Als je partner geen nette kleding draagt

Ik ben dol op nette kleding, dat moge duidelijk zijn. Waar veel vrouwen enthousiast worden van een stoere jeans gaat mijn hart sneller kloppen van een strakke pantalon. Of een mooi colbert. Nog beter; een pantalon én een colbert. Tja, mijn liefde voor nette kleding is gewoon groot.

Daarnaast kijk ik ook graag naar mensen in nette kleding. Vrouwen of mannen, het maakt mij niets uit. Ze geven mij inspiratie en ik vind het fijn om er naar te kijken. Noem het oppervlakkig maar ik word er gewoon écht blij van.

Het fijne is dat mijn partner mijn nette kledingsmaak waardeert. Hij zei ooit dat hij mij het liefste in een pak of een nette jurk ziet. Compleet met hakken, een goede laag make-up en een gestyled kapsel. What can I say? Een man naar mijn hart.

Helaas is deze man iets minder fan van nette kleding wanneer het om zijn eigen garderobe gaat. In dit artikel vertel ik hoe ik hiermee om ga. Ook geef ik tips voor diegene die hun partner wat vaker in nette kleding zou willen zien.

 

Het T-shirt en de V-hals

Laat ik beginnen met het feit dat Danny, mijn man, geen grote afkeer heeft van nette herenkleding. Het is geen type die bepaalde items uit principe niet aantrekt ofzo. Je hebt wel eens van die mannen die bijvoorbeeld nooit roze zullen aantrekken omdat dit ‘ niet mannelijk’ is. Nee, hij wil best af en toe iets nieuws proberen.

Het lastige is alleen dat hij na de aankoop van ‘iets nieuws’ het één of twee keer aantrekt en daarna bombardeert tot de categorie ‘ voor speciale gelegenheden’. En dan nog een nadeel: die ‘ speciale gelegenheid’ is zeer uniek en al helemaal niet voorspelbaar. Bezoekje aan het theater, kerst, oud en nieuw of een groot feest: het valt bij hem lang niet altijd in de categorie ‘ speciale gelegenheid’. En nee, ik heb daar ook weinig invloed op.

Wat hij dan wel draagt? Een effen zwart T-shirt met V-hals (meestal met 3 knopen) van de WE. De variaties? Iedere kleur die in de buurt komt van zwart krijgt af en toe een kans, zoals bruin of donker grijs. En wanneer de winter héél streng is word ik opgeschrikt (huh? Mijn man heeft wat anders aan!) door hetzelfde T-shirt, maar dan met lange mouwen.

 

Recht graag

Zijn broeken kennen net zo weinig variaties als zijn T-shirts. Ze zijn recht en hebben geen opvallende details of prints. Gelukkig mogen de broeken iets meer kleur hebben en is er naast de spijkerbroek ook plaats voor een donker rode en soms camelkleurige variant. Hier onder kun je zien hoe dat er uitziet.

danny-collage2

Best leuk, toch? Ja, ik hoor het je denken. Ik mag niet klagen. Er zijn talloze mannen die nooit van hun leven iets kleurigs zouden aantrekken en die er veel slechter uitzien. Hij ziet er tenminste verzorgd uit. I know. Maar als liefhebber van nette kleding heb ik mij hier toch best vaak aan geërgerd. Geen pantalons, gilets, stropdas of pochet. En bij hoge uitzondering komt er een overhemd uit de kast. De keren dat ik mijn man heb mogen aanschouwen in nette kleding kan ik toch zeker op één hand tellen. Terwijl ik hem toch al ruim 11 jaar iedere dag zie…

 

danny-collage1

Oplossing?

Oké, genoeg gezeurd. Ik heb een fantastische vent waar ik na al die jaren nog steeds stapelgek op ben. Ik moet eerlijk bekennen dat het even heeft geduurd maar ik heb inmiddels ook vrede met zijn kledingstijl. De stijl is ook nog eens een beetje veranderd. Benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Lees dan verder.

    1. Ophouden met zeuren. Ja, echt waar. Net zoals iedere vrouw moet ik af en toe even een beetje klagen maar ik doe mijn best om dit te beperken. En ik raad het iedereen aan die baalt van de kledingstijl van zijn  of haar partner: stop met zeuren. Je partner gaat niet veranderen en het is de vraag of je dat daadwerkelijk zou willen.
    2. Van zeuren naar praten. ‘ Je ziet er altijd hetzelfde uit ‘ en ‘ trek nou eens wat anders aan’ is niet erg constructief. In plaats van dit soort opmerkingen probeer ik er over te praten. Ik leg uit waarom ik het belangrijk vind en probeer te achterhalen waarom hij zo graag deze kleding draagt. Op die manier heb je een gesprek met je partner en dat is altijd beter dan het plaatsen van geïrriteerde opmerkingen.
    3. Praten en consessies. Ik houd van hem zoals hij is en zou hem voor geen goud willen ruilen. Dus moet ik zijn kledingstijl accepteren. Maar hij vindt het ook leuk als ik blij word van zijn uiterlijk. Daarom doen wij consessies. Ik geef alleen aan dat ik hem liever in iets anders zie wanneer ik dat écht belangrijk vind. In plaats van ‘ heb je nu weer hetzelfde aan?’ zeg ik bijvoorbeeld ‘ kun je kijken of je wat netters heb hangen wat bij deze broek/T-shirt past?’. Maar dat doe ik dus niet bij iedere verjaardag of etentje. Soms moet ik even op mijn tong bijten als ik wéér hetzelfde T-shirt voorbij zie komen. Maar ik houd mij toch in. Ach, ik weet dat het uiteindelijk beter is voor hem, ons en uiteindelijk ook voor mij om even niets te zeggen.
    4. Concessie fun! Door de gesprekken met manlief heeft hij inmiddels een eigen, zakelijke stijl ontwikkeld. Sinds enige tijd draagt hij polo’s die gemaakt zijn van T-shirt stof wanneer hij er netjes uit wilt zien. Dat past bij zijn liefde voor casual kleding maar door de kraag ziet het er toch nog even iets netter uit. Vanzelfsprekend heb ik hem hierbij een beetje geholpen door tijdens het winkelen te laten zien dat casual kleding echt niet altijd ‘ strak in pak’ hoeft te zijn. Inmiddels draagt hij ook af en toe een nette, leren schoen want ook die blijkt hij bij nader inzien toch te waarderen. Want ook dit type schoen kan heel lekker zitten. Tijdens de zomer word ik zelfs getrakteerd op een man met colbert. Zelf draag ik tijdens warmere periodes altijd een colbert als zomerjas en met het oog op ‘ lekker praktisch’ (met dank aan mij hangen er meerdere in zijn kast) doet hij nu hetzelfde.

 

danny-collage3
Kortom: respect, een goed gesprek en consessies doen zorgt voor wonderen. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen. Herken jij dit verhaal? Heb jij ook een partner die zich (bijna) nooit netjes kleed en hoe ga jij hiermee om?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge