Amerikaanse marine maakt vliegpak voor zwangere piloten

In 1974 nam de U.S. Navy voor het eerst een vrouwelijke piloot in dienst. En hoewel iedereen weet dat vrouwen zwanger kunnen worden en daardoor andere kleding nodig hebben, heeft de lancering hiervan lang geduurd. Maar nu, 47 jaar later, is het dan ook eindelijk tijd voor het een vliegpak voor zwangere piloten

Amerikaanse marine maakt vliegpak voor zwangere piloten
Nieuw vliegpak voor zwangere piloten | Foto: U.S. Navy, Stephen Hickok

Amerikaanse marine maakt vliegpak voor zwangere piloten

Het lijkt erop dat de U.S. Navy het voorbeeld heeft gevolgd van hun collega’s bij de U.S. Air Force. Zij zijn al jaren bezig om het beleid rondom zwangere medewerkers aan te passen. Vanaf 2019 mogen dames die in verwachting zijn zelf bepalen of ze wel of niet willen vliegen, iets wat tot op dat moment verboden was. In november 2020 maakte de U.S. Air Force tevens bekend bezig te zijn met werkkleding voor zwangere piloten. Deze kleding zit op dit moment nog in de testfase en de verwachting is dat deze eind 2021 gereed is voor productie.

Amerikaanse marine maakt vliegpak voor zwangere piloten
Vliegpak U.S. Air Force | Foto: U.S. Air Force, Brian Brackens

De U.S. Navy loopt wat dat betreft nog wel wat achter. Hoewel de zwangere dames een aangepast uniform krijgen, zullen de meesten op de grond blijven werken. Volgens de richtlijnen van de Amerikaanse marine zorgt zwangerschap automatisch voor een diskwalificatie wat betreft vliegtaken. Het is mogelijk om een ontheffing te krijgen, maar daar zijn ook weer regels aan verbonden. Naast de medische goedkeuring mag een zwangere piloot alleen vliegen met dubbele besturing en een (co-)piloot die geen medische beperkingen heeft.

De dames mogen niet vliegen met een schietstoel of krachtige vliegtuigen (meer dan 2G). Ook mogen zij niet aanwezig zijn in vliegtuigen die operaties aan boord uitvoeren of hoger vliegen dan 10.000 feet (ruim 3000 meter). En wanneer ze in hun derde trimester van hun zwangerschap zitten, dan is vliegen sowieso verboden. 

Verkeerde volgorde?

Wanneer ik kijk naar de regelgeving rondom zwangere piloten, dan lijkt het uniform iets te vroeg gelanceerd. Het zou handiger zijn om eerst het beleid te herzien. Kijk bijvoorbeeld naar de regels bij de U.S. Air Force. Zij zijn hier al jaren mee bezig en hebben er dus ervaring mee. Nu lijkt de lancering van het vliegpak bij de U.S. Navy eerder op symboolpolitiek. Om te doen alsof je het vliegen als zwangere vrouw makkelijker maakt. Terwijl de regels in praktijk dit juist tegenwerken. 

Maar goed, de eerste stap is gezet. Nu nog hopen dat het beleid ook wordt herzien zodat vrouwen meer rechten krijgen over hun eigen lichaam en zwangerschap. Dat zal eens tijd worden…

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge