Mensen moeten beoordeeld worden op hun kwaliteiten, niet op hun uiterlijk. Toch blijkt dat dit bij vrouwen vaak niet het geval is. Ginni Rometty, de eerste vrouwelijke CEO van IBM, heeft toegegeven dat haar gewicht een rol speelde in haar carrière. En zij is niet de enige. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen met een voller lichaam benadeeld worden op de werkvloer. Zelfs 50+ vrouwen met een maatje meer verdienen minder dan leeftijdsgenoten met een ‘normaal’ gewicht. Bovendien wordt de loonkloof alleen maar groter naarmate ze ouder worden, terwijl witte mannen met overgewicht juist méér blijken te verdienen.
Vrouwen met voller lichaam worden benadeeld op de werkvloer
Dit verbaast mij niets. Van kinds af aan leren we dat slanke lichamen mooi en positief zijn, terwijl vollere lichamen als lelijk en negatief worden neergezet. Zo worden ‘dikke’ kinderen op scholen vaker gepest vanwege hun lichaam, en leren we via de media dat een slank lichaam iets is om na te streven.
Helaas houdt dit niet op wanneer we ouder worden. Toen ik mode studeerde en streng moest lijnen om in maat 38 of 40 te passen, hoorde ik dit dagelijks om mij heen. Ik was een van de stevigere dames in de klas, en niemand wilde mij daarom als pasmodel gebruiken. Hierdoor heb ik mijn studie redelijk solitair doorlopen. Een pasmodel zijn helpt immers bij het leggen van contacten en het opbouwen van banden met klasgenoten. Tijdens mijn examen mocht ik gelukkig model staan voor een schoolvriendin en de kleding op de catwalk presenteren. In een andere klas zat echter een meisje dat dit niet mocht; de schoolleiding vond haar te dik. Nieuwe leerlingen, die vaak de modeshows van examenleerlingen bijwonen, zouden hierdoor een ‘verkeerd beeld’ van de school krijgen.
Tijdens mijn bestuurskundestudie kreeg ik te horen dat een slank lichaam beter zou zijn als ik een carrière bij de overheid wilde. Maar toen mijn man een beetje aankwam, werd gezegd dat hij ‘goed werd verzorgd’. Bij hem werd het gezien als een teken van welvaart, bij mij als een soort falen.
Een maatje meer betekent een lager salaris
Hoe discriminerend het ook klinkt, uit onderzoek blijkt dat mijn vollere lichaam inderdaad niet bevorderlijk is voor mijn carrière. Witte vrouwen met overgewicht verdienen gemiddeld 4,5 procent minder dan hun witte vrouwelijke collega’s met een ‘normaal’ lichaam. Voor de duidelijkheid: in dit onderzoek worden lichamen met een BMI tussen 20 en 25 als normaal beschouwd. Bij vrouwen met obesitas is het inkomensverschil zelfs 11,9 procent.
Volumineuze Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse vrouwen verdienen tussen de 6 en 8 procent minder. Opvallend detail is dat het gewicht van Spaanse vrouwen geen invloed heeft op het salaris. Over het algemeen verdienen witte vrouwen met een BMI van 22,5 en zwarte vrouwen met een BMI van 26,1 het meeste.
50+ vrouwen met een maatje meer verdienen minder dan leeftijdsgenoten
Je zou denken dat uiterlijk naarmate je carrière vordert steeds minder belangrijk wordt, gezien de toename in kennis en ervaring. Maar helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Uit een onderzoeksrapport van de National Institutes of Health blijkt dat het inkomensverschil bij vrouwen met een voller lichaam vanaf een jaar of 50 sterk toeneemt. Zo verdienen vrouwen van 51 tot en met 61 jaar 40% minder dan hun collega’s met een ‘normaal’ gewicht.
Een andere studie, aangehaald in hetzelfde onderzoeksrapport, toont een nog grotere kloof aan. Volgens dit onderzoek verdienen vrouwen met een voller figuur tussen 57 en 67 jaar ongeveer 60%(!) minder dan collega’s met een ‘normaal’ gewicht. Bij mannen bleek dit niet het geval te zijn; bij hen leidt overgewicht zelfs tot gemiddeld 5% meer salaris.
Ginni Rometty heeft dit in de praktijk ervaren. Toen zij 30 jaar geleden bij IBM werkte, spoorde haar leidinggevende Pat O’Brien haar aan om af te vallen. Rometty vertelt in haar boek Good Power hoeveel moeite ze hiermee had.
Als klein meisje was ze al mollig, maar pas in haar carrière bleek haar gewicht een belemmering te zijn. Hoewel ze na het gesprek met O’Brien zelfs aankwam, werd ze uiteindelijk toch de eerste vrouwelijke CEO van een van de grootste IT-bedrijven ter wereld. Maar dat betekent niet dat discriminatie op basis van gewicht geen probleem meer is. Rometty erkent dat vrouwen tijdens hun loopbaan strenger beoordeeld worden op hun uiterlijk dan mannen, en betreurt dat dit de afgelopen jaren niet verminderd is.
Het stigma rondom dikke mensen
Dan blijft nog de vraag waarom vrouwen met een voller figuur minder verdienen. Uit verschillende studies blijkt dat overgewicht ervoor zorgt dat mensen anders over je oordelen. Vaak heerst, bewust of onbewust, de gedachte dat mensen met een hoger BMI ongezond en lui zijn.
Andere onderzoeken tonen echter aan dat overgewicht, berekend via BMI, niet zoveel zegt over de gezondheid als men lange tijd dacht. Op 5 mei jl. publiceerde de Harvard Medical School een artikel over de tekortkomingen van het BMI-systeem. Het BMI-getal zegt alleen iets over het vetpercentage en houdt geen rekening met ziektes, aanleg voor overgewicht, of sportprestaties. Bij sporters, bijvoorbeeld, is het vet anders verdeeld dan bij mensen die minder vaak sporten.
Bovendien werd het BMI-systeem ooit ontwikkeld voor witte mensen. Volgens Dr. Robert H. Shmerling van Harvard Health Publishing kan het zijn dat dit systeem niet goed aansluit bij andere rassen of etnische groepen. Het systeem overschat vaak overgewicht bij zwarte mensen en onderschat het juist bij Aziatische mensen.
Bewust van vooroordelen
Laten we het niet bagatelliseren: overgewicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid, en mensen met een voller lichaam kunnen soms lui zijn. Maar dat kunnen slanke mensen ook zijn. Je kunt aan de buitenkant niet zien hoe gezond of energiek iemand is. Laten we ons dus bewust zijn van de vooroordelen die we hebben over mensen met overgewicht. Of, nee… niet jij. De vooroordelen die anderen hebben. 😉
Groetjes,
Aileen
*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.