wollen kleding onderhouden

 

Tegenwoordig is het onderhoud van kleding niet zo moeilijk meer. Wasmiddelen die reinigen op 30 graden, effectieve middeltjes tegen vlekken en wasmachines die het werk voor ons doen. Nee, zo moeilijk is het niet. Toch zijn er altijd van die stoffen die een speciale behandeling vragen. Wol is zo een bijzonder geval. Zeker tijdens deze koude dagen verslijten we met z’n allen maar wat graag wollen truien. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je deze trui volgend jaar en bij voorkeur ook het jaar daarop aankan? Hoe voorkom je dat die er uit gaat zien als een stoffig uitgezakt hoopje ellende? Als wol liefhebber vertel ik jullie in dit artikel hoe ik ervoor zorg dat mijn wollen kleding mooi blijft.

 

Wol reinigen

Was symbolen

De meeste mensen weten wel ongeveer hoe was symbolen werken. Het cijfer geeft het aantal graden aan en een kruis betekend dat je niet mag wassen. Tja, zo moeilijk moeilijk kan het niet zijn. Bovendien wassen veel mensen standaard op 30 graden en gaan de wollen truien gewoon mee in deze was.

Wie zich werkelijk gaat verdiepen in de wasvoorschriften komt dan wel voor een verassing te staan. Wollen kleding mag je meestal niet ‘gewoon’ wassen op een standaard 30 graden programma. Op onderstaande afbeeldingen zie je de meest voorkomende wassymbolen wanneer het gaat om wollen kleding.  Een korte toelichting:

 

  • Zoals al eerder genoemd geeft het cijfer de maximale temperatuur aan waarmee je het kledingstuk kunt wassen. Bij wol is dit vrijwel altijd 30 graden
  • Wanneer er een streepje onder het bakje staat dan betekend het dat je het kledingstuk het beste kunt wassen met een wasprogramma dat speciaal is voor fijne was. Bij twee streepjes wordt je aangeraden om een wolwas programma te gebruiken.
  • Een handje betekend dat je het beste de kleding met de hand kunt wassen. Dit kun je in een teiltje met een beetje wolwasmiddel doen.
  • Als er een streep door het bakje staat dan wordt het afgeraden om de kleding te wassen. In dit geval kun je het beste de kleding (laten) stomen.
  • Welk wassymbool er ook in je kleding staat, wol kun je het beste wassen in een wasmachine die 1/4 tot 1/2 vol zit. Dit heeft o.a. te maken met de kwetsbaarheid van de stof. Teveel was kan wol snel beschadigen en daarnaast heeft de stof dan geen ruimte goed gereinigd te worden. De stof moet als het ware luchtig in de wasmachine kunnen draaien.

 

Maar laten we nu eerlijk zijn. Wie heeft er na een werkdag nog zin om precies al deze labels te lezen en ieder kledingstuk te sorteren op basis van wasvoorschrift. Nee, dat zullen niet veel mensen onder ons doen. Aan de andere kant wil je wel dat je kleding mooi blijft. Om die reden gaat alle wollen kleding bij mij op 2 stapels: donker en licht. Vervolgens kies ik standaard voor een wolwasprogramma. Dus ook als er staat dat het toch mee mag mee de gewone 30 graden was of als mij wordt aangeraden om het met de hand te wassen. Het laatste geval wil ik alleen wel eens doen wanneer het om zeer kwetsbare wollen stoffen gaat.

 

Wol wasmiddel

Ja, voor wollen kleding bestaan ook speciale wasmiddelen. Deze wasmiddelen zijn minder agressief en daardoor beter voor kwetsbare stoffen zoals wol. Woolite is een bekend wol wasmiddel die je in de supermarkt kunt kopen. Je betaald voor een liter ongeveer €5 en volgens de verpakking is dit voldoende voor 16 wassen. Nu hangt de hoeveelheid die je gebruikt net zoals bij andere wasmiddelen af van hoe vies je kleding is. Dus als je kleding niet zo vies is dan heb je ook niet zoveel wasmiddel nodig. Op de verpakking van Woolite wordt aangeraden om maximaal 100 tot 120 ml te gebruiken bij zeer vervuilde kleding. Maar of de kleding nu wel of niet erg vervuild is, deze hoeveelheid hanteer ik eigenlijk altijd. En dus kan ik gemiddeld 10 keer wassen met 1 liter fles Woolite.

 

Wol laten drogen

Na het wassen zul je zien dat het kledingstuk veel zwaarder is geworden. Wol heeft als eigenschap dat het veel water kan opnemen en hierdoor in gewicht toeneemt. Ik laat mijn wollen truien vaak liggend drogen door ze op het wasrek te leggen. Let hierbij wel op dat er geen knijpers uitsteken waarmee de wol beschadigd kan worden. De reden waarom je het beste wol liggend kan laten drogen heeft te maken met het gewicht. Een natte wollen trui kan op een kledinghanger gaat uitzakken. De trui wordt langer en de schouders kunnen gaan vervormen omdat het gewicht op de schoudernaden komt te staan. Wat je echt nooit moet doen is een wollen kleding met knijpers aan een waslijn hangen. De kans is groot dat de knijpers de stof beschadigen en daarnaast hangt al het gewicht aan een paar punten. Hierdoor kunnen er een soort punten in je kleding ontstaan. Dat zijn de punten waar de knijpers dan hebben gezeten.

Tijdens het dragen

Wil je wollen kleding mooi houden? Dan zijn er een aantal zaken waar je tijdens het dragen van rekening mee kunt houden:

  • Trek nooit aan wollen kleding. Op termijn geeft dit hetzelfde effect als dat je het nat gaat ophangen met knijpers: de vorm gaat er uit en je gaat zien waar je er aan hebt getrokken.
  • Wrijf zo min mogelijk over de stof. Door te wrijven creëer je pluis. In het volgende stuk vertel ik hoe je pluis kunt verwijderen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.
  • Kijk uit met parfum. Hier zit vaak veel alcohol in en dat kan wol beschadigen. Spuit liever parfum op je huid, haar of katoenen kleding.

 

Na het dragen

Als wollen kleding veel wordt gedragen dan ontstaan er pluisjes. Dit zijn kleine haartjes wol die door wrijving zich gaan ophopen. Vaak gaat dit er uit zien als een soort bolletjes wol op je kleding. Om te voorkomen dat jouw mooie trui vol zit met bolletjes kun je deze verwijderen met een pluizentondeuse. Dit apparaat kun je voor een paar euro bij winkels zoals de Blokker kopen.  Mijn pluizentondeuse heb ik al bijna 10 jaar en hij blijft het goed doen. Na aanschaf moet je alleen om de 3 of 4 jaar de batterijen verwisselen en daarna kun je er weer een paar jaar mee doen. Op onderstaande foto’s zie je hoe mijn pluizentondeuse er uit ziet. De vorm verschilt per winkel maar technisch gezien werken ze allemaal op dezelfde manier.

 

Het apparaat bestaat uit maar een paar onderdelen en is makkelijk om uit elkaar te halen. Aan de bovenkant zitten dunne scherpe mesjes die worden beschermd door een ijzeren kap met gaatjes. Onderaan worden de pluisjes opgevangen door middel van een transparant plastic bakje dat aansluit op het onderdeel met de mesjes.

 

Aan de zijkant kun je de tondeuse met een schuifknop aan -en uitzetten. Tijdens het gebruik beweeg je de zilveren kap met gaatjes langzaam over de wollen stof. Je zult zien dat de pluisjes door de gaatjes in het apparaat komen en vervolgens worden afgesneden door de mesjes. Daarna belanden de pluisjes direct in het plastic bakje. Dit bakje kun je makkelijk los koppelen en legen als het vol zit met pluis.

Op bovenstaande foto’s zie je het resultaat van de pluizentondeuse. In 2 minuten heb ik de volledige achterkant van een wollen vest pluis vrij gemaakt.

 

Hebben jullie moeite met het onderhouden van wollen kleding? Wat zijn jouw tips en trucks?

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge