5 ergste stijlfouten bij vrouwen tijdens sollicitatiegesprekken volgens HR-managers

Want to read in English? Click here.

Als je op het internet gaat zoeken naar sollicitatietips, dan kom je een hoop tegen. Er worden talloze artikelen geschreven over alle do’s en dont’s. Maar wat vinden de experts hier van? Nou, dat is dus onderzocht. En dit zijn de 5 ergste stijlfouten bij vrouwen tijdens sollicitatiegesprekken volgens HR-managers…

5 ergste stijlfouten bij vrouwen tijdens sollicitatiegesprekken volgens HR-managers

Het onderzoek

De Britse winkelketen Debenhams ondervroeg voor dit onderzoek ruim 2.000 HR-managers over wat nu de ergste ‘stijlfouten’ zijn tijdens sollicitatiegesprekken. Daarbij lag de focus wel echt alleen op vrouwen. Helaas zijn de ‘stijlfouten’ van de heren niet onderzocht. Maar er is wel een interessant lijstje met punten voor de dames uit gekomen.

  1. Afgebrokkelde nagellak – Volgens het onderzoek staat deze ‘stijlfout’ op nummer één. Zo’n 24% van de HR managers ergert zich hier aan. De reden? Omdat je hiermee onvoorbereid en nerveus overkomt. En om eerlijk te zijn snap ik dat ook wel. Zelf ben ik iemand die heel vaak pas op het laatste moment ziet of mijn nagels er netjes uitzien en om die reden vaak geen of juist lichte nagellak heb gedragen tijdens sollicitatiegesprekken. Alleen al omdat ik bang ben dat ik er onderweg een flinke chip af haal tijdens het reizen.
  2. Gespleten haarpunten – Volgens de resultaten van het onderzoek zou dit op nummer twee staan. Nu vraag ik mij meteen af hoe groot het percentage van de HR-managers een vrouw is. Ik denk persoonlijk dat vooral vrouwen dit opvalt. Maar natuurlijk, netjes is anders.
  3. Uitgelopen mascara – Ik denk dat dit toch wel de nachtmerrie is van iedere vrouwelijke sollicitante. Ik bedoel, dat is toch het laatste wat je wilt? Ik denk meteen aan een regenbui maar volgens de respondenten geef je hiermee de indruk dat je een feestbeest bent. Hoe dan ook, persoonlijk zou ik dit erger vinden dan gesleten haarpunten. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
  4. Nep bruine kleur – De vraag of dit wel of niet een ‘stijlfout’ is, hangt denk ik sterk van de functie af. Ik kan mij zo voorstellen dat er genoeg representatieve functies zijn waarbij een bruine huid gewenst is. Maar ja, als je dan denkt aan oranje bruin a la Trump…
  5. Zeer felle lippenstift – Ik snap dat dit punt redelijk hoog staat in het lijstje. Zelf zal ik het al niet dragen omdat ik bang ben dat het op mijn tanden gaat zitten of onhandig ineens afgeeft. Maar ik snap dat het niet erg professioneel overkomt. Volgens de HR-managers uit dit onderzoek kom je met zeer felle lippenstift over als iemand die op macht belust is…

Het valt mij bij deze lijst op dat het vooral gaat om make-up. Persoonlijk denk ik dat er wel wat ergere dingen zijn op het gebied van ‘stijlfouten’. Daarbij denk ik aan transpiratiegeur, zweetplekken en een ruikende adem. Maar misschien vallen die zaken niet onder stijlfouten en is het meer uiterlijke verzorging.

Wat vind jij de ergste stijlfout?

Groetjes,

Aileen

Bron: Knack.be

Eén reactie

  1. Te korte rokken, de diep decolleté, ongestreken kleding en kleding die niet past bij de functie die je gaat uitoefenen. Zo kwam er bij ons in de zorg ooit iemand solliciteren op naaldhakken. Dat ging hem niet worden als verzorgende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge