make-up kwasten schoon maken

De kerst is net achter de rug en de meesten van ons hebben nog vakantie. Hoog tijd om eens de klusjes te gaan doen die je vaak vergeet of waar je niet aan toe bent gekomen. Het schoonmaken van je make-up kwasten is zo’n klusje. Volgens visagisten zou je de kwasten die je dagelijks gebruikt minimaal eens per week grondig moeten schoonmaken. Dus niet even afvegen aan een tissue maar écht schoonmaken.En dit is ook logisch.  Door je kwast telkens in make-up te dopen en vervolgens op je gezicht aan te brengen worden er een hoop bacteriënverplaatst. Je kwasten goed reinigen is dus geen overbodige luxe.

Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel laat ik jullie zien hoe je deze kwasten goed kunt reinigen en hoe je dit tussendoor snel kunt doen.

 

Wat heb je nodig?

Als eerste heb je natuurlijk je make-up kwasten nodig. Bij mij (en veel andere dames weet ik) staan ze in een potje. Zo kan ik ze allemaal makkelijk tegelijk meenemen van de kaptafel naar de wasbak. En daar komen we meteen bij het tweede belangrijke onderdeel: de wasbak. Ik raad je aan om je kwasten in een wasbak schoon te maken. Het is nu eenmaal een klusje waar een hoop water bij komt kijken.

Om je kwasten goed schoon te maken kun je het beste baby shampoo gebruiken. Dit is beter dan gewone shampoo omdat het zachter is voor de haren en dus beter voor je kwast. Ik gebruik vaak een eenvoudige baby shampoo van de Hema, deze kost maar €2,-. Om je kwasten te laten drogen heb je een kleine en een grote handdoek nodig.

En als je nu toch bezig bent met een goede reiniging, verwen je gezicht dan meteen even met één of meerdere maskers. Je innerlijke lichaam reinig je met een glas water en een rietje. Dit klinkt misschien apart maar is super handig. Zo kun je namelijk drinken zonder dat je het masker gelijk aan je glas smeert. Behoefte aan meer en vaker maskertjes op je gezicht maar geen idee waar je de tijd vandaan moet halen? Lees dan dit artikel eens.

Weinig tijd maar wel graag schone kwasten? Tussendoor kun je de kwasten schoon maken door middel van een speciale kwasten reiniger. Ook dit product kun je bij de Hema kopen voor slechts €4,50. In vergelijking met andere merken is dit erg goedkoop. Zo betaal je bij MAC €10 en bij Sephora €15 voor 235 en 200 ml. Als je gebruik maakt van de kwasten reiniger dan heb je ook een tissue of wc-papiertje nodig. Later in dit artikel ga ik jullie laten zien waarom.

Grondig reinigen

Stap 1: voorbereiden

Als eerste zet je alle spullen op een handige plek bij je wasbak. Ik leg altijd een klein handdoekje rechts van de wasbak zodat ik de natte kwasten daar op kan laten drogen. De baby shampoo zet ik rechts en de kwasten links van de kraan. Dit werkt voor mij makkelijk maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Zoek uit wat de beste plek voor jou is om alles neer te zetten.

Vervolgens laat je de wasbak vol lopen met water en spoel je daar de kwasten uit waar het meeste poeder op zit.

 

Stap 2: reinigen

Je doet de baby shampoo in de palm van je hand. Vervolgens wrijf je voorzichtig met de natte kwast over de shampoo op je hand. Daarna spoel je alles van je kwast af onder een lauwe kraan schoon. Sommige make-up zoals foundation laat minder makkelijk los. Maak in dit geval je handen schoon en pak een nieuwe druppel shampoo. Ga vervolgens opnieuw met je kwast door de shamoo en spoel deze weer af onder de kraan. Herhaal deze handeling net zo vaak tot de make-up van de kwast af is. Als je veel kleine kwasten gebruikt dan kun je ook 2 of meer kwasten tegelijk schoon maken.

 

Stap 3: drogen

Telkens als je een kwast hebt schoon gemaakt leg je deze op de kleine handdoek naast de wasbak. Als je ze allemaal schoon hebt gemaakt pak je de kwasten als een soort pakketje op door de handdoek er om heen te vouwen. Vervolgens leg je een grote handdoek in de breedte bij het raam neer. Alle kwasten leg je (met een kleine ruimte er tussen) naast elkaar op de handdoek te drogen.

Snel reinigen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Soms heb je haast en geen zin om uitgebreid met je kwasten in de wasbak schoon te maken.Om je kwasten snel te kunnen reinigen heb je een brush cleaner en tissues nodig. Er zijn 2 manieren waarop je een brush cleaner kunt gebruiken.

 

Manier 1

Je doopt de kwast in het flesje van de brush cleanser. Vervolgens wrijf je de kwast schoon op een tissue. Dit is de manier waarop ik een brush cleanser meestal gebruik. Op deze manier haalt de vloeistof het meeste vuil van de kwast.

 

Manier 2

Er zijn dames die het niet fijn vinden om telkens een vieze kwast in een flesje te dopen. In dat geval kun je er ook voor kiezen om de brush cleanser op een tisseu aan te brengen. Daarna kun je met je kwast over de vloeistof wrijven. Helaas wordt de kwast op deze manier wel wat minder goed schoon.

 

Tips

  • Hoe makkelijk een brush cleanser ook is, echt schoonmaken kun je alleen doen met (baby) shampoo. Op die manier haal je al het vuil en alle make-up uit je kwast. Een brush cleanser reinigt simpelweg onvoldoende en is alleen geschikt voor tussendoor.
  • Voorkom dat er vloeistoffen zoals water en brush cleanser in de kwast komt. Zet je kwasten dus nooit rechtop in een potje als ze nat zijn. Laat ze altijd horizontaal drogen of zorg ervoor dat de haren van de kwast iets lager liggen dan de bovenkant. Dit laatste doe ik altijd door de handdoek in de breedte 1 of 2 keer dubbel te slaan. Op die manier wordt het uiteinde van de kwast iets opgetild.
  • Kijk goed naar de plek waar je de kwasten laat drogen. Je kunt ze het beste voor een raam leggen zodat ze door het daglicht en de zon lekker snel drogen. Let wel even op eventueel loslopende huisdieren. Zo is één van mijn katten bijvoorbeeld dol op spelen met mijn make-up kwasten 😉
  • Maak je kwasten bij voorkeur overdag schoon bij een wasbak met dag licht. Op die manier kun je goed zien of echt alle make-up van de kwasten af is.
  • Probeer in ieder geval minimaal 3 of 4 keer per jaar al je kwasten schoon te maken. Leer jezelf een vast moment aan om dit te doen. Doe het bijvoorbeeld iedere vakantie of lang weekend. Plan er tijd voor in en wees efficiënt. In zo’n 10 minuten kun je bijvoorbeeld 10 tot 15 kwasten schoon maken. Heb je 25 kwasten? Plan dan 20 minuten tijd in en breng ondertussen 2 maskers aan. Je kunt beginnen met 1 masker en na 12 kwasten ben je ongeveer 10 minuten verder. Dan kun je het maskers afspoelen en een nieuwe aanbrengen. Vervolgens maak je de laatste 13 kwasten schoon en haal je het laatste masker van je gezicht. Het schoonmaken van je kwasten incl afspoelen van maskers gaat bij elkaar maximaal 25 minuten van je tijd kosten. Dan zijn je kwasten en gezicht tegelijk schoon gemaakt. Is dat even handig?

 

Hoe vaak maken jullie je kwasten schoon? Hebben jullie er een hekel aan of is het juist een fijn klusje om te doen? Laat het mij en de andere lezers hier onder weten in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge