AirAsia breidt uniform uit met kleed voor kolvende moeders

De meeste kersverse moeders gaan tijdens het werk in een aparte zitten wanneer ze moeten kolven. Maar hoe doen stewardessen dit? Er is weinig privacy in een smal vliegtuig. Daar heeft AirAsia iets op bedacht. Kolvende vrouwen krijgen bij de Maleisische luchtvaartmaatschappij voortaan een kleed als aanvulling op hun uniform. 

AirAsia breidt uniform uit met kleed voor kolvende moeders

Je zult je misschien afvragen hoe het kleed ineens kan zorgen voor voldoende privacy om te kolven. Op Instagram laat de luchtvaartmaatschappij in een video zien hoe het kleed precies gebruikt kan worden.

Hoewel de dame in de video achter een gordijn plaatsneemt, biedt het kleed de mogelijkheid om op een discrete manier te kolven. Dit zou bijvoorbeeld ook in een hoekje kunnen waar geen gordijn aanwezig is. Vrouwen kunnen het over de schouwers heen slaan en met een drukknoop vastmaken zodat ze de handen vrij hebben. 

 

AirAsia breidt uniform uit met kleed voor kolvende moeders

Volgens Intan Shahira Mohd Shahru, Chief People Officer bij AirAsia, is het kleed een onderdeel van een breder initiatief

“Vrouwen die in operationele functies werken, worden geconfronteerd met unieke uitdagingen. Ze moeten in ploegendiensten werken in een onconventionele werkomgeving. De aanpassing aan vlieguren en tegelijkertijd de verantwoordelijkheden van het moederschap kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun welzijn, vooral op degenen die nog borstvoeding geven. Sinds vorig jaar zijn we begonnen met het onderzoeken van beleid en praktijken die hun terugkeer naar het werk kunnen vergemakkelijken.

Deze campagne is belangrijk voor AirAsia om naast onze moeders te staan en te zeggen dat het normaal is om een werkende moeder te zijn. Het maakt ook deel uit van het creëren van een veilige en gunstige werkomgeving.”

Het gebrek aan privacy tijdens het kolven in een vliegtuig is voor veel kersverse moeders een probleem. Soms nemen stewardessen om deze reden langer verlof of kiezen ze enkel voor korte vluchten. Maar dit kan niet iedereen zich permitteren. Het verlof is vaak onbetaald en korte vluchten worden minder goed betaald dan lange vluchten.

 

Meer kolvende moeders 

De vrouwen die er wel voor kiezen om aan boord te kolven, krijgen vaak te maken met afwijzende blikken van zowel passagiers als collega’s. Als er überhaupt tijd is om te kolven, want sinds de pandemie is het personeelsbestand bij veel luchtvaartmaatschappijen gekrompen. Dit zorgt voor een hogere werkdruk en dus ook voor minder kolftijd.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Association of Flight Attendants is gebleken dat 88% niet voldoende tijd had om tussen vluchten door te kolven. Ook had 85% geen aparte plek om dit te doen, afgezien van het toilet. Terwijl dat juist de plek is die om hygiënische en ruimtelijke redenen, ze zijn vaak krap, als onprettig wordt ervaren. Het wassen en steriliseren van de onderdelen bleek eveneens een uitdaging te zijn. Bij 60% van de gevallen was er geen ruimte hiervoor en 20% had geen plaats om de melk te koelen. Het gevolg hiervan is dat driekwart van de vrouwen vroegtijdig moet stoppen met kolven. De rest nam ontslag.

Eind 2022 werd er een wet aangenomen waarin stond dat alle Amerikaanse bedrijven een aparte ruimte moesten aanbieden om te kolven. Ook moet er ruimte zijn om de melk te koelen. De werkgever moet dit tot ten minste één jaar na de bevalling aanbieden. Helaas is het cockpitpersoneel hiervan uitgesloten. Met dank aan Airlines for America hebben piloten en stewardessen hier geen recht op. Volgens de lobbyistengroep brengen pauzes om te kolven de vliegveiligheid in gevaar.

 

Waarom een kleed voor kolvende moeders

Ik heb mij altijd verbaasd over de controverse rondom moeders die borstvoeding geven. Waarom zou je een probleem maken van iets wat jou (waarschijnlijk) ook heeft grootgebracht? Het is één van de redenen dat wij bestaan. We leven in een wereld waarin de seksualisering van vrouwen (ook bij AirAsia) te ver is doorgeschoten. Zo ver dat zelfs de natuurlijke voeding van een baby geheim moet worden gehouden. Omdat het uit een borst van een vrouw komt.

Als een stewardess dit graag wil doen, dan moet zij hiervoor kunnen kiezen. Een werkgever mag door een beleidsregel niet bepalen wat voor voeding een vrouw aan haar kind geeft. Ik vind het kleed van AirAsia dan ook een goed initiatief. Het laat zien dat ze zich bewust zijn van wat vrouwen meemaken.  Of er nu wel of geen ruimte is, kolven in de lucht is natuurlijk al geen pretje. Maar een werkgever die meedenkt maakt het wel iets fijner.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge