Wanneer je werkgever Uggs geeft als werkschoenen

Afgelopen maandag publiceerde ik een artikel over een rechtszaak waarin ik schreef over een werkgever die een sollicitante had geweigerd, onder meer omdat zij Uggs droeg. Er kwamen veel reacties op het artikel en de meeste vonden dat Uggs ook écht niet gepast waren op het werk. Maar wist je dat er ook een werkgever is geweest die zelf Uggs heeft gegeven aan de medewerkers als onderdeel van de werkkleding? Het leek een onschuldige actie, maar de gevolgen waren duidelijk onderschat….

 

Wanneer je werkgever Uggs geeft als werkschoenen

 

 

Slechte verwarming

Het verhaal begon bij de medewerkers die vorig werkzaam waren in de publiekshal van Stadskantoor Vlaardingen. Ondanks dat het gebouw net nieuw was bleek de temperatuur in de hal nog niet helemaal goed te zijn geregeld. De medewerkers namelijk klaagden over koude voeten. Bij de meeste werkplekken is dit een kwestie van het verhogen van de verwarming, maar de gemeente wilde het anders aanpakken. Zij besloten om de warmte-en koudestromingen in de hal eerst te onderzoeken. Het gebouw was namelijk net nieuw en veranderingen moesten eerst met de architect worden besproken.

Maar ja, wat doe je dan ondertussen met de koude voeten van de medewerkers? Je voelt het vast al aan. Jawel, de 10 medewerkers konden op kosten van de gemeente een paar Uggs in de plaatselijke winkel uitzoeken. Kosten: vanaf €170 per paar.

Het duurde niet lang voordat dit opmerkelijke besluit uitlekte en de landelijke media én politiek hier bovenop doken. Vanuit de lokale Socialistische Partij werden er meteen vragen gesteld aan het college over de kwestie. Ze vroegen zich af waarom de gemeente zulke dure schoenen betaalde terwijl ze er ook voor hadden kunnen kiezen om dikke sokken aan te bieden.

 

Leg dat maar eens uit

Na een aantal dagen publiceerde de gemeente een persbericht op de website met de mededeling dat de zij verantwoordelijk waren voor een goede werkomgeving en beschermingsmiddelen. Verder werd er aangegeven dat het om een tijdelijke oplossing zou zijn omdat aanpassingen in het gebouw tijd zouden gaan kosten. Ook gaven ze aan dat ze het verstrekken van sokken geen goede oplossing voor het probleem vonden.

Tja, de gemeente hoopte dat de storm langzaam zou gaan liggen en dat men weer over zou gaan tot de orde van de dag. Maar dat bleek niet het geval. Zo’n 3 weken later kwam na de Socialistische Partij ook GroenLinks met vragen over de Uggs. ‘Is de ambtelijke organisatie wel bekend met de nota Duurzaam Inkopen?’. Om vervolgens daar aan toe te voegen dat de schapen die gebruikt worden voor de productie van deze schoenen in zeer slechte omstandigheden leven. Maar het bleef niet bij klagen. Nee, de partij kwam met een diervriendelijk alternatief, namelijk de Vegatarian Snugg boots. Een vergelijkbaar model dat met een prijskaartje van €106 ook nog een stuk goedkoper is.

De oplossing van GroenLinks klinkt als een goed alternatief, maar zo simpel bleek het toch niet te werken. Vanuit het college van Burgemeesters en Wethouders kwam er een antwoord dat velen teleurstelde. Zij gaven aan dat ze bij de keuze voor Uggs waren uitgegaan van de ‘naam en faam’ van het merk. Daarnaast hadden ze na alle opmerkingen over het dierenleed zich hier in verdiept, maar omdat er geen bewijs was van dierenleed werd deze reden ook verworpen.

 

En nu?

Ik vind het een opmerkelijk verhaal en was voor dit artikel eigenlijk wel benieuwd hoe de situatie op dit moment, een jaar na de ophef, bij de gemeente is. Zouden ze nog de Uggs dragen? En wat dragen de medewerkers in de publiekshal verder?

De gemeente Vlaardingen bleek bijzonder modern want ik kon via Whatsapp mijn vraag over de kwestie stellen. Niet alleen was het stellen van de vraag heel makkelijk, maar ik kreeg ook bijzonder snel een reactie. Na mijn werkervaring bij de overheid had ik eigenlijk verwacht dat dit wel een paar weken kon duren. Maar nee, binnen een uur waren mijn vragen beantwoord. Mij werd verteld dat de gemeente geen ‘vachtschoenen’ (geweldig woord trouwens) meer verstrekt omdat er inmiddels is gezorgd voor vloerverwarming. De baliemedewerkers mogen zelf kiezen wat voor schoenen ze dragen, maar bedrijfskleding is wel verplicht.

 

Bijzonder…

Wat mij het meeste is opgevallen aan dit verhaal is het feit dat er niet is gesproken over de representativiteit van de Uggs. Terwijl dat meestal hetgeen is waar mensen het eerste over vallen wanneer het gaat om deze schoenen op het werk. Het staat niet netjes. Maar daar lees je niets over in de media. Het gaat vooral om de kosten en daarna over het dierenleed. Begrijp mij niet verkeerd, dit zijn hele belangrijke thema’s. Dat zal ik ook zeker niet ontkennen.

Ik denk zelf dat velen het ook niet zo representatief vinden, alleen durven ze dat niet te zeggen. Het is immers ook makkelijker om je op feiten te baseren dan een mening te geven over iets dat met het uiterlijk te maken heeft. Daarmee maak je jezelf kwetsbaar, want wat je zegt is persoonlijk. Toch denk ik dat het feit dat ze hebben gekozen voor Uggs wel doorslaggevend is voor de hoeveelheid commotie die is ontstaan. Zou er ook zoveel ophef zijn geweest wanneer er stevige leren schoenen waren verstrekt die net zo duur waren? Ik vraag het mij af. Want ook dan kun je iets zeggen over het dierenleed en de kosten. Alleen nu zijn het Uggs en dan is het toch een verhaal apart…

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge