”Bedrijfskleding bestellen kan zoveel sneller en goedkoper”

Want to read in English? Click here.

We leven in een tijd waarin steeds meer geautomatiseerd wordt. En zo ook het bestellen van je bedrijfskleding. Want wie tegenwoordig zijn bedrijfskleding door middel van een mailtje bij zijn manager bestelt, zal steeds meer tot een minderheid gaan behoren.

Ron Wessels zag tien jaar geleden hoe software en bedrijfskleding steeds beter samengingen en bedacht een bestelsysteem. Inmiddels maken de politie en brandweer gebruik van dit systeem, maar ook buiten de landsgrenzen maken steeds meer partijen kennis met Ecmanage. Ik sprak Ron Wessels en Anouk Bel over het zien van kansen, het opbouwen van een bedrijf en de toekomst van het bestellen van bedrijfskleding. 

''Bedrijfskleding bestellen kan zoveel sneller en goedkoper''
Links: Ron Wessels | Rechts: Anouk Bel

Ron, hoe ben je ooit op het idee gekomen om dit softwaresysteem op te zetten?

”Ik ben hier tien jaar geleden mee begonnen. Ik werkte al lange tijd in de bedrijfskleding branche en zag dat er steeds meer behoefte was aan een systeem om deze kleding te bestellen. Destijds hadden alleen PostNL en de NS speciale software hiervoor. Maar steeds meer bedrijven, ook kleinere partijen, wilden dit ook. De ouderwetse manier van kleding bestellen kost namelijk best veel tijd en geld. Er zijn veel verborgen kosten.”

 

Hoe bedoel je dat het veel geld en tijd kost?

”Vroeger was het zo dat, wanneer je als medewerker bedrijfskleding nodig had, je een formulier inleverde bij je leidinggevende. Of je stuurde een mail waarin je aangaf wat je nodig had.

Wanneer die kleding was besteld, dan moest de medewerker naar een bepaalde locatie om het kledingstuk te passen. Meestal moest daar ook weer iemand bij zijn van de betreffende locatie. Even een praatje, een bakje koffie. Je ziet het al voor je. Dat hele proces kost heel veel tijd en dus geld. En het gaat ook vaak mis omdat er zoveel mensen en processen bij betrokken zijn. Terwijl het veel simpeler kan.”

 

En toen ontstond het idee van Ecmanage?

”Ja, steeds meer bedrijven zagen mogelijkheden op dit gebied maar hadden zelf de kennis, kunde en het geld niet om zo’n systeem te maken. Toen zijn we gaan samenwerken met OIS uit Rijswijk. Samen zorgen we nog steeds voor een doorontwikkeling van Ecmanage.

Vervolgens zijn we ons gaan certificeren voor verschillende normen op het gebied van informatiebeveiliging. Ecmanage is inmiddels ISO27001 en NEN7510 gecertificeerd. Hoewel privacy destijds nog niet zo’n belangrijk thema was, wisten we dat de bescherming van persoonsgegevens in dit soort systemen essentieel is. Bovendien wilden we het in één keer goed doen. Daarom huren we ook iedere twee jaar KPMG in om een pentest te doen. Zij gaan kijken of ze kunnen inbreken in het systeem. Tot nu toe is dat allemaal goed gegaan.”

 

En hoe werkt Ecmanage dan precies?

”Het is één systeem waarmee je alle bedrijfskleding, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel gereedschappen kunt bestellen. Wanneer je als bedrijf dit aanschaft, dan kan iedere medewerker zelf zijn of haar kleding bestellen. Diegene ziet tijdens dit proces alleen de kleding die voor die functie, dienstverband, afdeling en geslacht geschikt is. De bestelling komt dan binnen bij het bedrijf dat de kleding levert.

Ondertussen kunnen managers inzien hoeveel mensen binnen de afdeling kleding hebben besteld, wanneer, wat de kosten zijn en eventueel een bestelling goedkeuren. Het is ook mogelijk om kleding te retourneren, of in te leveren wanneer een medewerker bijvoorbeeld uit dienst gaat.

Het systeem wordt met name aangeschaft door bedrijfskleding bedrijven en technische groothandelaren om hun klanten te ontzorgen. Wiltec heeft bijvoorbeeld jaren geleden ook Ecmanage aangeschaft. Zij gebruiken het systeem waardoor het voor hun klanten makkelijker is om kleding te bestellen.”

 

Partijen zoals de politie en brandweer gebruiken ook dit systeem. Is het niet heel veel werk om het systeem aan te passen wanneer er nieuwe bedrijfskleding is?

”Wanneer bedrijven het systeem aanschaffen, dan kunnen ze dit zo inrichten zoals ze dat zelf willen. Ze kunnen de kleding erin zetten die ze dragen, ongeacht welke kleding dit is. Het is begonnen met een systeem voor bedrijfskleding maar je kunt het eigenlijk voor heel veel andere spullen ook gebruiken. De technische groothandelaren maakt hier bijvoorbeeld ook gebruik van. 

Ook qua talen zijn er meerdere opties. We hebben bijvoorbeeld G4S als klant, dit is het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld. Zij zitten in ruim 100 landen en hebben zo’n 610.000 medewerkers. Daarvan dragen 450.000 mensen bedrijfskleding. Maar afgezien van de taal is het sowieso ons doel om het zo simpel mogelijk te maken. 

 

Hoe denk jij dat de toekomst van software systemen voor bedrijfskleding eruit gaat zien?

”We gaan naar een tijd toe waarin niemand meer via een e-mailtje zijn of haar werkkleding bestelt. Ook scholen in Engeland waarbij de kinderen een uniform dragen, maken steeds vaker gebruik van een dergelijk bestelsysteem. 

Daarnaast zal het digitaal opmeten van maten ook steeds populairder worden. We zien dat er nu al veel bedrijven in het buitenland zijn die dit soort systemen voor de modebranche aanbieden. Het is voor een webshop natuurlijk ideaal als klanten hun maat digitaal kunnen opmeten. Wij blijven het systeem natuurlijk doorontwikkelen, dus wij zullen dit op termijn ook gaan aanbieden. Maar dan moet er wel een goed systeem zijn, inclusief bijbehorende certificering. Want die is er op dit moment nog niet. 

Daarnaast zijn we bezig met een wasserij module en de mogelijkheid om gereedschap te keuren door middel van ons systeem. Er is zoveel mogelijk wat ons het leven makkelijker kan maken. We kijken enorm uit naar de nieuwe ontwikkelingen.”

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Ecmanage. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge