Als man luchtig gekleed op het werk

Ik lees de laatste tijd steeds vaker opmerkingen van mannen over dat het lastig is om je netjes te kleden wanneer het warmer wordt. Zeker wanneer jij een pak draagt op het werk kun je nog wel eens het gevoel hebben dat je zit opgesloten in je warme kleding. Is het eigelijk wel mogelijk om als man luchtig gekleed op het werk te verschijnen?

 

Als man luchtig gekleed op het werk

Man versus vrouw

Mannen roepen nog wel eens dat het niet eerlijk is dat vrouwen op het werk rokken mogen dragen maar mannen geen korte broeken. Ik hoor wel eens dat ze het een teken vinden van ongelijkheid, een soort omgekeerde emancipatie.

Ik begrijp deze opmerkingen heel goed. Sterker nog, ik heb altijd bewondering voor de mannen die met dertig graden in een pak op het werk verschijnen. Al helemaal wanneer ze niet volledig bezweet aankomen. Ik heb hier ook wel eens over gesproken met mannen waar ik op kantoor mee samenwerkte. Het pak was niet zozeer verplicht voor hun functie maar wel handig en representatief. Of het nu aan het vriezen was of het was tropisch weer, deze mannen bleven in pak lopen. Maar hoe deden ze dat dan?

 

Tips

  • Een pak van wol – Wat? Ja, echt. Ik kreeg als eerste van mijn mannelijke collega’s te horen dat ze in de zomer pakken droegen die deels gemaakt waren van wol. Ik kon het haast niet geloven. In de winter draagt men toch wol omdat het warm is? Nee, pakken die gemaakt waren van wol ademde juist goed en hielden de warmte daardoor niet vast. Later las ik in de Esquire een interview met Tom Doppen van Gallery Tailors  waarin hij zelfs aangaf dat het beste zomerwerkpak gemaakt is van puur wol.
  • De stropdas – Een hele eenvoudige manier om het jezelf wat makkelijker te maken in de zomer is het weglaten van de stropdas. Zeker wanneer je geen belangrijke afspraken hebt en mits het toegestaan is op de werkvloer, dan kun je dit best weg laten. Het benauwde gevoel vererger je namelijk door iets nauwsluitend rond je nek te dragen.
  • Knoopjes los – Als vervolg op het punt hier boven raad ik je aan om de bovenste twee knoopjes open te dragen. Mijn persoonlijke mening is dat meer dan twee knoopjes snel te ‘bloot’ wordt. Voor de helderheid; het gaat hierbij om de knoop waar normaal gesproken de stropdas wordt gesloten en die daar direct onder.
  • Manchetten open – Kan er nog meer open zonder dat jij je representativiteit verliest? Ja hoor! Draag je een overhemd met lange mouwen? Heb je geen afspraken en kun je bijvoorbeeld lekker achter je bureau werken? Doe dan eens de knopen van je manchetten los en stroop de mouwen op. Houd er wel rekening mee dat je mouwen daarna gekreukt zullen zijn. Geen probleem als je daarna het overhemd in de was kunt gooien maar wellicht iets minder handig als je later op de dag een zakelijke afspraak hebt.
  • Ruime overhemden – Ik heb het zo vaak gezien: mannen die op kantoor komen in een overhemd dat veel te klein is. Als ze staan dan ziet het er nog leuk uit maar zodra ze gaan zitten wordt het geheel meteen iets minder charmant. Ik heb het nog nooit daadwerkelijk meegemaakt maar heb vaak genoeg naar een paar knopen gekeken die niets liever wilde dan het overhemd te verlaten. Een strak overhemd ziet er niet zo netjes uit maar in de zomer wordt het nét een tikkeltje erger omdat je te maken krijgt met hitte en dus transpiratie. Strakke overhemden zorgen er niet alleen voor dat je het sneller warm hebt. Nee, transpiratieplekken worden namelijk ook veel groter dan wanneer je een ruimer model draagt. Om die reden raad ik aan om overhemden iets ruimer te kopen, zeker wanneer je weet dat je deze in de zomer zult gaan dragen.

 

Tenslotte wil ik benadrukken dat alle keuzes natuurlijk afhankelijk zijn van je functie en werkomgeving. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld overhemden met korte mouwen prima op kantoor maar ik weet dat er genoeg bedrijven zijn waarbij dit echt ‘not done’ is.

 

Hoe ga jij hier mee om in de zomer? Vind je het bijvoorbeeld lastig om jezelf netjes en toch luchtig te kleden? Of heb je zo je eigen manieren?

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge