Ask Aileen – solliciteren met of zonder baard

Het is weer tijd voor een nieuwe Ask Aileen. Het valt mij op dat ik de laatste tijd ook steeds vaker vragen krijg van mannen. Super leuk! Heren, blijf dat ook vooral doen. Dit keer kreeg ik, net zoals de vorige keer, ook een vraag van een man. Hij was bezig met solliciteren en had een vraag over zijn baard. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Ask Aileen - solliciteren met of zonder baard

 

Vraag

Hey Aileen!

Ik heb een mode vraag aan je. Ik heb op dit moment mijn baard laten staan en houd hem bij door te trimmen. Maar wat kan ik nu het beste doen als ik ga solliciteren? Het gaat om een project manager functie in de maritieme sector (zeevaart). Ik draag tijdens een sollicitatiegesprek altijd een net pak en een stropdas.

Groetjes,

Kevin G.

 

Antwoord 

Hey Kevin,

Dankjewel voor je vraag. Het wel of niet dragen van een baard is en blijft een lastig thema. Zeker omdat de baard de afgelopen jaren echt weer een trend is geworden. Steeds meer mannen dragen een baard op een nette manier door deze goed bij te houden en te verzorgen. Zeker wanneer je een pak en een stropdas draagt kun je er met een getrimde baard heel representatief uitzien. Uit een onderzoek van LinkedIn bleek zelfs dat mannen met een baard eerder werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan wanneer ze dit niet droegen. Wil je weten hoe je er verzorgd uit kunt zien met een baard en in een pak en wil je bijvoorbeeld een beetje inspiratie opdoen, dan raad ik je aan om het artikel over Mr. Erbil te lezen.

Aan de andere kant zijn er nog genoeg mensen die een baard echt niet vinden kunnen op het werk. Wil je zeker weten dat je een nette uitstraling hebt, dan raad ik je aan om toch je baard voor het gesprek er toch af te scheren. Want zonder baard weet je in ieder geval zeker dat je er netjes uitziet.

 

Groetjes,

Aileen

 

 

Eén reactie

  1. Lange baarden zijn badass. Er is onlangs (zoals hierboven wordt aangehaald) zelfs onderzoek geweest n.a.v. van deze vraag, wat blijkt: men is eerder geneigd om iemand met een baard uit te nodigen voor een gesprek. Daarnaast, waarom zou je überhaupt willen werken voor een “stuck up” bedrijf waar je jezelf niet mag zijn? Ik vind het net zo’n onnozele statement als “Aileen moet afvallen om haar kansen te vergroten op de banenmarkt, wat een BS”. Als het een probleem is zoek je toch Verder?

    PS – in de IT sector draait het (gelukkig) om je skills en niet om je uiterlijk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge