Vrouwen hebben meer moeite met sexy collega’s

Want to read in English? Click here.

Sexy collega’s; het is en blijft een lastig en subjectief onderwerp. Kan sexy kleding op de werkvloer? Wanneer is iemand te sexy? En wat is sexy kleding eigenlijk? Recent is onderzocht hoeveel procent van de Nederlanders nu daadwerkelijk een hekel heeft aan collega’s die uitdagend, ofwel sexy, gekleed zijn.

Vrouwen hebben meer moeite met sexy collega'sFoto: Pixabay

Onderzoek

Tijdens het onderzoek zijn er 1068 Nederlanders ondervraagd. Bij de resultaten is er een onderscheid gemaakt tussen vrouwen, en mannen, en deze zijn ook verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Hieruit is gebleken dat gemiddeld 41% van de Nederlanders een sexy geklede collega minder serieus nemen. Het opvallende is dat het verschil tussen mannen en vrouwen erg groot is. Bij de mannen is dit gemiddeld bij 33% het geval, terwijl 52% van de vrouwen geneigd is om een sexy collega minder serieus te nemen. De groep die het hoogst scoort, dat zijn de vrouwen in de leeftijdscategorie van 30 tot en met 39 jaar oud. Daarvan neemt 61% de collega minder serieus. Mannen boven de zestig jaar scoren het laagst. Hier ligt het percentage op 19%.

Bij het lezen van de onderzoeksresultaten valt het mij op dat het percentage relatief laag ligt. Ik heb mensen vaak hardop horen zeggen dat een sexy uiterlijk onprofessioneel overkomt, maar uit dit onderzoek blijkt dit dus best wel mee te vallen.

Engeland

Zijn mannen dan zo makkelijk in vergelijking met vrouwen wanneer het om een sexy uiterlijk gaat? Misschien, maar ik verwacht dat de Nederlandse cultuur hierin ook een belangrijke rol speelt. We zijn toch een beetje nuchter.

Wanneer je deze resultaten vergelijkt met eenzelfde soort onderzoek dat hier naar is gedaan in Engeland, dan zie je namelijk iets anders. Daar vindt 45% van de mannelijke leidinggevenden een lage decolleté bijvoorbeeld beledigend en een teken van incompetentie. Bij vrouwelijke leidinggevenden ligt dit percentage met 65% hoger. Voor 1 op de 5 heren is dit zelfs een reden om iemand te ontslaan.

Nu klinkt het bizar om iemand te ontslaan omdat diegene te sexy zou zijn. Maar in 2010 overkwam het de destijds 33-jarige Debrahlee Lorenzana. Haar mannelijke manager bij de Amerikaanse Citibank gaf als reden aan dat haar aantrekkelijke uiterlijk teveel afleidde.

Wat is sexy?

Het lastige aan het Nederlandse onderzoek is dat men niet heeft gedefinieerd wat er nu onder sexy verstaan wordt. Want wanneer is iemand sexy? Dat kan per land en cultuur verschillen, maar ook per mens. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die voeten enorm sexy vinden. Maar is een schoen met een peeptoe daardoor te sexy? Of is de schoen sexy omdat het een deel van de voeten laat zien, iets wat in zakelijke gelegenheden niet altijd gepast is? Of moet je in dit geval niet spreken over ‘sexy’, maar eerder over te bloot? En is te bloot wel sexy of eerder ongepast en onsmakelijk? Kortom: bij deze term kunnen we allemaal iets anders in ons hoofd hebben.

Natuurlijk zijn er wel bepaalde algemene zaken waar mensen snel aan denken wanneer het gaat om een sexy uiterlijk. Zaken zoals een korte rok of een decolleté vindt men over het algemeen wel sexy. Maar hierbij gaat het expliciet over vrouwen. Wanneer is een man eigenlijk te sexy? Is dat een knoopje extra los bij het overhemd? Zichtbaar borsthaar of een strak shirt? Mocht dit ooit nog onderzocht worden, dan zal ik het jou zeker laten weten.

Ik ben wel benieuwd naar jouw idee over een sexy uiterlijk op de werkvloer. Wanneer is iemand sexy en heb jij hier moeite mee op het werk?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Een man op de werkvloer vind ik vaak sexy als hij een goed lijf heeft en een hemd of strak shirt draagt, of een blouse met een paar knoopjes los. En dan heel lekker ruikt, een goede blik heeft, gespierde onderarmen, mooie schouders, goeie kont, etc etc.
    Sexy is inderdaad heel subjectief. Er is zoiets als ”bloot” en ”onsmakelijk” (over persoonlijk gesproken…bijv, zichtbare tepels, ja/nee?) maar ook simpelweg ”voor mij aantrekkelijk”. En dat laatste komt dan neer op ”ik vind jou heet, en daarom moet jij weg of je aanpassen, want ik heb last van dat ik jou aantrekkelijk vind.”

    Tja. Dan blijven we bezig.

    Soms vind ik collega’s iets ”te” bloot, maar ik leg dat meer bij mijzelf, of zie dat meer als mijn ding. Ik voel me dan ongemakkelijk omdat ik bang ben dat de ander zich ongemakkelijk voelt als ik per ongeluk te lang staar. Als iemand gewoon een grote boezem heeft, heeft diegene in een t-shirt al snel inkijk. Dat voelt een beetje awkward als ik ernaar blijf kijken, maarja, ik doe m’n best. Ik weet dat ik wat netter gekleed ga naar m’n werk dan veel collega’s, dat geeft mij rust. Maar ik respecteer mensen die wat bloter gaan en zich daar comfortabel bij voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge