Arts schrijft naam op operatiekapje en gaat viraal

Wanneer je tenminste een keer bent geopereerd, dan herken je de situatie vast wel. Je ligt op een hoog bed met wieltjes eronder. Een arts stelt zich voor en draagt een operatiekapje op zijn hoofd. Hij of zij zegt een naam, die je door alle spanning weer vergeet. Kun jij je voorstellen hoe dat voor een dokter is wanneer hij jou vervolgens aan het opereren is en in een ruimte staat met tien mensen? En dan heeft hij iets nodig. Hoe heette die ene assistent nu ook alweer?

Arts schrijft naam op operatiekapje en gaat viraal
Foto: Pixabay

Arts schrijft naam op operatiekapje en gaat viraal

De uit Sydney afkomstige Rob Hackett, een anesthesist en tevens organisator van de non-profitorganisatie The PatientSafe Network, zag hoe dit voor een slechte communicatie zorgde. Zowel bij artsen onderling als tussen de artsen en de patiënten. Tijdens een interview vertelt hij dat 75% van alle artsen waar hij tijdens het werk langsloopt de naam niet van kent. Het ziekenhuis is gewoon groot en er werken veel mensen.

”Laatst was ik in een operatiekamer met twintig mensen en twijfelde ik of ik wel om een paar handschoenen moest vragen. Ik vond het gênant dat ik de naam van iemand niet kende. Daarom wees ik naar iemand, maar diegene die zich aangesproken voelde was niet de persoon aan wie ik het wilde vragen. Die stond erachter.”

Kortom: het niet kennen van de namen zorgt voor gênante situaties. Het is überhaupt al lastig om iemand te herkennen, aangezien men vrijwel allemaal dezelfde operatiekleding draagt. Daarom besloot Hackett zijn naam én functie op zijn operatiekapje, dat hij op zijn hoofd draagt, te schrijven. Zo kon iedereen hem meteen bij zijn naam aanspreken en wisten ze ook nog waarvoor ze hem konden aanspreken. Om te zorgen dat het goed leesbaar was besloot hij de tekst op zijn operatiekap te laten drukken.

 

#TheatreCapChallenge

Zijn actie werd niet door iedereen gewaardeerd. Mensen vonden het onprofessioneel staan. Ook kreeg hij vaak de opmerking dat hij namen gewoon moest kunnen onthouden na de eerste kennismaking. Toch bleek hij niet de enige te zijn die het nut inzag van het vermelden van naam en functie op de operatiekap. Langzamerhand gingen wereldwijd meer artsen het doen. Vervolgens ontstond er eind 2017 een hashtag op Twitter: #TheatreCapChallenge. Steeds meer artsen plaatsten selfies waarbij ze lieten zien dat ook zij hun namen op hun operatiekapjes schreven.

Naam op operatiekapje officieel ingevoerd

Inmiddels zijn er in Engeland zelfs ziekenhuizen die de kapjes officieel hebben ingevoerd. De medewerkers krijgen gewoon standaard een operatiekapje waar hun naam op staat.

In Nederland was het Marlies Schijven, arts aan het Universitair Medisch Centrum van Amsterdam, die samen met haar collega’s een foto plaatste op Twitter waarop de beschreven kapjes te zien waren.

Nog meer pluspunten aan operatiekapje

Hackett heeft verteld dat er inmiddels zelfs een onderzoek is gedaan in Engeland naar de consequenties van het dragen van de beschreven operatiekapjes. Daaruit is gebleken dat in werkomgevingen waarbij deze worden gedragen, de namen van artsen in 85% van de gevallen worden herhaald na de eerste kennismaking. Wanneer de namen en functies niet op de kapjes staan, dan wordt de naam in 42% van de gevallen genoemd na de kennismaking.

Een bijkomend voordeel van het laten bedrukken van de katoenen kapjes is dat deze kunnen worden gewassen en opnieuw gebruikt. Dat is een stuk beter voor het milieu dan alle plastic kapjes die telkens weer in de vuilnisbak belanden. Er zijn aan de andere ook tegenstanders zijn die zeggen dat wegwerpkapjes beter zijn vanuit hygiënisch oogpunt.

Hoe dan ook, ik vind het een enorm goed initiatief. Goede communicatie wordt heel vaak onderschat en zeker wanneer het gaat om leven of dood, dan is dit essentieel. Ik hoop dan ook dat nog meer artsen dit gaan doen en het langzamerhand overal doorgevoerd gaat worden.

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge