Bezoekster Efteling aangesproken wegens te professionele kleding

Wanneer je een dag naar de Efteling gaat, dan ben je waarschijnlijk vooral bezig met de reistijd, de verwachte drukte en de kosten. Maar een dresscode, daar sta je niet bij stil. Terwijl je als klant bij het casino er netjes uit moet zien, is dit bij de Efteling juist niet het geval. Sterker nog, daar mag je er niet te professioneel en mooi uitzien. Daar kwam recent een klant op een pijnlijke wijze achter…

 

Bezoekster Efteling aangesproken wegens te professionele kledingFoto: Pixabay

 

Of de bloemen uit het haar mogen

Antonia Isabella wilde met een grote groep vriendinnen op een zaterdag in de Efteling gaan picknicken. Dus mailde zij van te voren het park om te vragen of dat met vijfentwintig dames was toegestaan. Ze kregen te horen dat het geen probleem was. Maar wat ze er niet bij had verteld, was dat het een ‘vintage groep’ was. Dat de liefde voor kleding uit onder meer de jaren vijftig een probleem zou zijn, dat had Isabella niet verwacht.

Toen ze aan kwam bij de kassa werden de kaartjes gescheurd, maar eenmaal bij binnenkomst werd ze meteen aangesproken. Omdat de dames bloemetjesjurken en hoeden droegen, zouden de bezoekers van het park kunnen denken dat de groep bij het personeel hoorde. Om die reden kregen ze te horen dat ze niet met teveel mensen bij elkaar mochten lopen, bloemen uit het haar moesten halen en niet mochten dansen op pleintjes.

Isabella was hier niet blij mee: ”Wij zijn niet verkleed. Dit is gewoon kleding, alleen besteden wij er net iets meer aandacht aan. Dit is een manier van leven.” Zelf vond ze dat ze er niet heel erg afwijkend uitzagen: ”We liepen ook gewoon met rugzakken, een koeltas en een kinderwagen. Er werd gedaan alsof wij uitschot waren. Ook moesten we kinderen die met ons op de foto wilden beleefd afwijzen. We wilden alleen maar een leuke, gezellige dag met onze vriendinnen doorbrengen. Als ze ons dit bij de kassa hadden gezegd, dan waren we naar huis gegaan en hadden we de kaartjes verkocht.”

 

Groot compliment

Een woordvoerder van de Efteling heeft aangegeven dat de medewerkers niet volgens de regels hebben gehandeld. De dames hadden bij de kassa namelijk direct aangesproken moeten worden. De dresscode is volgens de woordvoerder niet voor niets doorgevoerd: ”We hebben sinds 2014 ons regelement aangescherpt. Hierin staat dat je wel verkleed naar de Efteling mag komen, maar dat je er dan niet té professioneel uit mag zien. Kinderen in een prinsessenjurk vinden we alleen maar leuk, maar als iemand er zo mooi als deze dames uitziet dan kunnen andere gasten denken dat ze bij het park horen. Maar die afweging is heel lastig en subjectief.”

Maar is het echt zo erg als klanten denken dat de dames bij het personeel horen? Ja, volgens de Efteling wel. En daar hebben ze een goede reden voor: ”Onze eigen entertainers zijn getraind om de hele dag met iedereen op de foto te gaan. Ze mogen bijvoorbeeld ook niet op het terras zitten bier drinken. Maar dat kunnen we van professioneel geklede gasten niet verwachten. (…) Eigenlijk is het alleen maar een groot compliment. Ze waren gewoon te mooi.”

 

Excuses

Hier boven las je de officiële reactie van de Efteling, die gecommuniceerd werd richting de media. Maar na het incident heeft Isabella zelf nog telefonisch gesproken met John Berger, die verantwoordelijk is voor de relaties met de gasten. Hij heeft namens de Efteling excuses aangeboden over de situatie. Hij vond dat er niets aan te merken was op de kleding van de dames. Ook is er excuses aangeboden voor het woord ‘verkleden’, dat gebruikt was door de medewerkers van de Efteling.

Isabella heeft bij Berger aangegeven dat het wellicht een idee is om een zogenaamde ‘Dapper Day’ te organiseren. Dit wordt onder meer georganiseerd bij Disney parken en tijdens deze dag mogen alle mensen zich extravagant kleden. Berger heeft het idee per e-mail doorgestuurd aan de afdeling Meeting & Events. Dus wellicht gaat dit ook nog eens georganiseerd worden.

 

Lastig

Uiteindelijk is alles netjes opgelost. En eigenlijk had ik ook niets anders verwacht van de Efteling. Maar ik snap hun regels ook heel goed. Want waar leg je de grens wanneer iemand zich anders kleedt? Wanneer is iemand ‘verkleed’ en wanneer kun je spreken van ‘gewone kleding’? En wanneer is het ‘professioneel’ of ‘te mooi’? Het lijkt mij verstandig als de Efteling een speciale Dapper Day gaat organiseren, zodat iedereen lekker los mag gaan met kleding.

Dan bestel ik trouwens ook meteen een kaartje. Niet om mijzelf dan kleurig uit te dossen. Nee, dan ga ik wel in mijn zwarte pantalon met een zak popcorn op een bankje zitten en de hele dag mensen kijken. Heerlijk lijkt me dat!

Hoe denk jij over deze kwestie? Vind je het terecht dat de Efteling deze regels op heeft gesteld of is het overdreven?

 

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. In Walt Disney World (en andere Disney parken) zijn de regels extreem duidelijk, je mag er zeker uitzien als een Disney figuur, maar niet te professioneel. Volledig verkleed zijn mag tijdens de “Run Disney” en overige events. Selfie sticks mogen niet, roken al helemaal niet.

    Efteling heeft wat dat betreft hele merkwaardige regels. Roken in het park mag! Wie dat heeft bedacht, geen idee! Verkleed gaan mag… soms! Maar dat vertellen ze pas als je eenmaal binnen bent. Ik doe mijn kinderen Efteling niet aan, geef liever wat extra geld uit en neem ze mee naar een Disney park.

  2. Heel vreemd dat de Efteling er zulke Dres Codes op na houd.
    Er zullen vast en zeker andere Pret Parken zijn waar het allemaal wat soepeler is als het gaat om Dres Codes.
    Nogmaals Succes Er Mee.
    Groetjes Van Erwin Leeuwerink Uit Amsterdam-Noord/Oostzanerwerf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge