Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet

Een genderneutrale dresscode, het is een term die momenteel erg populair is. Veel bedrijven zeggen dit te hanteren, maar in praktijk zie je weinig verschil. Alaska Airlines voerde recent de genderneutrale dresscode door én liet meteen het resultaat zien. Mannen met make-up en nagellak en vrouwen in herenkleding: het kan en mag allemaal. 

Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet
Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Klachten over dresscode Alaska Airlines

Hoe nobel het allemaal ook klinkt, de nieuwe dresscode van Alaska Airlines komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2021 kwam de luchtvaartmaatschappij wereldwijd in het nieuws omdat een medewerker had geklaagd over de dresscode. Justin Wetherell moest als stewardess vrouwenkleding dragen, terwijl diegene zich identificeerde als non-binair. Wetherell liet het er niet bij zitten en stapte naar de American Civil Liberties Union. De mensenrechtenorganisatie oordeelde dat de dresscode van Alaska Airlines wettelijk niet is toegestaan. Je mag namelijk niet medewerkers dwingen om te kiezen tussen mannelijke of vrouwelijke bedrijfskleding. Dit is namelijk discriminatie op basis van genderidentiteit.

Hoewel talloze bedrijven een strikte dresscode hanteren voor dames en heren, moest Alaska Airlines dit veranderen. In juni 2021 kwam het bedrijf met een officiële verklaring waarin te lezen was dat ze al langer werkten aan een dresscode met meer keuzevrijheid. Daarnaast beloofden ze op zoek te gaan naar mogelijkheden om hun beleid te verbeteren. Dat is nu dus gelukt. 

Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet

En daar laat het bedrijf geen gras over groeien. Eind maart brachten ze een nieuwsbericht naar buiten waarin ze vertellen hoe hoe dresscode is aangepast, inclusief foto’s van het personeel. 

Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet
Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Eén van de meest opvallende veranderingen zijn de nieuwe buttons. Ieder personeelslid draagt er eentje waarop staat op welke manier diegene aangesproken wil worden. Als she/her, he/him of they/them.

Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet
Mannelijke medewerkers met nagellak en oorbellen | Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Daarnaast zijn de regels rondom uiterlijke verzorging niet meer afhankelijk van het geslacht. Zo mag iedereen make-up, nagellak, 2 oorbellen per oor en één neuspiercing dragen. Er zijn ook een aantal nieuwe regels aan toegevoegd om de medewerkers keuzevrijheid te geven. Vanaf heden mogen medewerkers meer verschillende kapsels dragen en mogen tatoeages op meerdere plekken zichtbaar worden gedragen. Deze nieuwe regels gelden voor stewardessen, klantenservicemedewerkers en geüniformeerde loungemedewerkers.

steward met een they/them button
Mannelijk personeelslid wil graag als they/them aangesproken worden | Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines
Alaska Airlines laat zien hoe een genderneutrale dresscode eruit ziet
Vrouwelijke stewardess in mannelijk uniform | Foto: Ingrid Barrentine | Alaska Airlines

Werk aan de winkel

De dresscode gaat per direct in, maar daar blijft het niet bij. Achter de schermen werkt Alaska Airlines ook aan genderneutrale kleding. De focus zal daarbij meer liggen op de pasvorm dan op het geslacht. En dat mag ik hopen. Want hoe hip en modern genderneutraal ook klinkt, we hebben nog steeds hetzelfde lichaam. Als vrouw heb je nu eenmaal andere vormen dan als man. Daardoor heb je andere behoeftes wanneer het gaat om kleding.

Begrijp mij niet verkeerd, ik juich deze ontwikkeling zeker toe. Het kunnen kiezen tussen uniformen is iets positiefs. Het zorgt ervoor dat mensen binnen de regels van het bedrijf zelf kunnen kiezen wat ze dragen. Maar laten we niet vergeten dat comfort en veiligheid gepaard gaan met kleding dat goed aansluit. En dat is uiteindelijk het belangrijkste.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge