Veter etiquette op het werk

Want to read in English? Click here.

Recent ontving ik een vraag van een lezer over veters op het werk. Hij vroeg zich af of er speciale veter etiquette bestaan. Ik was meteen getriggerd. Hier had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Tijd om Anne-Marie van Leggelo, de etiquette expert van Prettybusiness, te bevragen over dit unieke onderwerp.

Veter etiquette op het werk
Foto: Pixabay

Hoe hoor je de veters van je schoenen eigenlijk te strikken?

”Er zijn heel veel verschillende manieren om je veters te strikken. Maar er zijn twee methoden die het meest bekend zijn: kruislings en horizontaal. De methode die gebruikt wordt hangt vooral af van het type schoen. Over het algemeen worden sportieve schoenen kruislings gestrikt en nette schoenen horizontaal.

Verder is het van belang dat je de uiteinden netjes en stevig strikt. Ook hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen de soorten schoenen: bij sportieve schoenen zijn de lussen van de strik groter dan bij een nette schoen. Dat gaat vaak ook automatisch omdat de veters die bij de schoenen worden geleverd hierop aangepast zijn. Maar ze moeten hoe dan ook altijd goed vastzitten. Want losse veters zijn naast gevaarlijk ook nog eens niet erg representatief.”

Wat zijn de regels rondom de veters zelf?

”Op de eerste plaats is het van belang dat ze er verzorgd uitzien. Dus niet verkleurd of vies. Zeker bij witte veters zie je dit nog wel eens gebeuren. De nestels (plastic hoesjes) aan het uiteinde moeten er ook nog netjes aan zitten. Dat voorkomt dat de veters gaan rafelen.

Over het algemeen kun je zeggen dat een platte veter meer casual is, terwijl een ronde variant er juist netter uitziet. Dat valt ook op wanneer je een paar schoenen koopt. Bij nette, leren schoenen zie je eigenlijk altijd dat er ronde veters bij zitten. En ook hoe dunner de veter, hoe netter de uitstraling.”

Dus eigenlijk kun je door middel van je veters je uitstraling een stuk netter maken. Door ze bijvoorbeeld anders te strikken of andere soorten veters te gebruiken.

”Dat klopt. Wanneer je bijvoorbeeld sneakers op het werk wilt dragen, dan kun je ze horizontaal strikken om ze een meer klassieke uitstraling te geven. Je kunt ook de platte veters verwisselen voor een ronde variant. Maar ik raad wel altijd aan om goed te kijken naar de schoen zelf. Je kunt niet bij iedere schoen dit zomaar doen. Soms staat het ook gewoon niet. Maar het is wel leuk om hiermee te experimenteren.

Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet, dat zijn de gekleurde veters. Vaak passen deze dan bij de sokken en op die manier kun je op een stijlvolle manier spelen met de kleuren van je veters. In een zakelijke setting raad ik je wel af om hele opvallende kleuren te gebruiken. Maar een bruine schoen met een donkerblauwe, dunne veter kan bijvoorbeeld erg leuk staan bij een donkerblauw pak en een bruine riem. Dat, en al deze etiquette die ik hiervoor heb genoemd, zijn trouwens van toepassing op zowel heren als dames.”

Zijn er verder nog zaken die echt not done zijn?

”Ik raad af om veters af te knippen. Dat moet je gewoon nooit doen. Je knipt op die manier de nestel er af en dan gaan de veters rafelen.  Koop liever een nieuw paar veters die een paar centimeter korter zijn. Want wat je ook doet met je veters, een verzorgde uitstraling is het belangrijkste.”

3 reacties

  1. Leuk en leerzaam artikel weer Aileen. Sinds ik moeder ben weet ik dat de plastic hoesjes nestels heten. De kinderen hebben dat dan weer geleerd van de tekenfilm Phineas and Ferb. ?

  2. Ik stop bij bijna elke schoen (zakelijk of privé) de veters in mijn schoen. Ik vind dit praktischer (gaan niet los hierdoor), maar ook er gewoon strakker uitzien. Behalve als de veters echt ”mooi” zijn of een aanvulling op de schoen, dan laat ik ze bungelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge