Beschermende kleding op de IC: zo werkt dat

De afgelopen weken heb ik vaak de vraag gekregen of ik een artikel kon schrijven over de kleding die wordt gedragen op de Intensive Care (IC). Er wordt in het nieuws natuurlijk dagelijks over gesproken en aangezien schrijven over werkkleding mijn beroep is, ligt dit voor de hand. Natuurlijk wilde ik er ook graag over schrijven, maar dan moest ik op zoek gaan naar iemand die er werkt én die ik kon interviewen. Dat durfde ik niet…

 

Ik kreeg toch een kans…

Want deze mensen werken op dit moment zo hard, dat ik ze daarmee niet wilde belasten. Alsof mijn blog belangrijker is dan het redden van mensenlevens. Dit klinkt wellicht wat overdreven, maar zo voelde het. Tot ik een bericht van Rob de Graaf kreeg, en ook hij stelde deze vraag. Na het uitleggen van mijn gedachte over dit onderwerp gaf hij aan dat ik hem mocht interviewen. Hij werkte namelijk op de IC en wilde daar telefonisch best wat over vertellen. Ik was natuurlijk heel blij! Dus afgelopen week was het zover, ik kon hem telefonisch interviewen. Er ging een wereld voor mij open. Eentje die ik vandaag graag met jou wil delen..

Beschermende kleding op de IC: zo werkt dat
Foto: Rob de Graaf

Rob, waar werk jij precies en hoe ben jij er terecht gekomen?

”Ik heb een opleiding gedaan voor verpleegkunde in een ziekenhuis in Vlaardingen. Daarna ben ik gaan werken in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Toevallig, aangezien ik zelf ook R. de Graaf heet. Daar heb ik de opleiding voor de IC-verpleegkunde gedaan. Na enige tijd op die afdeling te hebben gewerkt kreeg ik binnen de organisatie een nieuwe kans. Om interne processen te verbeteren ging men in het ziekenhuis werken met de Lean Six Sigma methode.

Ik volgde de bijbehorende opleiding en merkte dat ik dit erg leuk vond om te doen. Van het een kwam het ander en heb ik binnen het ziekenhuis gewerkt aan allerlei projecten waarbij het streven naar continu verbeteren centraal stond. Een aantal jaar geleden heb ik een eigen bedrijf opgericht. Vanuit mijn bedrijf help ik ziekenhuizen, zorginstellingen maar ook bedrijven buiten de zorg met het verbeteren van de werkprocessen.”

 

En nu werk je weer in de IC?

”Dat klopt. Zodra ik de coronacrisis zag aankomen heb ik mij aangemeld als verpleegkundige. Ik wilde altijd kunnen terugvallen op mijn oude vak wanneer dit nodig zou zijn. Dus heb ik ervoor gezorgd dat ik bevoegd bleef. Zo kon ik dus direct weer aan de slag. Ik meldde mij bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, mijn vorige werkgever, maar daar was op dat moment geen personeelstekort. Via mijn netwerk kwam ik terecht bij het werk.

Er zijn meer patiënten en daardoor is er ook meer te doen op de IC. Alle afdelingen in het ziekenhuis werken samen zodat het goed blijft gaan, en dat is heel fijn. Ik heb enorm veel respect voor de mensen die direct begonnen zijn met het ombouwen van afdelingen zodat er meer IC-bedden zijn gerealiseerd. Maar er moeten natuurlijk ook genoeg beschermende middelen zijn.”

 

Hoe is het om na jaren weer terug te zijn in je oude vak, in zo een bijzondere tijd?

”Dat is best even wennen, aangezien ik het werk al acht jaar niet meer had gedaan. Hoe gaat het ook alweer? Ineens is alles digitaal in plaats van op papier. Maar ik merk dat de kennis snel weer naar boven komt. Zo word ik iedere dienst weer een stukje bekwamer en zelfverzekerder. Ik heb ook onwijs lieve collega’s die altijd bereid zijn om te helpen als ik het even niet weet.

Ik merk dat corona het werk erg heeft veranderd. Er zijn meer patiënten en daardoor is er ook meer te doen op de IC. Alle afdelingen in het ziekenhuis werken samen zodat het goed blijft gaan, en dat is heel fijn. Ik heb enorm veel respect voor de mensen die direct begonnen zijn met het ombouwen van afdelingen zodat er meer IC-bedden zijn gerealiseerd. Maar er moeten natuurlijk ook genoeg beschermende middelen zijn.”

 

Wat draag je precies wanneer je aan het werk bent?

”Wanneer ik ga werken, dan trek ik als eerste mijn gebruikelijke uniform aan. Daarna volgt de beschermende jas. Dit is een soort overslag jas met lange mouwen. Je kunt hem aan de voorkant met een strik of knoop vastmaken.

Dan doe ik de handschoenen aan. Deze trek ik zo aan dat ze onder de mouwen vallen. Vervolgens doe ik nog een extra paar handschoenen aan die juist over de mouwen heen vallen. Op die manier zit alles helemaal dicht en kan er dus ook niets tussen de mouwen komen. Ik weet dat er ziekenhuizen zijn waarbij ze ook extra tape op de polsen doen zodat het nog beter blijft zitten. Ik kan mij voorstellen dat dit ook makkelijk is met het uitdoen van de kleding omdat de handschoenen dan aan de jas vastzitten.

Beschermende kleding op de IC: zo werkt dat

Overzicht van de beschermingsmiddelen die Rob de Graaf tijdens zijn werk gebruikt. V.l.n.r. Rob, beschermde jas, haarnetje, beschermde brillen, handschoenen en mondkapjes. 

Daarna zet ik het mondkapje op. Het ijzeren stukje bij de neus druk ik aan zodat het goed aansluit op het gezicht. Daarna zet ik de beschermende bril op. Omdat ik zelf ook een bril draag komt die daar overheen. Als laatste zet ik het haarnetje op mijn hoofd.”

 

In de media hoor je dat er een enorm tekort is aan mondkapjes. Merk jij dat ook tijdens je werk?

”Mondkapjes zijn heel belangrijk tijdens het werk. Op de IC moet je ze iedere tweeënhalf uur verwisselen. Wij hebben geen keuze in welke we willen dragen. Bij iedere wissel is het weer een verrassing welke mondkapjes er liggen. Er zijn verschillende soorten en de ene zit lekkerder dan de andere. Maar ze zitten allemaal strak op het gezicht waardoor je na een dienst, en het dragen van drie of vier mondkapjes, meerdere strepen op je gezicht hebt staan. Voor mij is het vooral belangrijk dat ze er zijn. Zonder deze bescherming kan ik niet werken. Daarom spaart het ziekenhuis waar ik werk de mondkapjes ook op. Ze willen de kapjes gaan desinfecteren zodat je ze daarna opnieuw kunt gebruiken.

Het is een nobel idee om dit te doen, maar het moet wel veilig gebeuren. Het is en blijft een ziekte die aan de kapjes zit en het zijn mensen die dit moeten desinfecteren. De brillen worden trouwens ook gedesinfecteerd. De handschoenen en jas worden een paar keer per dienst vervangen en weggegooid. Daarom hoop ik dat er na deze crisis een fabrikant in Nederland komt die deze mondkapjes gaat maken. We zijn nu zo afhankelijk van andere landen. Hoe korter de afstand tussen de productie en de eindbestemming, hoe beter. Zeker wanneer er weer zo’n crisis plaatsvindt. Daarom is het ook belangrijk dat we als land allemaal leren van deze situatie.”

 

Heb je verder nog een advies aan de mensen? Wat zouden we beter kunnen doen?

”Eigenlijk zoals het bekende advies luidt: blijf zoveel mogelijk thuis. Alle initiatieven die nu worden opgezet voor zorgmedewerkers zijn heel lief, maar door thuis te blijven help je ons nog meer.”

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge