Belgische militairen krijgen een nieuw uniform

Na dertig jaar krijgen de Belgische militairen een nieuw uniform. En daar is een hoop aan veranderd. Onder andere de stof, techniek en de print zijn aangepast. Ook aan de dames is gedacht, want die mogen eindelijk afscheid nemen van de oude, uniseks uniformen. In dit artikel laat ik je de nieuwe kleding zien én vertel ik je er alles over.

 

Het oude uniform

Voordat we duiken in de nieuwe kleding is het eerst tijd om de oude kleding te bekijken. Op onderstaande foto zie je drie verschillende uniformen. De dames in het camouflagepak dragen de kleding die altijd door de militairen werden gedragen. Links zie je een man die het pilotenpak van de luchtmacht draagt en de rechter man is gekleed in het uniform van de marine.

Wat opvalt bij het militairenpak is dat de camouflageprint vrij grof is. De (geel-)groene, bruine en zwarte vlekken zijn redelijk groot qua oppervlakte. Maar dat is nu verleden tijd. 

Belgische militairen krijgen een nieuw uniform

De nieuwe uniformen hebben een heel ander soort camouflageprint, dat de naam Multicam heeft gekregen. Er zitten meer natuurlijke kleuren in en de print zelf is een stuk verfijnder. 

Belgische militairen krijgen een nieuw uniform
Foto: Belgische Defensie
Belgische militairen krijgen een nieuw uniform
Foto: Belgische Defensie

Maar het nieuwe pakket gaat natuurlijk veel verder dan alleen een andere print. In totaal duurde het 2,5 jaar voordat er een nieuw basispakket lag. Dit bestaat uit drie verschillende broeken, twee verschillende shirts en één jas. Het uitgangspunt bij dit pakket is dat men werkt met verschillende lagen die op elkaar afgestemd zijn. Op die manier wil Defensie ervoor zorgen dat de militairen in alle omstandigheden goed beschermd zijn. Bij de ontwikkeling van de kleding heeft men ook over duurzaamheid nagedacht. Zo zijn chemische finishes en membranen tijdens de productie zoveel als mogelijk vermeden. Defensie noemt de kleding hoogwaardig en zeer technisch, maar vertelt niet precies wat dit betekent.

Het pakket zal vanaf november 2022 uitgereikt worden aan de 25.000 militairen. Een flinke operatie die, zoals de planning nu is, in tien weken afgerond moet zijn.

In de toekomst gaat het pakket uitgebreid worden met onder meer onderkleding, regenkleding en een CBRN uitrusting (Chemisch, Bacteriologisch, Radioactief en Nucleair). Ook beschermende middelen zoals vesten, helmen en rugzakken worden hieraan toegevoegd. Hier mogen de militairen het tenminste de aankomende 15 jaar mee doen, want voor deze periode heeft Defensie het contract met de leveranciers getekend. 

Ook voor vrouwen een militair uniform

En ja hoor, er is ook nadacht over het vrouwelijk lichaam. In de jaren negentig, toen het oude pakket werd geïntroduceerd, mochten de dames zich kleden in de herenkleding. Dat werd, zoals zo vaak, als uniseks bestempeld. Maar daar is bij de nieuwe uniformen geen sprake meer van. In het pakket is er, ondanks dat slechts 10% van de militairen een vrouw is, onderscheid gemaakt tussen dames- en herenkleding. Op de website van de Belgische Defensie wordt er weinig aandacht geschonken aan deze verandering, maar voor de dames zal het ongetwijfeld een groot verschil maken. Eindelijk kunnen zij hun werk gaan doen in kleding dat wél voor hun lichaam is gemaakt. 

Belgische militairen krijgen een nieuw uniform
Foto: Belgische Defensie

Dit klinkt misschien als iets dat heel logisch is, maar dat is niet bij iedereen zo vanzelfsprekend. Zo maakte het Canadese leger begin dit jaar bekend over te stappen op een uniseks kledingpakket. Alsof ze, onder het mom ‘genderneutraal’, weer even een stap terug in de tijd willen doen. Met alle gevolgen rondom veiligheid van dien. Daar doet België dus niet aan mee en dat kan ik alleen maar aanmoedigen. 

 

Goed bezig!

De oude werkkleding wordt trouwens opgehaald en zal op een ‘ecologische manier’ verwerkt worden en zo een tweede leven krijgen. Wat dit proces inhoudt, daar wordt in het nieuwsbericht niet dieper op ingegaan. Maar de Belgische Defensie gooit het in ieder geval niet op de brandstapel. Goed bezig België!

Wat vind jij van de nieuwe kleding?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge