Opzij Top 100 2014: waarom je hier heen moet gaan!

 

Opzij Top 100 machtige vrouwen 2014 

Ook dit jaar organiseert het tijdschrift Opzij het evenement ” Top 100 machtige vrouwen”. Voor diegene die niet weten wat dit evenement inhoud zal ik even een korte uitleg geven. Daarnaast zal ik vertellen waarom dit hét evenement is voor werkende en ambitieuze vrouwen.

Ieder jaar stelt het tijdschrift Opzij een lijst samen met de 100 meest machtige vrouwen van Nederland. Daarbij wordt er gekeken naar de invloed die deze vrouwen hebben in hun eigen sector. Op deze manier komen er vrouwen aan bod die werkzaam zijn op verschillende terreinen. Onder anderen op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en het openbaar bestuur. Voordat de lijst wordt samengesteld raadpleegt de redactie van het tijdschrift verschillende experts binnen de verschillende categorieën. Vervolgens stelt een jury de definitieve lijst samen en wordt er een winnaar gekozen.

Dit jaar bestaat de jury uit:

Daarnaast presenteert Sophie Hilbrand de avond, wordt er een Talent Award uitgereikt  en behoord Neelie Kroes tot één van de gasten. Het evenement wordt georganiseerd op maandag 17 november in theater Amsterdam aan het Ij. De kaarten kun je via de website van opzij kopen kosten €24,50 voor niet-abonnees en €29,50 voor abonnees.

 

Waarom ik van mening ben dat je hier heen moet gaan

Op aanraden van mijn 2 tantes ben ik vorig jaar voor het eerst naar dit evenement geweest en dit jaar ga ik zeker weer. Mijn tantes zijn in 2012 geweest en waren dolenthousiast. In onderstaand filmpje (2012) wordt samengevat wat er die avond op het programma stond en wat je er allemaal kon doen. Helaas heb ik geen representatieve video kunnen vinden van het evenement in 2013, waar ik zelf ben geweest maar dit filmpje geeft wel een goede indruk van wat je ongeveer kunt verwachten.

 

 

Vorig jaar heb ik een avond lang veel inspirerende speeches gezien van verschillende vrouwen. Er werd o.a. gesproken over de positie van vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven, ondernemerschap en wat leiderschap nu precies is. Wie nu denkt dat het een avond is vol zeurende 50+ feministen met korte kapsels en wollen sokken heeft het mis! Wat ik vooral zag waren optimistische, ambitieuze en ondernemende vrouwen die met liefde hun ervaringen en kennis delen. Want dat is in mijn ogen waar deze avond om draait: kennis delen. Met een sausje van humor werd de avond aan elkaar gepraat door Eva Jinek  en werd er afgewisseld met prachtige optredens van Hadewych Minis. Ik kende haar alleen als actrice maar die avond bleek ze ook nog een goede zangeres te zijn.

Wat mij die avond het meeste bij is gebleven is de speech van Sunny Bergman over het smurfenuniversum. Hierin vergeleek ze de wijze waarop de maatschappij kijkt naar vrouwen met de smurfen. Bij de smurfen heeft iedere mannelijke smurf een eigenschap of beroep die gekoppeld is aan zijn naam: lolsmurf, potigesmurf, knutselsmurf en ga zo maar door. Smurfin daar in tegen heeft maar een kenmerk en dat is vrouw zijn. Met enkele voorbeelden liet ze die avond zien dat vrouwen vaak op deze manier worden benaderd: niet vanuit hun  kennis of beroep maar vanuit het feit dat ze een vrouw zijn. En dat terwijl mannen juist vaak benaderd worden vanuit hun expertise.

Ik vond het een fantastisch verhaal: hilarisch en droevig tegelijk. Het verhaal bleek een voorproefje te zijn uit haar boek Sletvrees en de bijbehorende documentaire. Als je nieuwsgierig bent geworden kun je een korte versie uit een hoofdstuk uit haar boek lezen op de website Joop.nl .Wat een topwijf! En ja, sinds dat moment ben ik fan van haar en kijk uit naar een nieuwe documentaire.

Na de fantastische ervaring van vorig jaar heb ik dan ook enorm veel zin om dit jaar weer te gaan. En als Neelie Kroes komt, kun je dan nog wel overwegen om niet te gaan?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge