Mogen huisartsen in een korte broek werken?

De korte broeken discussie wordt in de zomer door veel mensen en op verschillende werkplekken gevoerd. Het is steeds de vraag of het nu wel of niet kan. Mensen die voor zijn, zeggen vaak dat vrouwen ook in een rok mogen lopen. Tegenstanders benoemen vervolgens dat het er niet representatief uitziet. Uiteindelijk hangt het natuurlijk samen met je functie en de klanten die je hebt. Maar hoe zit dat eigenlijk met huisartsen? In deze functie ontmoet je allerlei soorten mensen…

Mogen huisartsen in een korte broek werken?
Afbeelding: Pixabay

Mogen huisartsen in een korte broek werken?

Je kunt als huisarts zelf een keuze maken op dit gebied of het intern met je collega’s bespreken. Dat is ook iets dat vaak op andere werkplekken gebeurt. Niels Rossen, een huisarts uit Venray, pakte het anders aan. Hij vroeg op Twitter hoe de mensen hierover denken. Met ruim 1300 stemmen kreeg hij veel respons. Uit de uitslag blijkt dat 64% van de respondenten een korte broek bij mannelijke huisartsen geen probleem vindt. Naar aanleiding van zijn poll deed het medische tijdschrift Medisch Contact ook een klein onderzoek op Facebook.

Zij stelden dezelfde vraag en kregen met 706 stemmen iets minder respons, maar zeker niet weinig. Het opvallende is dat 54% van de respondenten op Facebook zei dat ze een korte broek niet oké vonden bij een mannelijke huisarts. Eigenlijk is dit precies het tegenovergestelde van de uitslag die Rossen had op Twitter: bij hem was juist iets meer dan de helft van de meerderheid van mening dat een korte broek bij een huisarts wél kon.

Rok of korte broek

Bij bovenstaande polls werd er gesproken over mannelijke huisartsen. Nu is het natuurlijk de vraag hoe het zit bij de dames. Ook huisarts Rob Schonck liet zich inspireren door de poll van Rossen. Hij vroeg op Twitter of een vrouwelijke huisarts danwel met een jurk, rok of korte broek zou moeten kunnen rondlopen op het werk. Met een grote meerderheid van 88% gaven de mensen aan dat dit wel moest kunnen.

 

Facebook en Twitter

De uitslag van deze polls verbaast mij niet. Al jaren wordt de discussie gevoerd over de vraag waarom mannen geen korte broek zouden mogen dragen, terwijl dames wel in een rok op het werk kunnen verschijnen. Je kunt er voor zijn of er tegen, maar nog steeds worden korte broeken op veel werkplekken niet geaccepteerd.

Wat mij wel triggerde is het feit dat de uitslagen van dokter Rossen en Medisch Contact zo van elkaar verschilden. Het verschil zit in dit geval duidelijk in de doelgroep en ook het algoritme van het medium speelt een rol. Op Twitter is de kans groot dat meer verschillende mensen de poll hebben gezien dan op Facebook. Wanneer iemand een poll plaatst op Twitter en een volger hierop reageert, dan zullen de volgers van diegene dit ook weer zien op hun tijdlijn. Hierdoor is de kans groot dat de antwoorden op de poll van Rossen komen van mensen met een diverse achtergrond.

De poll die werd geplaatst op Facebook kwam vanuit Medisch Contact, een tijdschrift voor mensen die werkzaam zijn in de medische sector. Daardoor spreek je direct een bepaalde groep aan. Daarnaast werkt het algoritme van Facebook heel anders. Wanneer jij ergens op reageert, dan is de kans dat jouw vrienden dit zien veel kleiner. Sterker nog, je vrienden zien maar een fractie van jouw activiteit.

 

Patiënten en professionals over de korte broek

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd kun je concluderen dat de mensen uit de medische wereld kritischer zijn over de korte broek dan de gemiddelde patiënt. Ik sprak over dit onderwerp met Tessa Haas-Lommerse, mijn schoonzus en tevens huisarts in Kerkrade. Zij is mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk en heeft daarvoor bij verschillende praktijken gewerkt.

”Huisartsen zijn eigenlijk altijd wel netjes gekleed. Het is niet echt een onderwerp waar binnen de praktijk doorgaans veel over wordt gesproken, maar een korte broek wordt gewoon niet gedragen. Net zoals slippers trouwens. Zelf draag ik ook geen korte broek omdat ik het niet representatief vind staan. Je kleding moet als huisarts vooral niet afleiden.”

Wanneer ik zelf terugdenk aan de bezoeken die ik heb gebracht aan de huisarts, dan heb ik ook nog nooit korte broeken gezien. Ik vind het niet per definitie verkeerd, maar de kritische houding van huisartsen is wat mij betreft wel een pluspunt. Je kunt beter zelf kritisch zijn over je kleding op het werk en klanten hebben die dat minder zijn, dan andersom.

Wat vind jij? Zou een mannelijke huisarts een korte broek kunnen dragen of niet?

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge