5 tips voor als je duurzaam werkkleding wilt inkopen

De tijd dat je dacht dat je met gerecyclede werkkleding heel milieuvriendelijk bezig was, is voorbij. Of het nu gaat om beschermende, reflecterende of zorgkleding; wie anno 2025 echt bewust bezig wil zijn, kijkt verder dan alleen waar de stof van gemaakt is. Hoe zit het bijvoorbeeld met het vervoer en de verpakking van werkkleding? In dit artikel geef ik 5 tips voor als je duurzaam werkkleding wilt inkopen.

5 tips voor als je duurzaam werkkleding wilt inkopen
Foto: Jimmy Nilsson Masth – Unsplash

5 tips voor als je duurzaam werkkleding wilt inkopen

Voordat ik de tips ga geven, wil ik benadrukken dat deze alleen gelden wanneer je een keuze hebt tussen werkkledingmerken of aanbieders. Wanneer je bent gebonden aan één merk dat slechts door één of enkele aanbieders wordt verkocht, dan is de keuze beperkt. Je kunt op basis van onderstaande punten de aanbieders vergelijken, maar de kans is klein dat ze op alle punten goed scoren.

Wanneer je kleding bijvoorbeeld alleen aan een bepaalde norm moet voldoen, dan is de keuze veel groter. Naast het feit dat de kleding zelf goed moet zitten, zijn er vaak verschillende merken en talloze aanbieders waaruit je kunt kiezen. In dat geval kun je ze vergelijken aan de hand van onderstaande punten. Hoewel dit belangrijke thema’s zijn, zijn er natuurlijk ook andere details waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de klantenservice en hoe snel ze werkkleding kunnen leveren. Maar voor dit artikel focus ik mij alleen op de duurzame aspecten.

 

1. Materiaal

Laat ik als eerste vooropstellen dat het materiaal waarvan de kleding gemaakt is er nog steeds toe doet. Natuurlijk is het goed wanneer oude materialen gebruikt worden bij de productie van nieuwe werkkleding, zeker met de enorme berg textiel die jaarlijks op de afvalstapel belandt.

Ik raad je dus aan om te kijken waar de kleding van gemaakt is. Wanneer er gebruik is gemaakt van gerecycled materiaal, zal dit er altijd bij staan. Daar kun je van uitgaan. Toch is het aan te raden om hier iets meer informatie over in te winnen. Wat voor materiaal wordt er bijvoorbeeld gebruikt tijdens dit proces? Zijn dat PET-flessen of gebruiken ze ook hun eigen, oude werkkleding in dit proces? Hoewel het merendeel dit soort processen uitbesteedt, zijn er ook bedrijven die nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van hun product. De werkkledingmerken die duurzaamheid belangrijk vinden, zullen hier ook meer informatie over delen op bijvoorbeeld hun website of sociale media.

2. Werkomstandigheden

Het is mooi wanneer oude materialen een nieuw leven krijgen, maar hoe zit het met de omstandigheden waarin dit gebeurt? Worden er chemicaliën gebruikt? En krijgen de mensen die hiermee werken wel goed betaald en voldoende rust?

Er zijn veel verhalen bekend van buitenlandse fabrieken waarbij medewerkers op de grond naast hun naaimachine moeten slapen, terwijl ze amper geld hebben om te eten. Omdat je vanuit een ander land nooit zicht hebt op hoe de kleding daadwerkelijk wordt gemaakt, zijn er organisaties die dit controleren. Een voorbeeld hiervan is de Fair Wear Foundation. Zij controleren de werkomstandigheden in de textielindustrie. Merken die hierbij zijn aangesloten, worden beoordeeld aan de hand van een puntensysteem, waarover tevens een rapport wordt gemaakt. Deze informatie kun je op de website terugvinden.

Er zijn ook vergelijkbare, andere organisaties die zich inzetten voor goede werkomstandigheden in de textielbranche. Mocht je bij een werkkledingmerk een logo zien, dan raad ik je aan om dit online op te zoeken. Zo kun je achterhalen op welke manier zij ervoor zorgen dat hun kleding op een verantwoorde manier wordt geproduceerd.

3. Einde levensduur

Wat doe jij met je werkkleding wanneer deze oud is en toe aan vervanging? Veel mensen dumpen tegenwoordig hun oude kleding in een textielbak. Lange tijd had men het idee dat de kleding een tweede leven kreeg. Maar inmiddels weten we dat de plekken waar deze kleding wordt gesorteerd vaak te veel kleding ontvangen. En helaas kunnen ze niet ieder kledingstuk een tweede leven geven.

Daarom is het verstandig om bij de aankoop van werkkleding te kijken of het bedrijf een beleid heeft rondom afgedankte items. Wanneer je de kleding koopt bij een bedrijf dat verschillende merken aanbiedt, is dit niet altijd het geval. Mochten zij dit niet innemen, dan raad ik je aan om te kijken bij het bedrijf waar de kleding vandaan komt, het merk dus. Tegenwoordig hebben veel werkkledingmerken een recyclingprogramma en kun je zo jouw werkkleding een tweede leven geven. In sommige gevallen hebben zij op bepaalde punten zoals in winkels containers staan waarin je de kleding kunt achterlaten.

 

4. Verpakking

Veel mensen zijn zich bewust van het feit dat textiel gerecycled kan worden en van de werkomstandigheden waarin dit wordt gemaakt. Gelukkig is er de laatste jaren ook meer aandacht gekomen voor de verpakking en het vervoer van werkkleding, want ook dit speelt een belangrijke rol.

Bij de verpakking is het verstandig om te kijken wat het bedrijf gebruikt. Gebruiken ze nog steeds veel plastic bij het opvullen van de dozen of doen ze dit met gerecycled papier? En wat voor type verpakking gebruiken ze? Zijn dat magneetdozen, kledinghoezen of zit het in een standaard verzenddoos? En waarvan zijn deze hoezen of dozen gemaakt? Je zult het niet altijd direct kunnen terugvinden op de website van de aanbieder, maar voor wie milieubewust wil inkopen, loont het zeker om dit telefonisch na te vragen.

 

5. Vervoer

Tenslotte speelt het vervoer van de kleding ook een belangrijke rol. Hoe komt de kleding bij jou? Het merendeel van de bedrijven verstuurt het via een regulier vervoersbedrijf dat met de auto pakketten bezorgt. Maar ook hier zijn er verschillen. Rijden de auto’s elektrisch of op een andere brandstof?

En wat gebeurt er bij kleine verpakkingen? Er zijn tegenwoordig ook vervoersbedrijven die met een bakfiets pakketten versturen. In sommige gevallen kun je het ook bij een ophaalpunt laten bezorgen waar jij toch toevallig langsrijdt. Zo kun je toch nog wat uitstoot besparen.

Het zijn allemaal kleine details, maar samen kunnen we het verschil maken. 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met ff-packaging. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge