Ambtenaren vinden een korte broek op kantoor oké

Want to read in English? Click here.

Binnenlands Bestuur, de carrière website voor ambtenaren, heeft onderzoek gedaan naar het dragen van korte broeken bij de overheid. Want ieder jaar barst de discussie over dit kledingstuk weer los. Maar hoe kijken de medewerkers bij de overheid hier tegenaan? En zit er een verschil tussen mannen en vrouwen?

Ambtenaren vinden een korte broek op kantoor okéFoto: Pixabay

Onderzoek

Om te onderzoeken hoe ambtenaren hier tegenaan kijken werd er een poll op de website van Binnenlands Bestuur geplaatst. In totaal brachten 372 mensen hun stem uit. Zo’n 46% van de mensen die hebben gereageerd is van mening dat een korte broek gewoon moet kunnen op het werk. Van deze groep is 23% van mening dat dit alleen kan wanneer er geen contact is met klanten.

Zo’n 44% van de ambtenaren vindt dat het dragen van een korte broek op het werk echt niet kan. Ten slotte is 10% van mening dat wanneer vrouwen het wel mogen, mannen het niet zouden mogen dragen.

Ambtenaren…

Toen ik deze onderzoeksresultaten las, moest ik meteen glimlachen. Ik heb zelf ruim vijf jaar bij een grote overheidsinstantie gewerkt en heb daar heel veel korte broeken voorbij zien komen. Nu werkte ik ook bij het uitvoerende deel van de organisatie. Ik zat tussen de techneuten en mensen die werkzaam waren op het gebied van flora en fauna. Tijdens de zomer zag ik geregeld deze mensen in een korte broek op het werk verschijnen. Maar aan de andere kant van het gebouw zaten de mensen die werkzaam waren op het gebied van beleid en politiek. Deze mensen waren weer veel formeler gekleed. Daar was een korte broek eerder een uitzondering dan een regel.

Ondanks ik sterke verschillen heb gezien tussen afdelingen, sta ik niet te kijken van de resultaten. Over het algemeen vind ik dat ambtenaren makkelijk omgaan met hun kleding. Ook tijdens het contact met andere overheden heb ik dit gemerkt.

Overheid versus commerciële organisaties

Het verschil werd ook altijd duidelijk wanneer we op de afdeling iemand vanuit een commerciële organisatie inhuurden. Deze mannen liepen vrijwel altijd in een pak en kwamen eigenlijk nooit in een korte broek op kantoor. De ingehuurde dames droegen meestal geen pak, maar ook zeker geen korte broek.

Mijn gevoel werd vorig jaar ook nog eens onderstreept door House of Einstein. Dit bedrijf onderzocht aan welke kleding mannen zich op de werkvloer het meeste irriteerden. En jawel, de korte broek stond op nummer drie. Dit bedrijf levert zelf kleding aan mannen en biedt commerciële bedrijven zoals McKinsey, Google en TomTom een speciaal kledingprogramma aan. Dat is natuurlijk een hele andere doelgroep dan de gemiddelde ambtenaar.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over ambtenaren met een korte broek. Moet het kunnen of vind je het niet gepast?

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge