31% ontvangt liever minder salaris i.p.v. een formele dresscode

Dat de kledingstijl op het werk steeds informeler is geworden, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je ook dat bijna een derde van de mensen bereid is om 10% minder salaris te ontvangen wanneer de formele dresscode op het werk wordt afgeschaft? Een recent onderzoek heeft dit, en nog meer bijzondere resultaten, opgeleverd…

31% ontvangt liever minder salaris i.p.v. een formele dresscode
Foto: Towfiqu barbhuiya – Unsplash

Klaar met de formele dresscode

Stitch Fix, een online stylingservice in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, heeft onderzocht wat voor effect de pandemie heeft gehad op onze kledingstijl.

Hieruit is gebleken dat thuiswerkkleding, een term die in maart 2020 als gevolg van de pandemie werd geïntroduceerd, inmiddels al lang niet meer zo belangrijk is. In januari 2021 kende deze trend zijn hoogtepunt. In deze maand zochten mensen massaal naar goede thuiswerkkleding. Maar een half jaar later, in juli 2021, waren we alweer klaar met deze zoektocht. Men ging langzamerhand over naar de ‘normale werkkleding’.

Begin 2022 bleek dat we toch niet helemaal terug wilden naar onze oude stijl. Mensen hebben alsnog behoefte aan nieuwe kleding, alleen is werkkleding geen prioriteit meer. In de top zes van redenen waarom mensen hun garderobe willen vernieuwen staat de terugkeer naar kantoor op de laatste plaats. Vooral de behoefte aan een nieuwe stijl (32%), het hebben van een andere maat (27%) en sociale activiteiten (21%) zorgen ervoor dat we nieuwe kleding willen kopen. Slechts 17% van de mensen wil vanwege de terugkomst op de werkplek een nieuwe garderobe aanschaffen.

 

31% ontvangt liever minder salaris i.p.v. een formele dresscode

Toch zijn we werkkleding niet helemaal vergeten. In oktober 2021 kwam er weer meer vraag naar nette kleding. Sterker nog, de vraag was met 39% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

We hebben alleen andere wensen. Zo vindt 71% de balans tussen stijl en comfort belangrijker dan voor de pandemie. Van de ondervraagden geeft 77% aan definitief afscheid te nemen van bepaalde formele kledingstukken. Vooral het klassieke kostuum wordt graag aan de kant geschoven. Van de babyboomers (1941-1955) zegt 51% het pak nooit meer te gaan dragen. De jongere generatie is daar iets minder stellig over. Bij de millennials (1986-2000) zegt 45% hetzelfde, van generatie Z (2001-2015) is 38% het hiermee eens, gevolgd door generatie X (1970-1985) met 36%.

Ten slotte is 31% zo klaar met nette werkkleding dat ze liever 10% minder salaris ontvangen dan dat ze zich aan een formele dresscode moeten houden.

31% ontvangt liever minder salaris i.p.v. een formele dresscode

 

Formele dresscode maakt plaats voor comfort

Zo, dat waren een hoop cijfers. Een hoop bijzondere cijfers. De meest opvallende vind ik het feit dat mensen 10% willen inleveren van hun salaris zodat ze geen formele kleding hoeven te dragen. Dit vind ik erg veel. Stel je eens voor dat je 2500 euro netto per maand verdient. Dan zou je dus 250 euro inleveren zodat je in je T-shirt en spijkerbroek naar kantoor kan? Het klinkt bijna alsof deze mensen bang zijn voor een formele dresscode. Want wat is er nu zo erg aan het dragen van een overhemd en nette broek? Of een jasje er overheen? Geen haar op mijn hoofd dat overweegt om zoveel geld in te leveren voor een casual dresscode.

Wat ik ook opvallend vind is het grote verschil tussen de generaties wanneer het gaat om het dragen van een pak. Vaak wordt gedacht dat je als bedrijf jongeren aantrekt met een casual dresscode. Men gaat er namelijk vanuit dat jongeren fel tegen een formele dresscode zijn. Uit deze cijfers blijkt dat vooral de oudere generatie geen pak wil dragen. Jongeren hebben er minder problemen mee.

En dat stemt mij wel weer gelukkig. Want formele kleding is tegenwoordig lang niet meer zo oncomfortabel als vroeger. Er zijn strijkvrije overhemden, panty’s en pakken die temperatuur regulerend of zelfs gemaakt zijn van een fijne joggingstof. Veel mensen weten dit niet en juist daarom moeten we niet massaal het pak gaan cancelen. Laten we hem een kans geven om zichzelf opnieuw te bewijzen. Tijd voor het pak 2.0!

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge