Ask Aileen – Autoriteit uitstralen met je uiterlijk

Het is vrijdag en vandaag behandel ik weer eens een lezersvraag. Dit keer van een dame die binnenkort een nieuwe functie krijgt en twijfelt over wat ze het beste kan aantrekken. Ze wil er netjes uitzien, maar voorkomen dat mensen haar aanzien voor een secretaresse. Tijd voor Ask Aileen – Autoriteit uitstralen met je uiterlijk.

Ask Aileen - Autoriteit uitstralen met je uiterlijk

 

Vraag

Beste Aileen,

Ik ga per september werken voor ons bestuur als beleidsondersteuner. Daarvoor moet ik dus iets minder casual voor de dag komen dan normaal. Maar ik wil er ook niet uitzien als een secretaresse. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik wil wel iets meer autoriteit uitstralen zegmaar om een bepaalde grens te bewaken. Heb je daar toevallig tips voor? En.. haar los of vast? 

Anoniem

 

Antwoord

Gefeliciteerd met je nieuwe baan en bedankt voor je vraag. Het eerste wat mij opvalt aan je verhaal is dat je aangeeft dat je er niet uit wilt zien als een secretaresse door jezelf minder casual te kleden. Dat zegt veel over de omgeving waarin je werkt. Zijn de secretaresses zo formeel gekleed? En zo ja, is daar een reden voor? Het is goed om hier van te voren bij stil te staan. Zo blijf je gefocust op wat je precies wilt uitstralen.

Om jezelf te inspireren kun je van te voren eens gaan kijken naar wat de andere beleidsondersteuners dragen. Is er misschien iets wat hen onderscheid van de secretaresses wanneer het gaat om het uiterlijk? Ga bijvoorbeeld een keer in de pauze kijken naar de beleidsondersteuners in de kantine. Of bij de koffieautomaat. Zo krijg je een beeld van wat ze dragen en of er een bepaalde herkenbare stijl is.

Daarnaast is het uitstralen van autoriteit grotendeels afhankelijk van hoe jij je voelt. Ik raad je aan om de kleding te zoeken waarvan jij vindt dat het je goed staat. Het klinkt misschien cliché, maar als je weet dat je er representatief uitziet, dan zorgt dat automatisch voor een zelfverzekerde uitstraling. En met een zelfverzekerde houding creëer je direct al meer een autoritaire uitstraling.

 

Styling advies

Qua haardracht raad ik je aan om je haren klassiek op te steken. Combineer bijvoorbeeld een knot (check het artikel over de knotjes of de french twist) met een paar kleine, subtiele oorbellen. Wat betreft kleding raad ik je aan om geen of weinig pasteltinten en felle kleuren te dragen. Pasteltinten kunnen je extra ‘aaibaar’ maken, bijna schattig. En felle kleuren zorgen snel voor een agressief of (te) jeugdige uitstraling.

Maar dit zijn adviezen die puur gericht zijn op styling. Probeer vooral dichtbij jezelf te blijven en op zoek te gaan naar items waar jij jezelf mooi in voelt. Draag bijvoorbeeld de eerste paar weken iedere dag één van je favoriete kledingstukken. Maak daarmee verschillende combinaties en kijk wat dit met jouw gevoel van zelfvertrouwen doet. Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat bepaalde pumps mij een heel goed, zelfverzekerd gevoel kunnen geven. Kijk eens of jij ook dat soort schoenen in de kast hebt staan. Het lijkt een klein detail, maar het kan je enorm helpen wanneer je wat meer autoriteit wilt uitstralen.

Ik hoop dat ik je met dit antwoord heb geholpen en wens je veel plezier met je nieuwe baan.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge