Rokjesgate: wanneer is een rok te kort?

Jawel, er was vandaag sprake van een rokjesgate. En de vraag: wanneer is een rok te kort? Mocht je het hebben gemist, ik zal het even kort toelichten.

 

Verbod op korte rokjes

Een teamleider bij stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam heeft haar medewerkers vandaag een email gestuurd over de roklengte van de dames. Zij gaf hierin aan dat rokken en jurken voortaan minimaal tot op de knie moeten vallen. Daarnaast mogen er ook geen enkellaarzen meer worden gedragen. Als dit wel gebeurd dan zullen de medewerksters meteen naar huis gestuurd worden. En niet eerst naar de winkel, zo staat in de email. De complete email kun je lezen op de website van rtlnieuws.

Tja, dit is natuurlijk een opmerkelijk nieuwsbericht. In mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik er al snel achter dat de vorige manager deze regels had ingevoerd. Het gaat hierbij om een team van baliemedewerkersters die verantwoordelijk zijn voor de burgerzaken binnen het stadsdeel. De huidige manager heeft besloten om de regels weer uit de kast te halen toen er sprake was van een incident met een kort rokje. Het personeel had geklaagd over een rokje waarbij de billen van de betreffende medewerkster zichtbaar waren. Daarna heeft de teamleider deze email gestuurd.

 

En nu?

Inmiddels heeft de leidinggevende aangegeven dat er geen sprake is van een strikt verbod. Ook heeft de woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Dienstverlening) laten weten dat de gemeente kledingvoorschriften hanteert die worden omschreven als ‘ representatief en professioneel’. De leidinggevende heeft dit op haar eigen manier geïnterpreteerd.

 

Korte rok op het werk

Afgezien van de discussie of de leidinggevende juist heeft gehandeld is de korte rok altijd een interessant onderwerp. Persoonlijk ben ik van mening dat je best kledingvoorschriften mag hanteren, zeker wanneer het gaat om veiligheid of een functie waarbij het uiterlijk van relatief groot belang is. En in bovengenoemde situatie gaat het om een representatieve functie, namelijk die van baliemedewerkster. Ik vind het niet meer dan normaal als je om deze reden grenzen stelt. Waar ik het niet mee eens ben is de manier waarop deze teamleidster dit heeft aangepakt. Het gaat hierbij om kleding en dit is een gevoelig onderwerp omdat je het hebt over de wijze waarop iemand zijn of haar identiteit presenteert. Daarom vind ik het beter om mensen persoonlijk aan te spreken wanneer je hier problemen mee hebt. Aan de andere kant werk ik zelf niet binnen deze afdeling en is het lastig om te oordelen over deze situatie.

En naar aanleiding van dit nieuwsbericht was ook mijn rokje vandaag onderwerp van discussie bij het koffie apparaat.  Met een knipoog, dat wel. Mijn collega’s vonden mijn rok zeker niet te kort.

Mocht je nieuwsgierig zijn, op onderstaande foto zie je wat voor een rokje (C&A) ik vandaag heb gedragen op kantoor.

Collage_Fotor

 

Waar ligt de grens?

Inmiddels heb ik mijzelf al vaker verdiept in de vraag wanneer een rok te kort is. En hier heb ik 2 artikelen over geschreven.

  • Rok optisch verlengen – Voor als je een korte rok graag wilt dragen maar er ook netjes uit wilt zien. In dit artikel vertel ik je hoe je deze korte rok vervolgens optisch kunt verlengen.
  • Ongemakkelijk@Work: korte rok – In dit artikel ga ik in op de vraag wanneer een rok te kort is en hoe je dit voor jezelf kunt bepalen. Daarnaast vertel ik je hoe je een onderrok kunt gebruiken om een korte rok een nette uitstraling te geven.

 

Wil je weten wat ik vind van het feit dat dit onderwerp zo breed in het nieuws is gekomen? Lees dan mijn artikel op www.DeAmbtenaar.nl.

 

Groetjes,

Aileen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge