Als je in retro kleding op kantoor werkt

Wanneer het gaat om werkkleding, dan heeft iedereen zijn eigen stijl. Zeker als er geen sprake is van strikte kledingvoorschriften. Dat kan het ook juist zo leuk maken, zeker als iemand een uitgesproken stijl heeft. Maar wat nu als je dol bent op de kleding uit de jaren veertig, vijftig, zestig of zeventig? Als je in retro kleding op kantoor werkt? Hoe reageren mensen dan op jou? Ik sprak hier over met Kiran, marketing specialist en blogger bij Oriental Spice and some Chocolate. En een grote liefhebber van retro kleding.

 

 

Wanneer is jouw liefde voor retro kleding begonnen en wat was de aanleiding?

”Ik heb sinds jongs af aan eigenlijk al een bovengemiddelde interesse in geschiedenis. Het was trouwens ook één van mijn favoriete vakken op  de middelbare school. De link naar vintage was daardoor niet ver weg. De liefde voor vintage en retro begon ook rond mijn middelbare schooltijd. Ik keek toen al regelmatig oude Hollywood films en vond de outfits van zowel mannen als vrouwen prachtig en heel classy. Zeker in vergelijking met de mode van mijn eigen tijd. Nog steeds vind ik de mode van vroeger, en de daarop geïnspireerde kleding geweldig. Het is elegant, stijlvol en kleurrijk.”

 

Heb jij altijd al retro kleding op het werk gedragen?

”Mijn stijl op het werk is vanaf het begin af aan wel te omschrijven als klassiek. In het begin was dat lang niet altijd retro kleding en ik droeg het zeker niet elke dag. Ook nu heb ik wel eens dagen waarbij ik niet persé retro gekleed ben. Hoewel de echte Casual Fridays bij mij elk jaar wel op één hand te tellen zijn.

Vanaf het moment dat ik begon met werken droeg ik bijvoorbeeld regelmatig kokerjurken en -rokken. Dit was toen nog niet van de retro kledingmerken, maar bijvoorbeeld van een Mango of H&M. Sterker nog, retro kleding was enkele jaren geleden nog helemaal niet zo goed verkrijgbaar als nu. Uiteindelijk was er toen wel al een linkje met de vintage stijl, want deze kledingstukken hebben een geschiedenis die teruggaat naar de jaren veertig en vijftig. De oorsprong van de kokerrok en jurk gaat zelfs terug naar 1910. Naarmate ik serieuzer werd met mijn retro blog, ben ik ook steeds meer bekende retro bloggers gaan volgen en daardoor ontdekte ik ook telkens weer nieuwe retro merken.

Nu draag ik veelal kleding van de voor mij bekende retro merken, maar ik combineer voor een retro outfit ook rustig kledingstukken of accessorires van niet-retro winkels.”

 

Krijg je wel eens reacties op jouw kleding en zo ja, wat voor reacties zijn dat?

”Ik krijg weleens reacties en die zijn positief. Zowel op werk als in mijn vrije tijd. Ik zorg er wel voor dat ik mijn retro kledingstijl aanpas, aan de zakelijke werkomgeving. Op en top retro outfits inclusief accessoires, die bewaar ik voor mijn vrije tijd. Alsnog valt het vaak wel op omdat de kleding qua kleur, pasvorm, details en afwerking toch heel anders is dan andere kleding. Retro kleding is heel erg kleurrijk en heeft vaak opvallende prints. Daarnaast heb ik – zeker in de lente en zomer – regelmatig een bloem in mijn haar. Die draag ik ook op werk. Dat is qua accessoires ook wel een beetje mijn trademark. Ik heb in werksituaties regelmatig de vraag gehad of de bloem echt is, maar ook de opmerking dat het de boel wel opfleurt in de veelal donkerkleurige zakenwereld. Ik heb één keer de opmerking gekregen dat iemand het heel knap vond dat ik mezelf zo durfde te uiten qua kledingstijl en haaraccessoires. De vrouw in kwestie durfde dat zelf niet te doen. Dat vond ik wel bijzonder om te horen, zeker omdat dit voor mij normaal is. Door haar reactie bedacht ik me dat dit niet voor iedereen geldt.

Daarnaast zijn mensen vaak benieuwd waar mijn kleding vandaan komt en in de verschillende werkomgevingen waar ik heb gewerkt krijg ik ook regelmatig de vraag onder welke stijl mijn kleding valt. Ook zijn de termen vintage & retro en het verschil daartussen voor mij overduidelijk, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Ik vind het dan ook altijd wel leuk om de oorsprong uit te leggen.

Tenslotte is de eerste vraag van dit interview ook een vraag die ik vaak krijg van mensen buiten de retro wereld. In het begin heb ik ook weleens de vraag gehad: “waarom vind je die oude stijl zo leuk, dat is toch voor jouw tijd”? Dat blijf ik een aparte reactie vinden. Wat mij betreft beperk ik me niet tot alles wat nu in mijn tijd gebeurd. Dat geldt niet alleen voor mode, maar ook voor films en muziek. Daarnaast is mode tijdloos. Zeker de mode uit de jaren veertig tot en met zestig. ”

 

Hoe ga jij om met reacties? En op welke outfit krijg je de meeste reacties?

De reacties komen eigenlijk altijd van mensen die niet bekend zijn met de retro kledingstijl. Dus ik leg dan uit dat het bijvoorbeeld een outfit is die gebaseerd is op een bepaald tijdperk. Ik draag meestal outfits geïnspireerd op de jaren veertig, vijftig, zestig en zo nu en dan de jaren zeventig. Als mensen willen weten waar ze deze kleding kunnen kopen, dan geef ik de retro webshops op waar ik regelmatig kleding koop.

Ik krijg de meeste reacties op kledingstukken die echt op en top de stijl van vroeger uitstralen of die qua kleurgebruik gedurfd zijn. Zo draag ik regelmatig de kleur oranje of geel en felle prints. Maar ik probeer de rest van mijn outfit dan wel in balans te houden. Daarnaast zie je mijn liefde voor kokerjurken en rokken ook terug in outfits die ik op de werkvloer draag.

 

Wil jij weten waar zij haar kleding koopt en hoe ze de combinaties maakt? Morgen geeft Kiran in een nieuw artikel tips voor iedereen die ook iets meer retro gekleed wil gaan naar het werk.

 

Groetjes,

Aileen

5 reacties

  1. Hallo Kiran,
    Hallo Kiran,
    Hartstikke mooie en gepaste kleding op de foto’s. Ik denk dat het belangrijk is dat het geen enorme modeshow wordt, maar eigenlijk vind iedereen het juist leuk als men op werk persoonlijkheid laat zien.

  2. Erg leuk om hier te lezen over je kledingstijl! Ik vind het er erg professioneel uitzien en geloof ook dat je dit prima op kantoor kan dragen. Daarnaast merk ik dat steeds meer mensen overgaan op hun eigen stijl tijdens werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge