Biden wil kapseldiscriminatie op het werk verboden maken

Er wordt in Amerika al jaren voor gestreden en het lijkt nu eindelijk te gaan lukken. Ik heb het over CROWN, de wet die kapseldiscriminatie op het werk verboden zal maken. En dat is nodig, want vooral mensen met kroeshaar krijgen nog steeds moeilijk een baan door hoe hun natuurlijke haar eruit ziet.

Biden wil kapseldiscriminatie op het werk verboden maken
Photo by Etty Fidele on Unsplash

Voor Nederlanders klinkt het misschien als iets nieuws en bijzonders, maar in Amerika is deze wet al jaren een veel besproken onderwerp. Sterker nog, de Crown wet, een afkorting voor Creating a Respectful and Open Workplace for natural hair, is in bepaalde staten al doorgevoerd. De wet (H.R. 2116) biedt bescherming tegen haardiscriminatie op basis van de textuur van natuurlijk haar of kapsels zoals vlechten, lokken, kronkels, bantu-knopen en Afros. Er staat tevens in dat deze vorm van discriminatie wordt behandeld als discriminatie op grond van ras of nationale afkomst. De wet richt zich in praktijk vooral op vrouwen en meisjes die te maken krijgen met deze vorm van discriminatie op school en het werk.

 

Cijfers over kapseldiscriminatie op het werk

Wanneer je naar de cijfers kijkt dan blijkt zo’n wet ook hard nodig te zijn. Dames met kroeshaar…

…blijken 3,4 keer meer kans om op basis van hun uiterlijk als onprofessioneel te worden ervaren dan blanke vrouwen.

….hebben 1,5 keer meer kans om op basis van hun uiterlijk naar huis te worden gestuurd dan blanke vrouwen.

…hebben 80 procent meer kans om een verzoek te krijgen om hun haarstijl te veranderen voor het werk dan blanke vrouwen.

…worden 30 procent vaker gewezen op de zakelijke dresscode dan blanke vrouwen.

 

Dreadlocks verboden op het werk

Iemand die het er niet bij liet zitten was Chastity Jones. Deze dame uit Alabama moest in 2010 van haar werkgever haar dreadlocks afknippen omdat dit er rommelig uit zou zien. Ze stapte in 2013 naar de rechtbank, maar deze gaf de werkgever gelijk. De rechter oordeelde, zelfs in een hoger beroep in 2015, dat er geen sprake was van discriminatie. 

Naar aanleiding van deze rechtszaken diende senator Holly Mitchel in 2019 een wetsvoorstel in om kapseldiscriminatie te verbieden. Dit zorgde ervoor dat Californië de eerste staat werd die de CROWN wet doorvoerde. 

”Historisch gezien worden donkere mannen en vrouwen op het werk en op scholen aangesproken wanneer ze kapsels dragen die passen bij hun cultuur. De maatschappelijke ideeën over wat wel en niet representatief is komt voort uit de witte, Europese cultuur. Deze standaarden zie je terug in de media en worden vervolgens de norm op scholen en werkplekken.”

Daarna volgden 14 staten en 36 gemeenten dit voorbeeld. In de eerste drie maanden van 2022 kwamen daar nog eens 19 staten bij. Dit betekent dat een meerderheid van de 50 Amerikaanse staten de CROWN-wet al hebben doorgevoerd. 

 

Biden wil kapseldiscriminatie op het werk verboden maken

Ook president Biden is voorstander van de wet en is daarom op dit moment bezig om hem landelijk in te voeren. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. De wet is eerst voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden. Daar werd hij met een meerderheid van stemmen (235 voorstanders en 189 tegenstanders) op 17 maart 2022 aangenomen. Nu gaat het wetsvoorstel naar de Senaat, waar de wet opnieuw moet worden aangenomen. Dit lijkt het laatste struikelblok, aangezien de president zelf al heeft aangegeven een voorstander te zijn.

Ik ben benieuwd of het gaat lukken om de CROWN-wet nationaal in te voeren. Ik hoop het wel. En mocht dat lukken, dan is er een kans dat deze wet wellicht ook in andere landen zal worden doorgevoerd. Discriminatie is immers niet aan grenzen gebonden. De tijd zal het uitwijzen. Amerika is in ieder geval goed bezig. Dat mag ook wel eens gezegd worden…

 

Wat vind jij van de CROWN-wet? Denk je dat dit in Nederland ook nodig is?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Nieuw voor mij. Maar bizar dat in 2022 zo’n wet überhaupt nog bestaat. En dan vind ik het aantal tegens voor de nieuwe wet nog heel hoog ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge