150 jaar oude werkbroek geveild voor 87.400 dollar

Het is voor velen niet voor te stellen, maar het zoeken naar oude werkkleding in verlaten mijnen is voor sommigen mensen een serieuze hobby. Een hobby waar je ook nog een leuk zakcentje mee kan verdienen. Zo leverde een werkbroek uit 1880 laatst 87.400 dollar op. Maar het was ook wel een heel bijzonder exemplaar…

De broek is namelijk in zeer goede staat. Wanneer werkbroeken in mijnen worden gevonden, dan zijn ze meestal voorzien van grote gaten of ontbreken er onderdelen. Maar deze jeans heeft slechts één gat en die is ook nog gedicht met een lapje. Wanneer je bij bovenstaande foto op het rechter pijltje klikt, dan zie je meer details van de broek. 

 

150 jaar oude werkbroek geveild voor 87.400 dollar

De Levis werkbroek werd zo’n 5 jaar geleden gevonden door Michael Harris. Deze zelfbenoemde ‘denim archeoloog’ bezocht gedurende 5 jaar zo’n 50 verlaten mijnen in west Amerika. Van al zijn vondsten was dit de enige broek die er nog zo goed uitzag.

En daar hebben mensen serieus geld voor over, zo bleek tijdens een recente veiling. De broek werd verkocht voor 87.400 dollar. Kyle Hautner en Zip Stevenson zijn de nieuwe eigenaren. 

Stevenson runt in Los Angeles al bijna drie decennia een reparatiewerkplaats voor denim. Volgens hem is de broek goed genoeg om te dragen. Hij moet alleen op een paar plekken verstevigd worden.

Stevenson ziet het wel voor zich dat bekende mannen zoals Johnny Depp of Jason Momoa deze broek zouden dragen. Maar het liefste verkoopt hij de broek uiteindelijk aan een museum. Zijn voorkeur gaat uit naar het Metropolitan Museum of Art in New York. 

Het duistere verleden van deze 150 jaar oude werkbroek

Hoe gaaf het ook is om zo’n oud kledingstuk te bemachtigen, er kleeft een nare historie aan deze werkbroek. In de binnenzak van de broek staat namelijk de tekst ‘The only kind made by White Labour’.

Een medewerker van Levi’s vertelde in een interview aan de The Wall Street Journal dat deze tekst verwijst naar de Chinese Exclusion Act. Deze wet werd ingevoerd op 6 mei 1882 door de Amerikaanse president Chester A. Arthur. Hierin stond dat gedurende 10 jaar het verboden was om Chinese arbeiders toe te laten. Voorafgaande aan de wet werden diverse anti Chinese beleidsmaatregelen genomen en nam ook het geweld richting deze bevolkingsgroep toe. 

Hoewel de wet aanvankelijk tien jaar stand zou houden werd deze in 1892 vernieuwd en in 1902 permanent ingevoerd. Er werd een uitzondering gemaakt voor diplomaten, leraren, studenten, handelaren en reizigers. Pas in 1943, toen de wet werd vervangen voor de Magnuson Act, werden Chinese migranten langzaamaan toegelaten. 

150 jaar oude werkbroek geveild voor 87.400 dollar
(kleding van) hedendaagse mijnwerkers in Bolívia, 2019 | Foto: Pedro Henrique Santos – Unsplash

Werkbroeken in mijnen

Dan rest natuurlijk nog de vraag waarom werknemers hun werkbroeken achterlieten in de mijnen. Dat had ze meerdere redenen. Sowieso was het makkelijker om een broek mee te nemen naar beneden dan eentje omhoog te krijgen. Dat was alleen maar extra werk terwijl niemand in de mijnen er last van had. Daarnaast werden oude broeken ook nog weleens gebruikt tijdens het werk. Ze werden aan stukken gescheurd en vervolgens gebruikt bij de aansluitingen van pijpen. 

In 1880 hadden ze vast niet bedacht dat hun broeken anno 2022 zoveel waard zouden zijn…

p.s: Mocht je meer willen weten over de geschiedenis van jeans, check dan het boek over Levi Strauss. Hij was de oprichter van het gelijknamige kledingbedrijf die in 1870 begon met het maken van jeans voor mijnwerkers. 

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge