Adviezen en tips van de zorgkleding expert

Kleding in de zorg is een verhaal apart. Het moet functioneel zijn, er goed uitzien, voldoen aan eisen én vaak willen bedrijven dat het ook eenheid uitstraalt. Terwijl er ondertussen vaak bezuinigd wordt op dit onderdeel in de zorg. Ik ging het gesprek aan met Karin Bijl, zij verkoopt al ruim twintig jaar zorgkleding. Tijd voor adviezen en tips van de zorgkleding expert.

Adviezen en tips van de zorgkleding expert
Karin Bijl

Karin, hoe ben  je eigenlijk in de zorgkleding terecht gekomen?

”Ik kom oorspronkelijk uit de Offshore industrie. Daar verkocht ik ook bedrijfskleding, alleen was de doelgroep heel anders. Het ging om mensen die onder meer op bootplatforms werkten. Zij droegen vooral overalls en vlamvertragende kleding. Vaak in knal oranje. Dat heb ik tweeënhalf jaar gedaan. Daarna ben ik gaan werken bij Jane en Barnie in Alkmaar. Daar werk ik nu alweer twintig jaar.”

 

Richt jij je nu alleen op zorgkleding?

Jane en Barnie is een groothandel én showroom ineen die zich op een vrij brede groep richt. Wij verkopen allerlei soorten bedrijfskleding. Een groot deel van onze klanten bestaat uit zorginstanties. Dan moet je denken aan tandartspraktijken, ziekenhuizen, maar ook verzorgingstehuizen. Daarnaast help ik ook al jaren scholen die diverse vakopleidingen verzorgen. Ik help de leerlingen met het kiezen van bijvoorbeeld koksbuizen.”

Adviezen en tips van de zorgkleding expert
Jane en Barnie groothandel/showroom (Alkmaar)

Wat zijn de trends wanneer het gaat om kleding in de zorg?

”Er is in twintig jaar veel veranderd. Vroeger was alle kleding uniseks. Het gevolg daarvan was dat de kleding niet mooi om het lichaam viel en er ook saai uitzag. Tegenwoordig wordt daar veel meer aandacht aan besteed. Je hebt aparte kleding voor mannen, vrouwen en zelfs tieners. Je kunt vaak ook kiezen tussen details zoals een lagere of juist hogere hals. Daar ben ik heel blij mee, want kleding die aansluit staat én voelt veel fijner. Tegenwoordig is er ook meer aandacht voor de duurzame kant van bedrijfskleding. Gerecyclede stoffen en de werkomstandigheden waarin kleding wordt gemaakt worden steeds belangrijker.”

Zie je ook trends op het gebied van kleur?

”Zeker. Toen ik twintig jaar geleden bij Jane en Barnie ging werken was er in de zorg, maar ook in de horeca en industriebranche, weinig kleur. Mensen kozen voor neutrale, behoudende tinten. In de zorg zag je bijvoorbeeld alleen wit. Toen kwam er een tijd waarbij wit werd gecombineerd met kleur en daarna werd er juist alleen kleur gedragen. Nu zie ik dat we weer teruggaan naar de combinatie van wit met kleur. Zo kan dat om de paar jaar verschillen. Daarnaast wordt bedrijfskleding over het algemeen ook wat stoerder. Men gebruikt steeds vaker donkerblauwe of zwarte denimstoffen om een wat ruwere uitstraling te creëren.”

Maar willen de medewerkers dan ook allemaal iets stoers aan?

”Wanneer een organisatie nieuwe bedrijfskleding aanschaft, dan heeft vaak iedere afdeling andere kleding nodig. Zo kunnen de verpleegkundigen in neutrale, witte kleding lopen, de receptionisten in representatieve pakken en de technische dienst juist in stoere kleding. Toch probeer je een bepaald detail zoals een kleur, logo of stijl terug te laten komen. Niet iedereen hoeft er hetzelfde uit te zien.”

Dat is nog best een uitdaging…

”Dat klopt, maar ik vind het ook enorm leuk om te doen. Veel mensen zijn onzeker over hun uiterlijk en gaan er dan al vanuit dat werkkleding sowieso niet goed staat. Ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat iemand de deur uitgaat met iets waar hij of zij blij van wordt. Dat zie ik ook vaak gebeuren bij scholieren die hier komen omdat ze kleding voor hun vakopleiding moeten aanschaffen. Laatst was er een klas met veel kinderen die uit oorlogsgebieden komen. Zij leven nu in een vreemd land waar ze de taal niet kennen. Ze waren stil en nederig. Ze vonden het heel bijzonder dat ze naar school mochten. Op het moment dat ze kokskleding droegen en voor de spiegel stonden, zag ik een verandering in houding. Ineens zagen ze zichzelf in een bepaalde rol en dat gaf zelfvertrouwen. Dat doet mij dan ook heel veel.”

Adviezen en tips van de zorgkleding expert
Karin Bijl

Dat lijkt mij ook zeker mooi om te kunnen doen. Heb je nog een advies voor mensen die op zoek zijn naar kleding voor in de zorg?                          Of bedrijfskleding over het algemeen?

”Als eerste is het belangrijk om je budget te bepalen. Wil je goedkoop en efficiënt? Of wil je een bepaalde uitstraling en comfort? Voor ieder budget is er kleding te koop, alleen je kunt niet met ieder budget een bepaalde stijl dragen. Wanneer je als organisatie nieuwe bedrijfskleding aanschaft, dan is het ook belangrijk om na te denken over de mate waarin je vrijheid aan je medewerkers geeft. Je kunt iedereen hetzelfde geven of mensen laten kiezen. Wanneer men kan kiezen, dan is het draagvlak vaak veel groter. Ook al hanteer je een bepaalde kleur of huisstijl. Mensen hebben dan het gevoel dat ze een stukje van hun eigen identiteit in de kleding kwijt kunnen. Alleen al de keuze tussen een T-shirt of een polo kan een groot verschil maken.”

 

Heb je ook een advies voor de zzp’ers?

”Wil je als zzp’er bedrijfskleding aanschaffen, dan is het belangrijk om je goed te laten informeren. Kijk wat er allemaal bestaat, laat je adviseren en maak dan pas een keuze.Ik zie vaak mensen binnenkomen die meteen zeggen dat ze bepaalde stoffen niet willen dragen. Bijvoorbeeld omdat ze erin gaan transpireren. Terwijl er tegenwoordig heel veel stoffen bestaan waarbij materialen worden gecombineerd waardoor dit niet meer gebeurt. Hou ook niet vast aan een bepaalde maat. Er zijn mensen die bij hun werkkleding per se dezelfde maat willen hebben als bij de kleding die ze privé dragen. Alleen gaat het uiteindelijk om werkkleding. Je moet er fijn in kunnen werken en dat is veel belangrijker dan welk cijfer er in je labeltje staat. Daar ben ik dan voor, om mensen hiervan bewust te maken.”

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/Ebook) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Jane en Barnie. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. Wat leuk om te lezen over kleding in de zorg! Ik zie ook dat er in de laatste jaren steeds meer veranderd is wanneer het gaat over trends. Kleur wordt steeds belangrijker en medewerkers hebben vaak ook meer keuzemogelijkheden. Een goede ontwikkeling naar mijn idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge