Ask Aileen: dresscode bij de rechtbank

Regelmatig ontvang ik privéberichten van lezers met vragen over werkkleding. Vaak zijn de vragen kort en kan ik ze op die manier snel beantwoorden. Maar recent ontving ik een vraag van lezeres Eveline over de dresscode bij de rechtbank. Deze heeft iets meer tekst en uitleg nodig. Vandaag behandel ik haar vraag in een Ask Aileen-artikel. Hopelijk kan ik op deze manier hier meer mensen mee helpen.

Ask Aileen: dresscode bij de rechtbank

 

Vraag

Ask Aileen: dresscode bij de rechtbank

 

Antwoord

Beste Eveline,

Dankjewel voor je vraag. En natuurlijk gefeliciteerd met je nieuwe baan! Je snijdt hier ook meteen een interessant onderwerp aan. Want zoals ik al aangaf, en jij ook weet, draag je als griffier een toga tijdens rechtszittingen. Hier zijn strikte regels aan verbonden. Mocht je deze nog even willen nalezen, dan kun je dat doen op de online wettenbank.

Buiten de rechtszaal zijn er geen strikte, formele regels bekend. Zoals ik al eerder heb geschreven, heeft iedere organisatie wel ongeschreven regels. Deze zijn gekoppeld aan onder meer de doelen en het imago dat men nastreeft of al heeft.

 

Doel

Wat betreft het doel van de rechtspraak is deze vrij duidelijk: het onpartijdig en onafhankelijk beslissen in geschillen tussen particulieren, organisaties en bestuursorganen. Dat is ook de reden dat je tijdens rechtszittingen een toga moet dragen. Op die manier straal je onpartijdigheid uit. Naast deze toga mag je ook geen kleding of accessoires dragen die gekoppeld zijn aan een bepaalde religie. Nu zijn er in het verleden nog wel eens meningsverschillen geweest tussen de Rechtspraak en het College voor de Rechten van de Mens over de vraag of je op die manier wel of niet een bevolkingsgroep uitsluit die de ambitie heeft om bijvoorbeeld griffier te worden. Tot op heden heeft de Rechtspraak vastgehouden aan het feit dat de griffier geen uiterlijke kenmerken mag dragen die samenhangen met een bepaalde levensovertuiging.

Ondanks de uiting van een levensovertuiging in bovenstaande discussie samenhangt met de toga, raad ik je aan om buiten de rechtszaal hier ook rekening mee te houden. Wanneer je bijvoorbeeld contact hebt met externe partijen, is dit wel verstandig. Zeker wanneer je er net gaat werken en nog niet echt kunt inschatten of je werkgever hier soepel mee omgaat. Mocht je toch graag een kruisje willen dragen, dan kun je dat bijvoorbeeld onder je blouse doen. Op die manier draag je hem bij je, maar is deze niet zichtbaar.

 

Imago

Wat betreft het imago van de rechtbank, hangt deze sterk samen met het doel. Onafhankelijk en onpartijdig dus. Tenminste, dat is het imago dat deze organisatie graag wil hebben. Als je hier strikt mee omgaat, dan zou je ook geen kleding met grote logo’s, merknamen of andere teksten moeten dragen. Ik wil niet direct zeggen dat dit keiharde no go’s zijn, maar ik vind het wel verstandig om hier rekening mee te houden. Ondanks dat deze regel niet zo wettelijk is vastgelegd als het dragen van religieuze uitingen, gaat het hierbij wel om het uiten van een specifieke voorkeur.

 

Jouw rechten

In de tekst hier boven ben ik vooral ingegaan op de regels, het doel en imago van de rechtbank. Maar jij hebt natuurlijk net zo goed rechten. In de rechtszaal moet je een toga dagen en zijn daar specifieke eisen aan verbonden, maar daar buiten ben je ‘gewoon’ een werknemer. En heb je dus te maken met een ‘gewone’ werkgever. Tenzij er in je contract specifieke kledingeisen staan opgenomen, ben jij vrij om te dragen wat je wilt. Dus heb jij net zoals iedereen het recht om een bepaalde religie of levensovertuiging te uiten door middel van bijvoorbeeld een ketting met een kruisje. Ook een jurk met een print zou je gewoon moeten kunnen dragen als jij je daar prettig in voelt.

Dit is natuurlijk een juridisch verhaal. Wanneer je mij vraagt naar mijn persoonlijke advies, dan raad ik je aan om jezelf netjes en representatief te kleden. Denk aan de stijlen zakelijk of business-casual. Twijfel je over je kleding, ga dan in de eerste instantie voor de veiligere weg. Hoe langer je er werkt, hoe beter een beeld je krijgt van wat je wel en niet kunt dragen. En vergeet ook niet je collega’s. Niets is zo waardevol als het advies van nieuwe collega’s wanneer je net ergens begint met werken.

Veel succes!

 

Groetjes,

Aileen

 

P.s: Mocht je meer willen lezen over de juridische kant van kleding en kledingvoorschriften in juridische omgevingen, dan kun je de artikelen lezen die ik samen met juriste Kim Hendriks van Hendriks-meesteradvies heb geschreven. Het advies dat ik in dit artikel heb gegeven is tevens in samenspraak met haar tot stand gekomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge