Baard op het werk

Baarden: je kunt er tegenwoordig niet omheen. Je ziet ze overal; kranten, tijdschriften en het feit dat ze zelfs op de catwalk voorbij komen is het bewijs dat ze hot zijn. Afhankelijk van het type baard en man kan het erg leuk staan. Maar wat als je baas er niet zo blij mee is? Of als je het graag wilt dragen maar twijfelt over je representativiteit? Een baard dragen op het werk is nu eenmaal niet zo makkelijk….

 

Kan je baas het je verbieden?

Zoals ik al eerder in een artikel over kledingvoorschriften schreef zou je baas zaken kunnen verbieden. Wat er precies verboden mag worden hangt af van de aard van je beroep in combinatie met de rechten voor individuele vrijheid. Zo zou je baas bijvoorbeeld een baard mogen verbieden op basis van hygiëne. Naast deze praktische kant zou het ook mogen wanneer het uiterlijk voor jouw beroep van groot belang is.

In een uiterste geval zou je baas ook een baard kunnen verbieden op basis van herkenbaarheid. Een royale baard kan iemand immers onherkenbaar maken en in sommige beroepen kan dit een probleem zijn. In dat geval zou je een baard onder dezelfde categorie kunnen scharen als de boerka, zoals 2 jaar geleden ook al over werd gesproken. En ja, laten we eerlijk zijn. Het is wat overdreven om een baard te vergelijken met een boerka maar juridisch gezien zou je het zo kunnen interpreteren.

 

Baard verbod voor voetballers

Dat het verbieden van een baard niet altijd een juridische reden hoeft te hebben bewijst de voorzitter van de Turkse voetbalclub Gençlerbirligi. In november 2014 zei Ilhan Cavcav dat het volgens hem verplicht zou moeten zijn voor voetballers om hun baard te scheren. Als reden gaf hij aan dat voetballers een voorbeeld functie hebben voor de jeugd en met een baard er uit zien alsof ze op een imamschool zitten.  De €9.000 die hij er als boete aan koppelde viel niet in goede aarde. Er ontstond veel ophef en Cavcav krabbelde al snel terug door te zeggen dat het uitdelen van boetes wat overdreven was.

 

Baard: do’s en dont’s

Stel, je kiest er voor om een baard te gaan dragen. Dus ook op het werk. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En hoe zorg je ervoor dat je baard er netjes en verzorgd uit ziet? Hier volgen enkele tips:

Do’s

  • Investeer in goede producten om je baard goed te onderhouden. Ga bijvoorbeeld naar een speciaalzaak of een luxe drogisterij en laat je adviseren. In dit soort winkels zijn de prijzen vaak hoger maar het advies is net zo belangrijk en zorgt ervoor dat jij de goede keuzes kan maken.
  • Heb je een lange baard? Maak je baard dan niet alleen schoon met shampoo maar gebruik ook conditioner. Dit zorgt ervoor dat je baard zacht blijft en je hem makkelijk kunt kammen. Als je baard lang wordt kun je het beste langs een barbier gaan om hem te laten knippen. Een barbier is gespecialiseerd en het scheren en knippen van baarden en kan je er alles over vertellen.
  • Heb je een korte baard? Dan is het verzorgen van de haren minder belangrijk. Vaak trim je de baard een paar keer per week en blijven de haren minder lang staan als bij een lange baard. Maar dit betekend niet dat je er niets aan hoeft te doen. De huid wordt vaak sneller geïrriteerd door het trimmen en heeft net zoals bij het scheren verzorging nodig. Maak de huid dus goed schoon met een face wash en verzorg het daarna met een crème.

 

Dont’s

  • Heb je een onregelmatige baardgroei waarbij sommige plekken wel behaard zijn en andere niet? Draag dan liever geen baard. Een onregelmatige baard ziet er rommelig en daardoor snel onverzorgd uit. Het lijkt dan alsof je bent ‘vergeten’ om je baard te scheren in plaats van dat de baard bij je gezicht past.
  • Ook mannen met een geïrriteerde huid raad ik af om een baard te laten staan. De huid kan simpelweg minder goed ademen als de haren op erg lang zijn. Zeker een huid die gevoelig is voor puistjes heeft dit erg nodig. Wil je toch graag een baard? Kies er dan voor om een korte baard te laten staan. Als de haren maximaal zo’n 1 tot 1,5 cm lang zijn dan heeft de huid nog wel een beetje adem ruimte.

 

Mijn advies

Als je twijfelt of een baard wel of niet gepast is op jouw werk dan kun je het beste naar de collega’s om je heen kijken. Dragen die een baard? Zo ja, hoe lang is deze baard? De lengte is belangrijk, zeker wanneer je er verzorgd uit wilt zien. Eigenlijk is het net zoals lang haren bij dames: hoe langer het haar, hoe sneller het er onverzorgd uit ziet. Als je discussies wilt voorkomen dan kun je er het beste voor kiezen om de baard niet langer te laten groeien dan de collega’s om je heen. Heb je een collega met een enorme baard en zegt de leidinggevende hier niets van? Dan zou je in principe redelijk je gang kunnen gaan, mits het er verzorgd uit ziet.

Maar het belangrijkste is eigenlijk dat je er van te voren over nadenkt wat je uitstraalt met een baard. Dit hangt niet alleen af  van de lengte maar ook van je gezicht, de kleur van je baard en je kleding. Een donkere baard dat wordt gedragen door een man in pak heeft een heel andere uitstraling dan wanneer de man kiest voor een vaal T-shirt en een spijkerbroek.

Wat vinden jullie? En baard op het werk: hot or not?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Gebruik nooit normale shampoo en conditioner voor je baard! Informeer jezelf, vraag bijvoorbeeld iemand met een verzorgde (lange) baard voor tips…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge