Als vrouw een herenpak dragen; wat gebeurt er dan?

Een tijdje geleden wees een lezer mij op een interessant artikel. Ze stuurde een linkje door en ik las het vol aandacht. Het ging over een experiment waarbij een vrouw een maand lang een herenpak had gedragen. Super interessant! Want, wanneer wij als vrouw een herenpak dragen; wat gebeurt er dan?

Als vrouw een herenpak dragen; wat gebeurt er dan?

The F-word

Het artikel stond op de website van ‘The F-word’. Dit is een Engels online magazine met een feministische kijk op de wereld. Je kunt het artikel via onderstaande link lezen.

Wat er gebeurde

Het artikel is geschreven vanuit een vrouw die werkt in een grote stad en een baan heeft waarbij zij regelmatig tijdens conferenties moet spreken. Een maand lang droeg zij een herenpak. In deze periode waren er een aantal dingen die haar opvielen. De meest bijzondere heb ik hier onder samengevat:

  • Een herenpak heeft veel meer zakken dan gemiddelde dameskleding. Ze geeft aan dat zij tijdens het dragen van haar ‘normale’ kleding eigenlijk nooit zakken heeft en altijd gebruik moet maken van een handtas. En daar heeft ze een hekel aan. Zakken zijn gewoon veel handiger, zo geeft ze aan. Met een handtas moet je vaak lang zoeken. Een visitekaartje uit je binnenzak pakken staat dan ook stuk zelfverzekerder dan rommelen in een tas.
  • Je kunt een stropdas op verschillende manieren knopen. Ze dacht dat je een stropdas maar op één manier kon knopen maar al snel kwam ze er achter dat er talloze knopen bestaan. Mocht je hier meer over willen weten, ik heb in december nog een artikel geschreven over de verschillende soorten knopen.
  • Mannen combineren veel makkelijker kleuren met elkaar. Tijdens het experiment was haar opgevallen dat de mannen om haar heen allerlei items met elkaar combineren. Kleuren werden door elkaar gedragen en het leek er op dat eigenlijk gewoon alles oké was. Ze vertelt dat ze dit echt een groot verschil vond met vrouwenkleding, waar vaak wordt gesproken over allemaal regels rondom combinaties.
  • Herenschoenen vallen heel anders. Tijdens het experiment ging ze all-in en dus besloot ze ook herenschoenen te gaan dragen. Het viel haar meteen op dat de schoenen ruimer vallen, een dikkere zool hebben en ook nog eens veel lekkerder lopen.
  • Het wisselen van dagkleding naar avondkleding is relatief eenvoudig. Ze vertelt dat ze in de betreffende maand een bruiloft had en omdat het experiment echt alleen over werkkleding ging besloot ze haar dameskleding weer te gaan dragen. Ze koos voor een jurk. Daarbij viel haar meteen op dat het wisselen van dagkleding naar avondkleding bij heren een stuk makkelijker is. De heren kunnen voor de avond bijvoorbeeld hun stropdas afdoen en het colbert thuis laten, van overhemd wisselen en ze zijn klaar. Bij dameskleding is het vaak wel wat lastiger omdat er zoveel keuze is.

Aan het einde van de maand vertelt ze in het artikel ook hoe het is om weer dameskleding te dragen. Ze moest hier erg aan wennen. Ze vertelt dat haar voeten pijn deden door de hakken die ze weer ging dragen en dat haar BH knelde. Jawel, ze had die maand een tijdje ook geen BH gedragen.

Twee kanten

Ik vond dit een erg leerzaam artikel om te lezen. Zelf had ik er ook nog niet bij stilgestaan dat het wisselen van kleding en kleuren bijvoorbeeld veel makkelijker is als man. Leuk om te zien ook wat de verschillen zijn, maar soms vind ik het ook een beetje voor de hand liggend. Het artikel is gepubliceerd in een feministisch tijdschrift en dat lees je hier heel duidelijk in terug. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb ook zeker mijn feministische gedachten maar in dit artikel vind ik dat het soms een beetje doorslaat.

Zo vertelt ze dat ze merkt dat haar BH in haar lichaam drukt en dat dit niet fijn is. Tja, in dat geval denk ik meteen dat je waarschijnlijk de verkeerde BH draagt. Het heeft niet zozeer meteen te maken met het verschil tussen heren- en dameskleding. Bovendien geeft een BH steun op de plekken waar je dat als vrouw nodig hebt. Ook geeft ze aan dat haar hakken knellen en dat ze daardoor last krijg van haar voeten. Als ervaren hakkendraagster weet ik dat het afwisselen van schoenen van groot belang is wanneer je op hakken wilt lopen. Door af te wisselen in hakhoogten kun je veel makkelijker af en toe op hoge hakken lopen. In dit geval moet je lichaam er gewoon aan wennen, net zoals met een BH. Ze heeft een maand lang op heren schoenen gelopen.

Zou ik het durven?

Ik vond het wel een gaaf experiment en zou het zelf ook wel eens willen proberen. Het lijkt mij heel spannend maar ook weer leerzaam. Ik ben zelf een vrouw die dol is op dameskleding en juist daarom ben ik wel benieuwd hoe het mij zal vergaan in een herenpak. Het lastige is alleen dat mijn eigen man niet zoveel herenpakken heeft. Ik hoop dan maar dat ik er in één pas.

Zou jij het durven? Een maand lang in een herenpak lopen?

Groetjes,

Aileen

15 reacties

  1. Wat een leuke blog heb je geschreven!
    En ja, ik durf wel in mannenkleding te lopen. Sterker nog, heb het vroeger vaker gedaan. Een kostuum voor de muziekvereniging laten aanmeten door een kleermake die voornamelijk voor mannen naait wordt een pak dat meer de mannenmoderichting uit gaat.
    Een pak van mijn man dragen zal moelijk gaan. Hij is heel lang en ik ben niet zo groot 😉
    groetjes, Mariam

  2. Wat een tof en gewaagd experiment! Ik zou het zelf niet durven en ik heb nu ook een baan waarbij niemand een pak draagt. Het zou dus gewoon een beetje raar zijn :P.

  3. Leuk experiment maar wel jammer dat er niet gesproken wordt over het effect met betrekking tot de wijze waarop ze benaderd wordt en of er zich ander soortige kansen en mogelijkheden voordoen. Gezien de feministische insteek.

    Zo is er een experiment geweest in de recruitment business. Een man en een vrouw vervulden exact dezelfde functie. De man hielp de een na de ander aan het werk, de vrouw daarentegen kon adviezen geven wat ze wilde maar kreeg niet veel voor elkaar. Er werd nl niets van haar aangenomen.

    Een week lang wisselden man en vrouw van email account en werkten als voorheen. Het schokkende resultaat. Onder de mannennaam steeg het resultaat van de vrouw met 100 % en vise versa voor de man onder de vrouwennaam.

      • Tuurlijk snap ik helemaal, maar daardoor heeft het wel wat minder waarde naar mijn idee. En ja, dat was zeker een heftig om te lezen. Schokkend zelfs en eigenlijk heel erg.

  4. Leuk artikel!

    Ik denk dat het erg afhangt van het soort herenpak en je eigen lichaamsbouw. Heb je bijv. brede schouders en draag je een ‘slim fit’ pak, dan kan dat prima, en staat het echt goed.
    Het herenpak dat ik draag heeft zelfs een mooiere stof dan een duurder damespak uit dezelfde winkel dat ik ook heb gepast.

    Ik shop trouwens wel vaker op de herenafdeling (vooral voor shirts en truien).
    Annoesjka onlangs geplaatst…I’M A FEMINIST  WHAT’S YOUR SUPERPOWER?My Profile

  5. Geloof het of niet … maar bij de H&M. Zag het trouwens ook bij de WE, maar daar heb ik de pakken niet gepast.

    En, graag gedaan. Was erg benieuwd hoe je het artikel zou gebruiken.

  6. Ik draag regelmatig herenkleding. T-shirts (vrije tijd), jeans etc.
    Op mijn werk draag ik vaak colbertjes, de helft van mijn colbert collectie zijn heren jasjes.
    Meer bewegingsruimte en zakken zijn de grootste motivators om voor herenkleding te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge