A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld

Wie mij de afgelopen dagen op social media heeft gevolgd, kan het haast niet zijn ontgaan. Ik was namelijk bij de A+A in Düsseldorf en heb verschillende foto’s en video’s van deze beurs gedeeld. Maar wat is de A+A nu precies? Wat is het doel, wat gebeurt er en wie zijn de bezoekers?

A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld
A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld

Arbeidsveiligheid en- gezondheid

De A+A is een afkorting van ‘Arbeitsschutz und Arbeitssicherheit’. Dit betekent in het Nederlands arbeidsveiligheid en- gezondheid. De beurs richt zich dus op deze twee hoofdthema’s en alles wat daarmee te maken heeft.

De beurs wordt om het jaar georganiseerd en dit keer was het de 36e editie. Er waren bijna 2200 bedrijven vanuit de hele wereld aanwezig die vier dagen de tijd hadden om hun producten te promoten.

 

Over de A+A

Je zult begrijpen dat het voor bedrijven erg lastig is om op te vallen met hun stand. Eén van de meest opvallende stands was die van werkkledingproducent HAVEP. Zij kozen namelijk voor een stand op de beurs én een boot. Naast de beurs lag namelijk een grote boot die het bedrijf voor de gelegenheid had omgetoverd tot een showroom, netwerklocatie en workshop ruimte ineen. Daar sprak ik met Vera Havermans, brandmanager bij HAVEP.

Stand van HAVEP op de A+A
Stand van HAVEP op de A+A
Boot van HAVEP bij avondlicht
Boot van HAVEP bij avondlicht

Vera, met welk doel gaan bedrijven naar de A+A?

”Om het jaar komen bedrijven hier bijeen om hun nieuwste ontwikkelingen en collecties te tonen. Het is dé plek om te laten zien wat je de afgelopen twee jaar heb bereikt. Op die manier kun je bijpraten met bestaande connecties, maar ook nieuwe klanten aantrekken en netwerken.

Zo laten wij alvast een preview zien van onze Force collectie die binnenkort gelanceerd gaat worden en kunnen bezoekers de nieuwe Shift lijn zien. Voor ons was het feit dat we het afgelopen jaar de ambulancekleding mochten maken natuurlijk een hoogtepunt, dus ook deze kleding is te zien op onze boot. Verder hebben we natuurlijk onze huidige Attitude lijn en is de boot aangekleed met kussens die door stichting Button Up zijn gemaakt.”

 

Is de beurs dan alleen voor mensen die binnen deze industrie werken?

”Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in veiligheid en gezondheid op het werk. En dat is natuurlijk een vrij breed begrip. Een groot deel van de bezoekers werkt dagelijks in deze industrie. Denk aan bedrijven die producten maken, tussenhandelaren en verzekeringsorganisaties die hiermee te maken hebben.

Maar er komen ook mensen die bijvoorbeeld werkkleding willen aanschaffen voor hun bedrijf. Zij hebben vaak geen idee van wat er allemaal mogelijk is en hier kunnen ze zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.”

Boot van HAVEP aan de binnenkant
Boot van HAVEP aan de binnenkant
Boot van HAVEP aan de binnenkant
Boot van HAVEP aan de binnenkant
Dakterras van de HAVEP boot
Dakterras van de HAVEP boot

Het is hier enorm groot. Hoe zorg je er nu voor dat je tussen al je concurrenten opvalt?

”Je wilt de bezoekers inspireren en laten zien waarom jij anders bent dan de rest. Om die reden hebben wij dit jaar bijvoorbeeld gekozen voor een stand én een boot. Iedereen staat in de hallen en wij willen op deze manier opvallen, maar ook een rustige plek bieden voor bezoekers. De beurs is enorm groot en dan kan het na een paar uur binnen rondlopen wel fijn zijn om even buiten, in de frisse lucht te zijn. 

De beurs gaat om 9:00 open, maar bezoekers kunnen bij ons om 8:30 alvast koffie drinken en wat eten. De hele dag kunnen bezoekers bij ons in een ruime en rustige omgeving netwerken. Onze huidige en nieuwe collecties zijn te zien en iedere middag is er een interessante workshop. Aan het einde van de dag kan er op het dak in de frisse lucht nog een borreltje gedronken worden.”

 

Hoe ervaar jij zelf de A+A? Wat is typisch aan deze beurs?

”Het is nu de derde keer dat ik aanwezig ben op de A+A. Ik vind het heel bijzonder om zoveel mensen uit één industrie bij elkaar te zien. Maar het is ook enorm groot. Je kunt niet zomaar onvoorbereid hier naartoe gaan. Je moet echt weten wat je wilt zien, wie je wilt spreken en wat je doelen zijn.”

 

Mijn eerste bezoek

Wanneer ik over de beurs loop, dan herken ik het verhaal van Vera. Het is inderdaad enorm groot en voelt soms wat bedrukkend. De boot is groot, mooi en ook zeker een rustpunt. Voor mij is het de eerste keer dat ik hier ben en ik kijk werkelijk mijn ogen uit.

Omdat ik er maar één dag was, had ik mij goed voorbereid. Ik kon van te voren online bekijken welke bedrijven er aanwezig waren en een planning maken van de route. En dat was maar goed ook. Gedurende de dag sta ik regelmatig even stil in een hal om kijken waar ik nu precies ben. Gelukkig zijn de thema’s verdeeld over hallen en hoef ik maar drie van de tien hallen te bezoeken om mij te laten inspireren op het gebied van werkkleding.

A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld
A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld
A+A: de grootste werkkleding beurs ter wereld

Eén ding weet ik zeker: in 2021 ga ik minimaal twee dagen naar de A+A. Het is hier een walhalla van werkkleding en hoe heftig het ook is, vrijwel alles is interessant.

Wil je meer beelden zien van de A+A? Check dan mijn video waarin ik meer vertel en laat zien van de beurs.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HAVEP Workwear and Protective Wear . Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge