Als tiener een zakelijke kledingstijl ontwikkelen

Toen ik vanochtend op kantoor aankwam trof ik voor de deur Leah aan. Zij is als stagiaire werkzaam bij Haerlems Bodem, één van de bedrijven in het pand waar mijn kantoor zit. Ze stond te wachten op de bedrijfsleider die onderweg was. Ik bood aan om in de tussentijd met mij mee naar binnen te gaan en in mijn kantoor even wat te drinken. Wat er volgde was een gesprek over het dragen van nette kleding en je overdressed voelen op jonge leeftijd. Want als tiener een zakelijke kledingstijl ontwikkelen: hoe ging dat eigenlijk bij haar?

 

Overdressed of creëer je de nieuwe standaard?

 

Antwerpse modewereld

Leah vertelde mij dat ze inmiddels in haar laatste studiejaar zit. Ze doet een opleiding op het gebied van media en redactie en heeft in de afgelopen jaren stages gelopen bij drie verschillende bedrijven. Eerst bij een groot Nederlands online magazine voor vrouwen, vervolgens bij een uitgeverij in België op het gebied van mode en nu bij een regionaal online magazine. Terwijl ze dit aan mij vertelde keek ik haar nog eens goed aan. Ze zag er netjes en representatief uit, maar wel op een eigen manier. Niet standaard. Ze droeg een wollen trui in een zachte, turquoise kleur waar de kraag van haar blouse bovenuit stak. De kraag was wit en afgewerkt met een rode rand. Daar onder droeg ze een spijkerbroek met rode schoenen. Haar lange, blonde lokken hingen over de iets wat te grote wollen trui heen. Ik was gefacineerd. Dit meisje was achttien jaar en zag er op haar eigen manier netjes uit. Maar ook weer niet ouwelijk of geforceerd. Ik vind het knap.

Ik complimenteerde haar over de kleding die ze droeg en al snel vertelde ze mij over haar tijd bij de uitgeverij in Antwerpen. Ze was destijds zeventien en ineens liep ze stage bij een bedrijf waar mensen bezig waren met kleding en had ze dagelijks te maken met de grootste adverteerders in de modewereld. Bedrijven met een miljardenomzet die bij deze uitgeverij wilden adverteren. Ze vond het heel leerzaam en maakte in korte tijd kennis met deze bijzondere wereld.

Overdressed of creëer je de nieuwe standaard?

Overdressed of creëer je de nieuwe standaard?

 

De nieuwe standaard

Met haar kleine studentenbudget had ze natuurlijk geen geld voor allemaal nieuwe kleding. Maar ze merkte dat ze er toch wel graag leuk uit wilde zien, zeker nu ze stage liep bij deze uitgeverij. Al snel ontdekte ze een tweedehands winkel in Antwerpen waar ze voor weinig geld mooie kleding kon vinden. En zo langzamerhand creëerden ze een eigen stijl én standaard. Ze leerde zichzelf namelijk om bewust netjes en representatief naar het werk te gaan. Eigenlijk gewoon omdat ze merkte hoe leuk ze het vond om zich zo te kleden.

Toen ze terug keerde in Nederland bleef zij zich ook zo kleden. Dit was haar standaard stijl geworden zei ze. Maar nu liep ze stage bij een regionaal online magazine waarbij mensen zich vooral casual kleden. Ik vroeg haar of ze het idee had dat ze overdressed was. Ze schudde haar hoofd. ”Nee, dit is zoals ik mij kleed.’ zei ze nonchalant. ‘Als ik echt een baaldag heb, dan kan ik in een joggingbroek komen. Ik weet dat dit gewoon kan. Maar ik doe het eigenlijk niet.”

 

Heel vanzelfsprekend

Inmiddels was haar leidinggevende gearriveerd en ging zij weer naar haar werkplek. De vanzelfsprekendheid waarmee ze sprak over haar kledingstijl en het feit dat ze zich graag netjes presenteerde liet me niet los. Zo jong en toch al zo bewust representatief en ook zo vol zelfvertrouwen. Ik kom het weinig tegen.

Overdressed of creëer je de nieuwe standaard?

Dit zette mij aan het denken. Hoe vaak heb ik wel niet mensen op kantoor horen spreken over het feit dat zij zich overdressed voelde. In een pak verschijnen op een vergadering waarbij niemand dat doet of een stropdas dragen tijdens een sollicitatiegesprek waarbij de leidinggevende in een T-shirt zit. Ja, het zijn situaties die we allemaal wel eens meemaken. We hebben het gevoel dat we overdressed zijn. Ik ken dit gevoel maar al te goed.

Maar als je goed nadenkt over de definitie van deze term, dan zal het gevoel al snel verdwijnen. Want wanneer ben je daadwerkelijk overdressed? Feitelijk alleen als er een duidelijke dresscode is. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf ‘smart casual’ voorschrijft als dresscode en jij komt in een zwart, driedelig pak. Maar wanneer gebeurt dit? Weinig, toch? In de meeste gevallen voelen we ons vooral overdressed. We zijn het niet echt. Want als je omgeving zich op een bepaalde manier kleedt, dan wil dit toch niet direct zeggen dat hun kledingstijl de dresscode is? Alleen met een dresscode kun je overdressed zijn. En dat begrijpt Leah heel goed…

 

Leah, bedankt voor het delen van jouw verhaal en visie op werkkleding. En bedankt dat ik dit ook mocht delen met mijn lezers. Ik vond het inspirerend en heb van het gesprek genoten.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge