Belastingdienst schrapt logoregel voor bedrijfskleding beveiligers

Iedere zondagavond lig ik standaard op de bank mijn Google-meldingen te lezen. Het is voor mij één van de manieren om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom werk- en bedrijfskleding. En zo stuitte ik recent ineens op een bericht over het feit dat de regels voor logo’s in de beveiligingsbranche gaan veranderen. Het klinkt nu waarschijnlijk als iets kleins, maar deze verandering kan nogal wat gevolgen hebben. Ook in andere branches. Ik ben erin gedoken…

Belastingdienst schrapt logoregel voor bedrijfskleding beveiligers
Foto: Pixabay

 

70 vierkante centimeter

Voordat ik inga op de logo’s die zijn bevestigd op beveiligerskleding, zal ik eerst even kort iets toelichten over het gebruik hiervan. 

Wanneer je in Nederland de kosten van je werkkleding zakelijk wilt kunnen aftrekken van de Belastingdienst, dan moet de kleding aan een aantal regels voldoen. Mocht je de details willen weten, deze heb ik eerder in een artikel omschreven. Voor nu focus ik mij even op de regel rondom logo’s en bedrijfsnamen. 

Om als bedrijf de aanschaf van deze kleding te kunnen afschrijven als bedrijfskosten moet je voldoen aan de 70 vierkante centimeter regel. Dit houdt in dat een logo of de bedrijfsnaam die op de kleding staat in totaal een oppervlakte moet hebben van minimaal 70 vierkante centimeter. Een logo van 7 bij 10 centimeter mag dus wel, maar 7 bij 7 centimeter niet. In het laatste geval zit je op een totaal van 49 vierkante centimeter en dat is onvoldoende. Met als gevolg dat je de kleding niet mag meenemen in je financiële bedrijfsadministratie. 

 

Beperkte creativiteit en hoge kosten

Deze regel heeft veel consequenties, en dat pakt voor iedereen anders uit. Zo profiteren bedrijven die textiel bedrukken of borduren van deze regel. Hierdoor hebben zij een regelmatige stroom van klanten. Bedrijven hebben iedere paar jaar nieuwe bedrijfskleding nodig en dit moet dus iedere keer weer voorzien worden van een logo. 

Aan de andere kant is deze regel voor velen een doorn in het oog. Zo weet ik dat veel ontwerpers van bedrijfskleding zich hier enorm aan ergeren omdat het onder andere hun creatieve vrijheid beperkt. Je moet constant rekening houden met deze oppervlakte wanneer je kleding voor je klant ontwikkelt. Maar er zijn ook genoeg beroepsgroepen waarbij deze regel voor onnodig hoge kosten zorgt. En de beveiligersbranche is hiervan een goed voorbeeld.

Deze hoge kosten worden veroorzaakt omdat beveiligers die vanuit één bedrijf bij verschillende organisaties werken, telkens een ander uniform moeten dragen. Bij ieder bedrijf moet men namelijk voorzien zijn van een apart logo. Terwijl het uniform, dat meestal bestaat uit een pak, wel hetzelfde blijft. 

 

De bekende V

Eén van de mensen die jarenlang last had van deze regel is Jean-Paul Buijs. Na twintig jaar als beveiliger te hebben gewerkt besloot hij zich om te scholen tot jurist, met de beveiligingsbranche als specialisatie.

”Ik heb deze regel nooit begrepen. Wanneer je als beveiliger gaat werken, dan word je altijd gecontroleerd door de politie. Ook moet je een vergunning bij Justitie aanvragen, waarbij het laten zien van je uniform één van de eisen is. Op dat uniform staat de bekende ‘V’, dat aangeeft dat jij een opleiding tot beveiliger hebt gevolgd. Zo kan Justitie zien dat jij geschikt bent om dit werk te doen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ‘t Kollektief (@tkollektief) op

De beveiliger op bovenstaande afbeelding draagt op zijn polo links het logo en rechts de ‘V’.

Het vreemde is dat vervolgens de Belastingdienst nog eens gaat bepalen of jouw uniform wel voldoet aan de regel van zeventig vierkante centimeter. Dat is natuurlijk bijzonder, want op die manier controleert de overheid je werkkleding dubbel. En zo kan het gebeuren dat Justitie je uniform heeft goedgekeurd, maar de Belastingdienst niet. Ik heb het in dit geval niet over een paar mensen. In Nederland werken 31.000 mensen als beveiliger. Dat is dus een hoop omslachtig werk. Bovendien moet je vanwege het logo allemaal verschillende pakken kopen en dat is natuurlijk zonde.”

 

Regel geschrapt

De afgelopen jaren heeft de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland gesprekken gevoerd met de Belastingdienst over deze regel. Eind mei is dan eindelijk de kogel door de kerk gegaan: beveiligers hoeven niet meer aan de regel van de zeventig vierkante centimeter te voldoen. Ze moeten wel nog steeds hun uniform laten goedkeuren door Justitie voordat ze aan het werk mogen. Maar een extra controle door de Belastingdienst is dus niet meer nodig.

Het is bijzonder dat de Belastingdienst deze beslissing heeft genomen. Dit is, voor zover bij mij bekend, nog niet eerder gebeurd. Hiermee wordt er ook ingespeeld op een groeiende beroepsgroep, namelijk de ZZP’ers. Zij werken altijd voor verschillende klanten en hebben hierdoor ook vaker te maken met verschillende logo’s. 

Ik denk dat de kans daarom groot is dat er vanzelf meer beroepsgroepen zullen opstaan die dezelfde problemen met de zeventig vierkante centimeter regel ervaren. Hierbij denk ik aan representatieve beroepen in bijvoorbeeld hotels of restaurants. En wellicht worden de regels voor bepaalde beroepsgroepen in de toekomst wel helemaal omgegooid. Zo dragen beveiligers in bijvoorbeeld Engeland en België vaak een pasje op hun kleding waarmee zichtbaar is voor wie ze werken. In Nederland dragen de beveiligers ook een pas met zich mee, alleen niet zichtbaar. Maar je kunt natuurlijk ook werken met badges. Kortom: genoeg manieren om duidelijk te maken voor welk bedrijf je werkt zonder de zeventig vierkante centimeter regel.

Wat denken jullie? Zijn er nog meer branches waarbij deze regel geschrapt zou kunnen worden?

 

Groetjes,

Aileen

 

7 reacties

  1. Als een groep werknemers dezelfde kleding draagt, die ook buiten de werkomgeving wordt geassocieerd met een bedrijf of beroep, dan is die kleding een uniform. Dit leidt tot het gevolg dat er sprake is van werkkleding, waardoor de toepassing van de oppervlakte regel niet meer nodig is. De afspraak die nu is gemaakt is handig, maar volgens de huidige wetgeving was het al opgelost.

    • Dat klopt, dat staat ook in het artikel waar ik naar verwijs over de belastingregels. Echter gaat het dan om meer functionele werkkleding zoals een verpleegstersuniform of brandwerende kleding e.d. Bij sommige functies zoals die van beveiliger is de kleding niet zo overduidelijk behorend tot de beroepsgroep. En dan heb je te maken met de 70 cm2 regel.
      Aileen Out onlangs geplaatst…Waarom wasverzachter slecht is voor je werkkledingMy Profile

  2. De verplicht V van beveiliging is juist het kenmerk van de beroepsgroep. Het heeft daarom ook deze V verplicht gesteld, om zo de beveiliger te herkennen. Aan de eis van associatie met het beroep is hiermee voldaan.

  3. Bedankt voor het delen van deze interessante informatie over logo’s binnen bedrijven en werkkleding. Ik snap dat deze regel veel consequenties heeft, ook voor werkgevers. Ik ben benieuwd of deze regel nog wordt veranderd in de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge