Waarom de knopen bij een blouse links zitten

Begin deze week vertelde ik in een artikel over het feit dat ik de afgelopen maand een heren overhemd heb gedragen. Eén van de dingen die mij opviel is dat de knopen andersom sluiten. Dat zette mij aan het denken over waarom de knopen bij een blouse links zitten en bij een overhemd rechts. Dus waarom is dit verschil tussen herenkleding en dameskleding ontstaan?

 

Op de linker foto zie je een blouse voor vrouwen waarbij de knopen aan de linker kant zijn vastgemaakt. De foto rechts laat de sluiting van een overhemd voor heren zien, daarbij zitten de knopen dus aan de rechter kant. 

 

Helaas is er geen eenduidig antwoord. Er zijn namelijk verschillende theorieën over dit verschil.

 

Kinderen, paarden, oorlog of de manier van aankleden?

De eerste verklaring is dat de meeste vrouwen rechtshandig zijn en hun kinderen vaak op de linker arm dragen. De rechter hand zou dan vrij zijn om de knoopjes open te kunnen maken van de blouse om  borstvoeding te kunnen geven.

De tweede is dat vrouwen vroeger met hun naar links toe op het paard zaten. Door de knopen aan de linker zijde te plaatsen zou er geen wind in de kleding komen en dus was het warmer.

De derde is dat mannen tijdens de oorlog hun zwaard in de rechter hand droegen. De linker hand hadden ze dus vrij om eventuele knopen te sluiten wanneer deze open gingen. En dat was nu eenmaal makkelijker wanneer deze aan de rechter kant zaten.

De meest logische verklaring is dat vrouwen tijdens de Renaissance en het Victoriaanse tijdperk veel lagen kleding droegen. Mannen kleden zichzelf aan en moesten dus zelf hun knopen sluiten. Maar vrouwen werden aangekleed door dienstmeisjes en zij moesten dus gespiegeld de knopen sluiten. Door de knopen aan de linker zijde te plaatsen was het makkelijker om een vrouw aan te kleden.

 

Eigenlijk denk ik dat alle vier de theorieën wel zouden kunnen kloppen. Wat denk jij?

 

Groetjes,

Aileen

 

Bron: Knack

2 Comments

  1. Er is ook nog een theorie over de plaatsing van vrouwen en mannen links of rechts van het gangpad in de kerk. Mannen konden dan niet in de kleding van vrouwen kijken als een knoopje iets zou wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge