Ask Aileen – wat draagt een autoschade expert?

Het is vrijdag en dus beantwoord ik weer een nieuwe vraag van een Prettybusiness lezer. Recent kreeg ik een berichtje van een man die binnenkort een nieuwe functie op zijn werk zou gaan bekleden. Geen makkelijke vraag, maar door in gesprek te gaan heb ik hem uiteindelijk toch advies kunnen geven. Dit keer neem ik jullie mee in het gesprek en laat ik zien hoe ik hem met verschillende adviezen heb geholpen. En met succes! Welkom bij ‘Ask Aileen – wat draagt een autoschade expert?’.

 

 

Ask Aileen - wat draagt een autoschade expert?

 

De casus

Anoniem: Ik werk bij een autoschadebedrijf en ik moet binnenkort de straat op, om klanten te trekken. Dus nu was het idee om schadeauto’s te zoeken en die eigenaren daarvan aan te spreken en te informeren over ons. Het is dus de bedoeling dat ik er zeer netjes gekleed moet gaan om professioneel over te komen. Het is een groot bedrijf en ik heb eigenlijk geen idee wat ik moet aantrekken. Een blouse met een spijkerbroek vonden ze te eenvoudig. Een spijkerbroek is dus not done…

Aileen: Heb je ook gesproken over het dragen van een pak? Dat wordt namelijk bij veel autodealers gedragen. Of zou dit te netjes zijn? Een alternatief is om een pantalon met een overhemd en nette schoenen te dragen. Zeker in de zomer is dat heel goed te doen als het wat warmer weer is.

Anoniem: Ja, ik dacht zelf ook aan een pak. Volgens mij is dat ook wel een beetje waar het op neer gaat komen…

Aileen: Het lijkt mij in ieder geval goed als je er een gesprek over gaat voeren. Als je iets draagt wat ze niet oké vinden dan zorgt dat weer voor discussie achteraf. Vraag bijvoorbeeld wat ze het allerbelangrijkste vinden. Moet er bijvoorbeeld een logo op staan of moet je een bepaalde kleur dragen?

Anoniem: De kleur maakt niet zo heel veel uit. Ik moet er professioneel uitzien, als een echte schade expert. Maar een beetje kleur moet toch wel kunnen.

 

Kijken naar de concurrent

Aileen: Maar hoe ziet een schade expert er uit?

Anoniem: Hmmm… goede vraag.

Aileen: Daarom 😉

Anoniem: Een beetje hetzelfde als een verkoper bij een dealer eigenlijk.

Aileen: Je kunt ook altijd even Googlen en kijken naar foto’s van de concurrenten. Wat dragen deze mensen?

Anoniem: Ja, de meesten zijn dus gewoon strak in pak. Bij ons op de zaak ook heel veel, alleen draag ik het zelf nooit. Maar ik denk dat ik er echt aan moet geloven.

 

Een vergoeding?

Aileen: Naar mijn weten dragen ze altijd een pak, maar het is wel handig om het van te voren te bespreken met je leidinggevende. Zeggen wat jouw idee is, dan hoor je het vanzelf als het niet oké is. Als je in een pak moet lopen, vraag dan ook meteen of ze daar een vergoeding voor bieden.

Anoniem: Een vergoeding?

Aileen: Dat is niet standaard omdat je een pak in theorie ook in je vrije tijd zou kunnen dragen. Maar als er bijvoorbeeld een logo op staan dan moeten ze het sowieso betalen. En anders zou je bijvoorbeeld om een maandelijkse of een eenmalige vergoeding kunnen vragen. Zeker omdat jij het in je privé leven niet zo snel zal dragen.

Anoniem: Ah, op die manier. Een logo zal er niet op staan. Het moet er netjes uitzien maar voor de rest mag ik het gelukkig zelf kiezen. Ook de kleur bijvoorbeeld. Het enige wat ik heb meegekregen is dat het er professioneel en netjes uit moet zien. Niet te begrafenisachtig of alsof ik naar een bruiloft ga. Gewoon zakelijk en leuk.

 

Tips!

Aileen: Ik zal je even wat linkjes sturen zodat je wat ideeën kunt opdoen over pakken. Je kunt het artikel over mannen in pak, over waarom solliciteren in een pak geen garantie is voor een nette uitstraling en de voordelen van een pak het beste even lezen. Voor wat informatie over kleuren raad ik je aan om het artikel over communiceren in kleur te lezen.

Anoniem: Ah, super. Toppie hoor! Ik lees hier dat blauw professionaliteit uitstraalt. Ik denk aan een zwart pak met een klein streepje er op of zo iets. Een witte blouse en een mooie lichtblauwe das erbij. Met een bruine riem en bruine schoenen?

Aileen: Het zijn wel veel kleuren en prints bij elkaar. Ik zou eerder voor een effen pak gaan, dat kun je makkelijker combineren. En beter zwarte schoenen en dito riem, daar passen alle kleuren overhemden ook bij.

Anoniem: Een witte blouse met een blauwe das vind ik in ieder geval wel leuk. Ik ga wel even kijken hier en daar.

Aileen: Naar de invloed van kleuren bij dassen is trouwens ook onderzoek gedaan. Dat kun je hier lezen.

 

Tenslotte 

Na ons gesprek ontving ik van hem een bericht over het feit dat hij een gesprek had gehad met zijn leidinggevende. Daarin was aangegeven dat een pak met een stropdas werd gewaardeerd. Kort daarna ontving ik een foto van zijn nieuwe pak: mooi grijs met een prachtige blauwe stropdas. Super leuk om te zien!

Heb jij ook een vraag of dilemma? Stel deze via contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘ Ask Aileen’. Vergeet niet erbij te vermelden of je anoniem of met je eigen naam in het artikel wil komen te staan.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge