ongemakkelijk @ work: kledingblunders (M)

Dit is mijn eerste artikel dat gaat over mannen. Ja, je leest het goed: mannen. Zoals jullie misschien al eens hebben gelezen op facebook kwam ik er na een maand achter dat een relatief groot deel van mijn bezoekers een man is. En waarom zal ik de mannen niet eens een keer van advies voorzien?

Vandaag gaat het ongemakkelijk@work artikel over mannelijke kledingblunders. En ik heb het dan niet over mannen met een afwijkende kledingstijl maar over zaken die niet zo handig zijn gekozen: te klein, te groot, te veel of iets anders. De focus ligt hier, net zoals bij de vrouwen, op een zakelijke kledingstijl. Het wil dus niet zeggen dat je er ‘verkeerd’ of ‘fout’ bij loopt als jij jezelf (of je man) herkent in één van de voorbeelden. Het gaat hier echt om de blunders voor mannelijke zakelijke kleding. Wat je dus beter niet kunt doen als je er zakelijk uit wilt zien.

Maar ik laat jullie niet zomaar zitten met deze blunders. Nee, ik geef ook meteen adviezen en vertel je waar je het beste op kunt letten.

1. (te) kleine overhemden

Ik denk dat iedereen zich hier wel in kan vinden: trek geen te kleine kleding aan maar kleding dat je past. Nu zie ik helaas toch iets te vaak mannen die zich in een te klein overhemd hebben gewurmd. Zonde! Je lijkt hierdoor meestal vele malen dikker en het leid erg af. En daarnaast zit het meestal ook nog eens oncomfortabel.

Er is een verklaring voor het feit dat mannen  toch (vaak onbewust) een te klein overhemd aantrekken.  Het begint al in de winkel: ze kiezen een overhemd uit, trekken deze aan en gaan voor de spiegel staan. En daarna wordt vaak een belangrijke stap vergeten: ga zitten met je overhemd aan en bekijk jezelf dan nog eens voor de spiegel. Als je zit dan komt je buik meer naar voren en hierdoor zal het overhemd eerder gaan knellen.

Ik zal je een aantal adviezen geven waarmee je een te strak overhemd kunt vermijden. Zoals ik eerder noemde kun je als eerste tijdens het passen even gaan zitten. Geen stoel in de buurt van de paskamer? Ga dan door je knieën en bekijk jezelf weer eens in de spiegel. Als er spanning komt te staan op de knoopjes van je overhemd dan kun je beter een maatje groter pakken. Het mag best iets meer aansluiten maar een voorkom plooien door een trekkende stof.

Als je twijfelt over de maat dan kun je het beste kijken naar de naden van je schouders. De naad die de schouder en de mouw met elkaar verbind moet precies op de hoek van je schouder vallen. Meestal worden overhemden gemeten met een boord maat  maar bij twijfel kun je het beste ook even de mouw naad controleren.

Zit je mouw goed en klopt je boord maat (controleer deze hier) maar zit het overhemd toch te strak? Dan zou het kunnen liggen aan het model. Fabrikanten veranderen vaak niet alleen de kleur en de prints maar ook de pasvorm van dit kledingstuk. Zo zie je veel slimfit modellen en hierbij is de taillewijdte smaller dan bij het klassieke model. Dit is niet handig voor heren met een buikje. Zelfs het kleinste beetje vet zie je in dit soort overhemden toch wel heel snel. Mannen met een buikje kunnen het beste kiezen voor een klassiek model waarbij de taillewijdte in ieder geval niet smaller is dan de onderkant van het overhemd. Vaak lees je op het (prijs)kaartje wat voor model het overhemd heeft en anders kun je het beste bij de verkoper advies vragen.

 

2. (te) grote overhemden en colberts

Mannen met te grote overhemden zie ik eigenlijk nog vaker dan mannen in te kleine overhemden. En ook dit is zonde want het is niet nodig. De reden waarom mannen kiezen voor een te groot overhemd of colbert is vaak comfort. Het is groot, knelt dus niet en wordt ervaren als comfortabel. Maar het effect dat dit overhemd geeft wordt vaak vergeten. Zo maakt een te groot overhemd een jonge man vaak nog veel jonger. Hij gaat er snel een beetje uit zien als een ‘broekie’, of wel een onervaren en jonge man. Alsof de man in kwestie erbij wil horen maar niet zo goed weet hoe hij dit moet doen.

Een wat oudere man met een te groot overhemd vind ik snel lijken op een autoverkoper. De man let op zijn klant en vergeet daarbij zichzelf goed te kleden. Het straalt comfort uit en maakt het geheel wat simpel. Voor advies over het bepalen van de juiste maat kun je het stukje hier boven het beste even nalezen.

En natuurlijk zullen de meningen hier over verschillen. Maar de boodschap is duidelijk: koop kleding dat je past.

 

3. sokken in open schoenen

Wie kent het niet? De mannen met (vaak witte) sokken in sandalen. Het is vaak een gewoonte en de kans is groot dat ze hier al meerdere malen door vrouwen op zijn aangesproken. Het is een beetje een mix tussen de zomer en de winter: wel een open schoen maar geen blote voet. En zeker omdat blote voeten wel heel ‘naakt’ zijn op het werk kiezen mannen voor sokken in de sandalen. Gelukkig zie ik het zelden op de werkvloer en laten we dit vooral zo houden. Mijn advies is dan ook kort en bondig: trek dichte schoenen aan op het werk. En ben je toch gek op deze combinatie? Bewaar het dan lekker voor thuis en in de tuin.

 

4. (te veel) spijkerstof

Dit valt onder de categorie ‘ onbewust onhandig’. Persoonlijk ben ik geen fan van spijkerstof  in het algemeen maar met een goede combinatie kan het zeker erg leuk staan. Spijkerstof is helaas erg moeilijk om zakelijk te dragen. Het slijt bijvoorbeeld snel en de slijtages zijn meteen zichtbaar door de lichte kleur die ontstaat op de vaak effen stof. Maak het gaat vaak echt mis wanneer mannen spijkerstoffen gaan combineren. Meestal verschillen de kleuren en structuren zo sterk van elkaar dat het geheel wat rommelig oogt.

Maar de belangrijkste reden waarom ik geen fan ben van spijkerstof op het werk is toch wel dat het overduidelijk casual is. Ik kan geen manier bedenken waarbij je er echt netjes uit kunt zien in spijkerkleding. En dat is ook niet zo raar want spijkerkleding is ook niet gemaakt om er netjes uit te zien. Spijkerbroeken zijn rond 1847 ontworpen voor goudzoekers die stevige broeken nodig hadden. Ze staan tegenwoordig bekend om hun stevigheid en hebben een stoer imago.

Mijn advies is dan ook om zo veel als mogelijk spijkerstof te vermijden als je naar je werk gaat. Wil je toch graag spijkerstof dragen? Kies dan voor een donkere kleur en combineer deze met nette kleding. Ga bijvoorbeeld voor een donker blauwe spijkerbroek en draag er een wit overhemd boven.

 

Ik hoop dat ik jullie (mannen en vrouwen) wat heb geholpen door deze blunders niet alleen uit te leggen maar ook adviezen aan te dragen. En nogmaals: voel dit niet als een keihard oordeel maar zie het als een advies waar je wellicht iets van kunt leren.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge