van de respondenten zich zorgen maakt over het feit dat bacteriën van werkkleding de persoonlijke was kan besmetten. Ondanks de grote kans op bacteriën draagt 53% zijn of haar werkkleding ook tijdens reizen met het openbaar vervoer, wanneer men vanaf of naar het werk gaat. Terwijl het openbaar vervoer juist de plaats is waar veel bacteriën aanwezig zijn. Ook wast 42% de werkkleding structureel apart terwijl 61% dit niet altijd doet.

 

Wasinstructies

Maar hoe hoor je werkkleding dan te wassen? Tja, helaas is daar ook weinig over bekend. Maar 10% van de werknemers krijgt duidelijke wasinstructies van de werkgever. En dat is niet zo handig. Hierdoor twijfelt 33% of de werkkleding thuis wel goed gewassen wordt. En zo weet maar 40% van de mensen dat bacteriën alleen worden gedood in een wasprogramma van 90 graden. Ondertussen wast men de werkkleding op gemiddeld 48 graden en de helft van de medewerkers doet dit maar 1 keer per week.

 

De rol van de werkgever

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat een groot deel van de werkgevers de verantwoordelijkheid bij de werknemer legt wanneer het gaat om de reiniging van werkkleding. Het scheelt natuurlijk een hoop geld en tijd voor de werkgever wanneer de werknemer zelf de kleding wast. Maar is dat slim wanneer je tijdens het werk veel met bacteriën in aanmerking komt? Ik denk het niet. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat 45% van de werknemers de voorkeur geeft aan professionele reiniging van hun werkkleding.

 

Mijn ervaring

Ik heb zelf tijdens mijn studie Bestuurskunde 2 keer een zomer lang in de farmaceutische branche gewerkt. Ik pakte medicijnen in en de kledingvoorschriften waren heel strikt. Iedereen trok zijn werkkleding aan op het werk en deed deze vervolgens ook weer in de wasmand aan het einde van de dag. Dit gebeurde allemaal op het werk en niemand nam zijn of haar werkkleding mee naar huis. Alle kleding werd intern op een hoge temperatuur gewassen en dat was erg fijn. Nu moet ik zeggen dat de eisen in de farmaceutische branche erg hoog zijn en ze bijna niet onder dit soort voorschriften vandaan kunnen komen. Maar ik heb gemerkt hoe fijn dit proces werkt.

Zelfs als er een vlek in de kleding zat dan werd hier niet moeilijk over gedaan. Bij andere werkplekken zou je hier vragen of opmerkingen over krijgen, maar in deze werkomgeving wist iedereen dat alle kleding op hoge temperatuur werd gewassen. Dus heb jij een broek gepakt met een vlek? Prima, het is toch wel schoon. Dat was tenslotte het allerbelangrijkste.

Een fijn bijkomend voordeel was dat relatief weinig collega’s naar transpiratie roken. Diegene die dit wel deden werden hier ook veel sneller op aangesproken. Door de schone werkkleding en de eisen die hier aan gesteld werden was het heel normaal dat je jezelf goed verzorgde. Natuurlijk kun je dit soort eisen niet stellen aan mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken. Dat zou veel te overdreven zijn. Maar wat betreft de hygiëne zouden zouden meerdere bedrijven hier bewuster mee om moeten kunnen gaan.

In mijn ogen is schone werkkleding niet alleen verbonden aan regels die worden opgesteld vanuit de werkgever. Door hier open over te communiceren zullen meer mensen zich hier bewust van worden.  Ook zal er eerder een cultuur ontstaan waarin mensen hier over kunnen praten en elkaar durven aan te spreken.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: Persbericht Wavemakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge