Drie zakelijke modelessen uit de serie Borgen

Ik ben over het algemeen geen fan van series, maar er is er eentje waar ik een zwak voor heb. Een serie die ik heb meerdere malen heb gekeken en mij blijft fascineren. Ik heb het over de Deense, politieke serie Borgen.

3 zakelijke mode lessen uit de serie Borgen

 

Borgen

Het draait in de serie om de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, Brigitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen, en hoe zij constant alle ballen in de lucht moet houden. Van het maken van politieke statements, strategische overleggen met haar spindoctor Kasper Juul (gespeeld door Pilou Asbæk) tot aan media optredens. Maar ook de eeuwige strijd tussen werk en privé zie je telkens terugkomen. Want hoe houd je een huwelijk in stand en voed je twee kinderen op terwijl je verantwoordelijk bent voor een heel land? 

Geplaatst door Borgen UK op Donderdag 21 mei 2015

Als bestuurskundige smul ik hiervan. En wie denkt dat dit enkel gaat om een stukje luchtig entertainment, dat klopt. Maar diverse politici hebben al aangegeven dat de serie ondertussen ook wel heel erg realistisch is. En dat maakt het natuurlijk des te interessanter. 

Nu ik dankzij Netflix opnieuw meeleef met de dagelijkse strijd van Nyborg, is het mij opgevallen dat het uiterlijk in deze serie een belangrijke rol speelt. Niet alleen omdat de personages op een bepaalde manier gekleed zijn, maar ook omdat heel duidelijk wordt hoe men hiermee omgaat in een (politieke) werkomgeving. Tijd voor drie zakelijke modelessen uit de serie Borgen.

1. Zwart is voor treurig nieuws 

Op een bepaald moment in de serie krijgt Nyborg te maken met dilemma’s rondom het wel of niet steunen van een oorlog in het buitenland. Vlak voordat ze de pers te woord staat, adviseert spindoctor Kasper haar om dit te doen in donkere kleding omdat er Deense soldaten zijn omgekomen. Even later zie je hoe ze haar standpunt verdedigt aan de pers in een zwart mantelpak, gecombineerd met een eveneens zwarte blouse.

Deze situatie laat heel goed zien hoe je je kleding kunt afstemmen op je boodschap. Praat je over zaken rondom de dood, dan kan het vreemd zijn om dit te doen in vrolijk gekleurde kleding. Een zwarte outfit past dan beter bij het verhaal dat je vertelt. 

2. Haren opsteken voor een serieuze indruk

Eén van de zaken waar ik tijdens de serie vaak op let is het kapsel van Nyborg. We zien zelden dat ze haar prachtige, bruine krullen los draagt. Eigenlijk alleen in privé situaties, zoals tijdens een televisieoptreden met haar man, en een enkele keer op kantoor. Hoofdzakelijk draagt ze een strakke knot in haar nek, die soms ook iets hoger wordt opgestoken.

Birgitte (Sidse Babett Knudsen), Joachim Crohne (Ulf Pilgaard).

Geplaatst door Borgen UK op Maandag 9 juli 2012

Birgitte (Sidse Babett Knudsen)

Geplaatst door Borgen UK op Maandag 9 juli 2012

Birgitte (Sidse Babett Knudsen) and Phillips (Mikael Birkkjær)

Geplaatst door Borgen UK op Vrijdag 24 augustus 2012

Het opgestoken haar geeft haar meteen een serieuze, zakelijke uitstraling. En dat is in haar functie natuurlijk van groot belang. Zo kun je als vrouw altijd spelen met de indruk die je door middel van het kapsel achterlaat. Mag het wat soepeler of wil je juist een formele uitstraling hebben? Draag je haren dan los.

 

3. Reserve overhemd is geen schande

Een ander persoon die er voor zijn functie altijd representatief uit moet zien is spindoctor, ook wel persvoorlichter genoemd, Kasper Juul. Hij leeft voor zijn werk en draagt vrijwel iedere dag precies hetzelfde grijze pak in combinatie met een wit overhemd. Een saaie bedoeling om te zien, maar het zorgt ervoor dat hij stabiel en zakelijk overkomt.

Niels Erik Lund (Morten Kirkskov), Kasper (Pilou Asbæk), Sanne (Iben Dorner)

Geplaatst door Borgen UK op Maandag 9 juli 2012

Op een bepaald moment in de serie heeft hij in de avond iets te veel gedronken, met als gevolg dat hij zich verslaapt. Hij wordt wakker, nog met zijn pak van de vorige dag aan, en haast zich naar kantoor. Eenmaal bij zijn bureau aangekomen maakt hij een lade open waar een nieuw overhemd uit komt. Snel maakt hij de verpakking open en trekt het overhemd aan.

Wat een slim idee, is het eerste wat ik dacht toen ik naar deze scene keek. Niet alleen voor het geval dat je te laat op het werk aankomt, maar ook bij het morsen van je koffie of lunch is een nieuw overhemd een uitkomst. En als je toch iedere dag hetzelfde draagt, waarom zou je dan geen reserve kledingstuk in je lade bewaren?

Kijk jij ook wel eens naar de serie Borgen? Zo ja, dan zul je vast blij zijn met het feit dat er een vierde seizoen aan gaat komen. Netflix is namelijk bezig met het maken van nieuwe afleveringen, die vanaf 2022 te zien zullen zijn. Nog even geduld dus…

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge