62% vindt kleding op laatste werkdag net zo belangrijk als op eerste

Want to read in English? Click here

Wanneer ik in de ochtend begin met schrijven, dan kijk ik altijd eerst even naar de zoektermen waardoor mensen op mijn blog terecht zijn gekomen. Het is een leuke manier om te zien wat men bezighoudt. Vaak moet ik er ook om lachen, want je ziet de meest bijzondere zoektermen voorbijkomen. En zo zag ik een paar dagen geleden ineens de zin ‘welke kleding op laatste werkdag’ staan. 

62% vindt kleding op laatste werkdag net zo belangrijk als op eerste

Dit was iets waar ik nog nooit eerder over na had gedacht. Ik besloot op Instagram en LinkedIn een poll te plaatsen. Mensen konden stemmen of ze kleding op de laatste werkdag net zo belangrijk vonden als op de eerste werkdag. Zo bleek dat 62% van de stemmers van mening was dat de laatste indruk inderdaad net zo belangrijk is als de eerste.

Ook vroeg ik waarom de ja-stemmers dit vonden. Er bleken drie redenen te zijn waarom men waarde hecht aan het uiterlijk op de laatste werkdag. 

1. Goed gevoel

De meest genoemde reden is dat men zich goed wil kleden omdat het hen een fijn gevoel geeft. De laatste werkdag is voor velen een bijzondere, maar soms ook emotionele dag. Een goede, representatieve outfit blijkt de ideale manier te zijn om jezelf een zelfverzekerd gevoel te geven.

Als tip werd gegeven om de outfit van je eerste werkdag opnieuw te dragen op je laatste werkdag. Op die manier weet je zeker dat je er representatief uitziet. Er was ook een dame die vertelde dat ze op haar laatste dag een shirt droeg met de quote ‘choose to be happy’. Op deze manier wilde ze aangeven dat haar geluk niet afhing van het bedrijf. 

Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van teksten op kleding in een zakelijke omgeving, is het op een laatste werkdag wel grappig. Met zo’n tekst kun je een hoop zeggen, hoewel het ook op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. 

2. Laatste indruk

Naast het dragen van een goede outfit voor jezelf, bleken mensen dit ook te doen voor hun collega’s. Vaak om een beetje de ogen uit te steken. In het kader ‘ik laat zien wat ze gaan missen’.

Ik moest hier wel een beetje om lachen toen ik dit las. Ik denk namelijk niet dat het uiterlijk op de laatste werkdag zoveel indruk maakt. Het kan een goede laatste indruk zijn, maar mensen herinneren zich meer dan alleen die dag. 

3. Picture perfect

Ten slotte was er een enkeling die mij wees op het feit dat er foto’s gemaakt kunnen worden op je laatste werkdag. Een goed punt! Het is niet heel ongebruikelijk om als herinnering nog even snel een foto te maken van je vertrekkende collega. Tijdens afscheidsborrels wordt dit ook vaak gedaan. En dan weet jij in ieder geval zeker dat je er leuk uitziet.

Is het een meerwaarde?

Ondanks dat ik er tot op heden niet echt bij stil heb gestaan, begrijp ik nu waarom mensen waarde hechten aan kleding op hun laatste werkdag.

Wanneer ik kijk naar de redenen, dan zie ik dat het creëren van een fijn gevoel hierbij centraal staat. Of het nu gaat om het idee dat je mooi op foto’s staat, dat je collega’s zien wat ze missen of dat jij weet dat je er gewoon goed uitziet. En dat is uiteindelijk wat kleding op het werk ook zou moeten doen, jou een fijn gevoel geven. Wat voor dag dat ook moge zijn.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Leuk artikel! Mijn laatste ‘laatste dag’ was een beetje een aparte, dus toen heb ik kleding aangetrokken waar ik me heel goed in voelde. Mede omdat mijn baas mij al die jaren in een richting had willen pushen – ook qua kleding – die niet mij was. Een kleine daad van rebellie, zonder dat het zo opvallend anders was (of ongepast) dat er commentaar op had kunnen komen, haha.
    Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: drie boeken die me tegenvielenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge