3 tips die ik op mijn 21e had willen krijgen over zakelijke mode

Wat voor mens was ik eigenlijk toen ik aan het begin stond van mijn twintiger jaren? Mijn liefde voor nette kleding was allang aanwezig, maar is in de afgelopen jaren toch behoorlijk veranderd. Net zoals mijn zelfbeeld en kijk op de wereld trouwens. In dit artikel deel ik met jou de 3 tips die ik op mijn 21e had willen krijgen over zakelijke mode.

Op mijn 21e stond ik op een interessant punt van mijn leven. Ik had net mijn Mode opleiding in Amsterdam afgerond en begon aan de studie Bestuurskunde in Den Haag. In eens bevond ik mij tussen allemaal mensen die net zo geïnteresseerd waren in politiek en maatschappelijke kwesties als ik. Maar plotseling zag iedereen er ook heel netjes uit…

1. Stop met denken dat een vol lichaam niet representatief is

Als er toch één ding zou zijn dat ik mijzelf op het hart kon drukken, dan was het wel dat een vol lichaam oké is. Dat je er met rondingen ook netjes uit kunt zien. Want jeetje, wat was ik onzeker. Ik was jarenlang aan het lijnen en bij iedere hap bezig met de hoeveelheid calorieën die er in zouden zitten. Vreemd genoeg voelde ik mijzelf nooit mooi. Ik wilde altijd slanker zijn dan dat ik was. Bij iedere pantalon of colbert dacht ik er aan dat ik er veel mooier en netter uit zou zien als ik een maat kleiner kon dragen.

Het heeft mij een aantal jaren gekost, maar inmiddels ben ik oprecht blij met mijn lichaam. Voor diegene die het destijds niet hebben gelezen, ik schreef er in 2015 al eens een artikel over. Hierin heb ik verteld waar deze onzekerheid vandaan kwam en hoe ik er ook weer af ben gekomen.

2. Zorg dat jij je goed voelt, ongeacht wat anderen daarvan vinden

Nette kleding is echt mijn ding, maar ook binnen de zakelijke mode moest ik mijn draai vinden. Inmiddels weet ik dat mijn stijl oké is, maar ik vond dat nog best lastig. Ik kan mij herinneren dat ik letterlijk in het grijs gekleed ging tijdens sollicitatiegesprekken omdat docenten hadden gezegd dat mensen bij de overheid ‘grijs’ waren. Dus zou het slim zijn om je hierop aan te passen. Maar ik ben helemaal geen type om alleen maar grijs te dragen.

In de loop der jaren ben ik er achter gekomen dat, hoe cliché het ook klinkt, je gewoon jezelf moet zijn. Mensen blijven toch zeggen dat het anders moet. Toen ik van ingetogen en grijs overging naar zwart en kleur, toen kreeg ik ook opmerkingen. Te hoge hakken, te opvallende make-up en te netjes gekleed. Ik heb het allemaal gehoord. Inmiddels weet ik dat je dit soort opmerkingen beter kunt verwerken wanneer je goed in je vel zit. Op hakken, met make-up en in nette kleding voel ik mij toevallig heel goed. En dat is ook meteen een meerwaarde voor je werk en je omgeving. Kortom, een win-win situatie.

3. Draag lippenstift!

Als laatste zou ik mijzelf even een praktische tip willen meegeven: draag lippenstift. Waarom ben ik daar zo laat mee begonnen? Ik smeerde alles op mijn gezicht behalve lippenstift! En het maakt echt een wereld van verschil als je er netjes uit wilt zien. Al is de kleur nog net zo naturel, met lippenstift zie er meteen een stuk netter uit.

Ik ben wel benieuwd welke tips jij op je 21e had willen krijgen over zakelijke mode.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge