Je bedrijfsbroek verknippen tot rok: mag dat?

Het lijkt wel eeuwen te duren voordat het zomer wordt maar het gaat gebeuren, echt waar. Moet jij tijdens de warme dagen ook altijd werken in een speciale bedrijfsbroek? Ben je een beetje creatief aangelegd en zou je graag van je broek een rok willen maken? Zorg dan dat je weet wat juridisch gezien precies je rechten zijn. In dit artikel vertel ik je er alles over. Want je bedrijfsbroek verknippen tot rok: mag dat?

Je bedrijfsbroek verknippen tot rok: mag dat?

De casus

Mocht je het een vreemd verhaal vinden, er is daadwerkelijk een vrouw geweest die dit heeft gedaan. Zij begon in september 2011 met het werken als schoonmaakster bij een bedrijf dat kledingvoorschriften hanteerde. Zij ontving meteen een boekje met alle voorschriften en een maand later kreeg zij zeven polo’s die zij moest dragen tijdens haar werk. Vervolgens kreeg zij ter aanvulling in april 2012 ook nog twee broeken. Maar daar was ze duidelijk niet zo blij mee want in september besloot ze de schaar in deze broeken te zetten. Zonder te overleggen met haar werkgever maakte ze van de broeken rokken en droeg deze tijdens haar werk.

De werkgever gaf haar vervolgens in april 2013 opnieuw twee broeken en ze werd verzogt om deze voortaan te gaan dragen. Zou zij dit niet doen, dan zou ze voor eigen kosten naar huis worden gestuurd om zich te verkleden. Maar nee, de schoonmaakster weigerde deze broeken te dragen en in mei 2013 werd zij opnieuw aangesproken door haar werkgever. Toen ze begin juni nog steeds in een rok op het werk verscheen, besloot de werkgever om haar naar huis te sturen en stopte de uitbetaling van haar salaris.

Echt, waarom?

Het is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk verhaal. Waarom verknip je een bedrijfsbroek? De dame verklaarde tegen de rechter dat ze gewoon voldeed aan de instructies van de werkgever. Ze had de rok gemaakt van dezelfde stof als de broek. Ook het logo van het bedrijf zat op dezelfde plek bij de rok als op de broek. Om die reden vond ze dat het bedrijf geen ander imago uitstraalden. Ze was wel bereid om een andere rok van de werkgever te dragen, zoals een broekrok. De werknemer vond dat de regels van haar werkgever niet echt verplicht waren maar meer een manier om te zorgen dat medewerkers zich correct en verzorgd zouden kleden. In haar ogen deed zij dat ook.

De werkgever gaf aan waarde te hechten aan een herkenbare, representatieve en professionele uitstraling. In verband met de werkzaamheden koos de werkgever bij zowel de mannelijke als vrouwelijke werknemers voor beschermende en praktische kleding.

Het oordeel

De werknemer diende het verzoek bij de rechter in om haar loon door te laten betalen. De rechter gaf aan dat de werkgever altijd moet opdraaien voor de kosten wanneer een werknemer wordt geschorst, ongeacht of deze daar zelf een aanleiding voor heeft gegeven.

De rechter gaf verder aan dat de eisen van de werkgever met betrekking tot kledingvoorschriften altijd redelijk moeten zijn. Omdat de werknemer het eerste half jaar niet is aangesproken op haar rok concludeerde de rechter dat de werkgever de rok eerst wel toestond. Omdat de rok gemaakt was van dezelfde stof als de broek, over de knie viel, de zakken én het logo op dezelfde plek zaten vond de rechter dat de rok niet afdeed aan de herkenbaarheid. De rechter gaf aan dat de vrouw gewoon weer toegelaten moest worden op het werk en dat ze daarbij haar rok mocht dragen.

Mijn mening

Bij dit soort verhalen moet ik van binnen altijd wel een beetje lachen. Waarom zou je er zo een punt van maken wanneer je zelf je kleding verknipt? Hoe is het mogelijk dat dit soort discussies bij de rechter eindigen? Maar interessant is het wel. Kennelijk mag je dus je werkkleding vermaken, mits je aan bepaalde eisen voldoet.

Zelf zou ik dat niet zo snel doen. In de eerste plaats omdat ik een hekel heb aan het (ver)maken van kleding en daarnaast zou ik de eventuele discussie er niet voor over hebben. Ook is het de vraag of het bevorderend is voor de relatie met je werkgever. Kortom: het mag, maar moet je het ook willen?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zou jij dit wel doen?

Groetjes,

Aileen

Bron: HR praktijk

2 reacties

  1. Zelf zou ik altijd liever voor een broek kiezen. Dit komt deels omdat dat in mijn vak (fysio) een rok niet praktisch is. Maar ook ten dele omdat ik broeken prettiger vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge