Als chaoot een overzichtelijke kledingkast creëren

Omdat ik van nette kleding houd, denken mensen vaak dat ik voor de rest ook ‘netjes’ ben. Dat ik alles keurig opruim, een gestructureerd leven heb, veel schoonmaak en rustige muziek luister. Laat ik dat als eerste maar even ontkrachten. Al het bovengenoemde is niet waar. En al helemaal niet wanneer het gaat om opruimen. Maar aan de andere kant ben ik ook praktisch ingesteld en wil ik mij in de ochtend snel kunnen aankleden wanneer ik naar kantoor ga. Dus moet mijn kledingkast voldoende op orde zijn om de juiste dingen te kunnen vinden. In dit artikel vertel ik je hoe ik dit doe: als chaoot een overzichtelijke kledingkast creëren.

En nee, dat betekent trouwens niet dat je meteen iedere dag flink moet gaan opruimen. Dat vind ik helemaal niet. Ik heb ook helemaal niet de ambitie om heel erg goed te worden in opruimen of bezig te zijn met een nette kledingkast. Ik heb er een enorme hekel aan en creëer liever een structuur die er voor zorgt dat het nét overzichtelijk genoeg is om mee te leven.

 

Als chaoot een overzichtelijke kledingkast creëren

 

Inloopkast  

De term ‘inloopkast’ of ‘walk in closet’ klinkt erg chique. Als een luxe. Ergens is dat ook wel zo. Want een aparte kamer voor je kleding, dat heeft niet iedereen. Maar het is een uitkomst voor serieuze chaoten. Ik heb zelf sinds een paar jaar ook een inloopkast en ben er achter gekomen dat dit je helpt bij het volgende:

 • Je relatie/huwelijk – Oké, ik snap dat dit een beetje grappig klinkt maar ik meen het oprecht. Toen ik nog geen inloopkast had, kreeg ik regelmatig woordenwisselingen over mijn kleding die overal rondslingerde. Mijn man werd er regelmatig helemaal gek van. Wanneer je een inloopkast hebt, dan is er één vaste kamer voor al je kleding. Ik heb gemerkt dat dit niet alleen overzichtelijk is, maar er ook voor zorgt dat je sneller je kleding opruimt. Je hoeft het namelijk alleen te verplaatsen naar je inloopkast. Meteen opvouwen of ophangen is niet verplicht. Dat kun je altijd later nog doen en dat scheelt weer. Wanneer je kledingkast bijvoorbeeld in de slaapkamer staat, dan zul je jouw kleding wel meteen moeten opbergen.
 • Dierenharen – Heb je katten of honden? Dan weet je vast dat dierenharen één van de grootste problemen zijn met kleding. Het voordeel van een inloopkast is dat de dieren minder snel in aanraking zullen komen met je kleding. Zoals ik hier boven noemde ben je eerder geneigd om je kleding in de kamer te leggen dan wanneer je geen inloopkast hebt. En die deur, die trek je gemakkelijk weer dicht.

 

Hangen, veel hangen

Eén van de meest eenvoudige manier om in je kledingkast rommel te voorkomen is door zoveel als mogelijk op te hangen. Kleding vouwen is namelijk één van de grootste oorzaken van een chaotische kledingkast. Je vouwt iets snel even op en legt het op de stapel. Maar omdat niet alle kledingstukken even groot zijn valt de stapel om, past het nét niet op de plank tussen de andere stapels en in het ergste geval valt het weer achter de stapel. Waardoor je het kledingstuk niet meer ziet en je suf zoekt als je hem nodig hebt. Kortom: niet handig.

Om die reden hang ik alle bovenkleding op. Alleen stevige broeken vouw ik op en dat komt eigenlijk ook alleen omdat mijn inloopkast niet meer ruimte heeft om broeken op te hangen. Maar T-shirts, pantalons, colbertjes, rokken, jurken en blousejes hangen allemaal. Ik raad je wel aan om ze gesorteerd op te hangen. Dus ieder soort kledingstuk apart, anders kun je het allemaal het alsnog niet vinden.

 

Kledinghangers

Nu denk je misschien dat het ophangen ook weer extra moeite kost. Nou, integendeel. Wanneer ik de was uit de wasmachine haal, dan hang ik ook meteen zoveel als mogelijk op met kledinghangers. Dat zorgt ervoor dat je kleding in de eerste plaats minder snel kreukt of beschadigd door knijpers. Maar daarnaast kun je na het drogen de kleding direct weer in de kast hangen. Het hoeft niet meer van de lijn te worden gehaald en worden opgevouwen. Je pakt de hanger op en hangt het kledingstuk zo weer in de kast.

Over hangers gesproken, ik ben er achter gekomen dat het type hanger ook belangrijk is. Mijn advies is om vooral niet te besparen op kledinghangers. Dat wil niet zeggen dat je meteen hele dure hangers moet kopen. Alleen de goedkoopste hangers gaan vaak snel stuk en daardoor beschadig jij je kleding sneller én moet je vaker nieuwe hangers kopen. Niet zo handig als je liever lui bent wanneer het gaat om opruimen. Zelf heb ik in één keer heel veel donkerbruine, houten hangers gekocht toen ik mijn inloopkast ging inrichten. Door één type hanger te gebruiken creëer je ook meteen een rustigere uitstraling in je kast. En dat is wel zo handig als je toch al een chaoot bent. Want een rommel wordt het alsnog wel. Alleen ziet het er nét iets minder rommelig uit omdat je dezelfde hangers gebruikt.

 

Lades

Naast veel hangruimte en een paar kleine planken voor de stevige broeken heb ik ook drie grote lades. Ze zijn allen zo’n twee meter breed en een kleine meter diep. Een flinke lade dus. Nu kom ik ook wel eens bij de Ikea en zie ik hoe ze dit soort lades allemaal heel handig indelen. Je kunt bakjes, vakjes en allerlei mandjes en doosjes kopen om structuur aan te brengen in deze grote PAX lade. Maar als echte chaoot gaat dit niet werken. Het kost mij gewoon teveel moeite en daar heb ik geen zin in. Dus gebruik ik deze lades op de manier zoals ik ze handig vind: om er gewoon kleding in te kunnen gooien.

Zo heb ik één lade waarin mijn huiskleding zit. Denk aan onesies, vesten, dikke sokken en pyjamabroeken die ik aantrek op momenten waarbij ik thuis aan het relaxen ben. De zondagochtend met koffie op de bank of doordeweeks als ik moe thuis kom. Op dat soort momenten. Ik vind het gewoon een verspilling van mijn energie om dit soort kleding netjes te gaan vouwen of ophangen. Dus gebruik ik één grote lade en gooi ik letterlijk alles daar in. Nee, ik vouw niks van te voren op. Alles ligt ook door elkaar heen maar dat is prima. Dit soort kleding is toch vaak niet zo kreukgevoelig en daarnaast hoeft het er ook niet heel netjes uit te zien.

De andere lades gebruik ik voor slipjes, beha’s en hemden. Die kreuken ook niet snel en kun je globaal een beetje scheiden door het ene aan de rechter kant van de lade te leggen en het andere aan de linker kant.

 

De wasmand

Een wasmand gebruik je normaal gesproken om je vuile was in te doen. Naast mijn twee wasmanden (één voor kleur en één voor wit) in de badkamer heb ik er ook één in mijn inloopkast staan. In deze mand kan mijn man letterlijk alle kleding gooien die hij in het huis vindt zonder dat de vloer van de inloopkast bezaaid is met kleding.

Ben jij ook een chaoot? Zo ja, hoe houd jij jouw kledingkast overzichtelijk?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

 1. Ik heb jasjes en vesten bij elkaar hangen aan de ene kant van de kast (ook op kleur) en aan de andere kant jurken en blouses. Bij Wibra heb ik lusjes gekocht die het mogelijk maken om hangertjes te “koppelen”. Het tweede hangertje zit dan net iets lager dan het eerste. Kleding die bij elkaar hoort (een setje maar bijvoorbeeld ook twee vergelijkbare zwarte bloesjes) blijven zo heel overzichtelijk hangen. Het geeft ook ruimte op de stang zodat je gemakkelijker kunt zoeken. Ik heb niet veel hangruimte dus tshirts, truien en broeken vouw ik op. Daarnaast heb ik bakken; sokken, sportkleding, panties, ondergoed.
  Schoenen bewaar ik bij voorkeur in de doos waar ik ze in gekocht heb; beter voor je schoenen en heel overzichtelijk, al heb ik ook wel schoenen die erg leuk zo in de kast staan (meestal de hoge hakken).
  Seizoenskleding gaat in een vacuümzak met een paar stukjes zeep tot ze weer aan de beurt zijn. Zo neemt die dikke wollen trui in juli niet een halve plank in beslag…

 2. Ik ben redelijk netjes met het opbergen van mijn kleding en hang ook het liefst alles op. Sommige mensen pakken gekreukte kleding om aan te doen en vaak ziet het er nog prima uit, maar ik wil alles ontkreukt houden. Al heb je stofjes die na 10 minuten dragen al weer kreuken als een malle. Vaak van die items die in de winkel er leuk uitzagen en na 1 keer wassen zo dun en slap worden.
  Een inloopkast… had ik maar de ruimte, ideaal!
  Babs onlangs geplaatst…Dr. Pierre Ricaud Versterkende Volume Mascara – ReviewMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge